Ponta nu susţine Guvernul Orban şi cere alegeri anticipate

23 oct. 2019
Vizualizari: 533

Subiectul acestei zile este noul Raport al Comisiei Europene privind MCV pentru România și Bulgaria.

„Comisia Europeană menține MCV pentru România, precizând că, de la ultimul raport, din noiembrie 2018, a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră. De asemenea, evoluția situației, în primele luni ale anului 2019, a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. Comisia Europeană afirmă în raport, că au existat situații în care Secția specială pentru investigarea magistraților a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale, într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa. Documentul invocă drept argument pentru utilizarea Secției speciale ca instrument de presiune politică ancheta declanșată împotriva unor oficiali CE, iar dosarul deschis Laurei Codruța Kovesi, în perioada candidaturii pentru postul de procuror-șef european constituie exemplul pentru suspiciunea privind lipsa de obiectivitate. Comisia Europeană afirmă, însă, în comunicatul referitor la raportul MCV, că progresele înregistrate de Bulgaria sunt suficiente pentru a considera îndeplinite angajamentele asumate în momentul aderării la UE. Decizia finală, privind ridicarea MCV, va fi luată după consultarea Consiliului UE și a PE, notează News.ro.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat marți, referindu-se la Raportul MCV, că, deși personal o amărăște acest raport, din punct de vedere al activității MJ, pe mandatul său, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-a promovat.

„Prin toată activitatea pe care am avut-o la Ministerul Justiției, am contribuit să nu ajungem la activarea Articolului 7. Ne-a trecut glonțul pe la ureche”, a spus ministrul, scrie News.ro.

„În ceea ce privește activitatea Guvernului României prin Ministerul Justiției, în cea de-a doua perioadă analizată în raport, sunt cel puțin șapte referiri pozitive explicite la ministrul Justiției sau la Ministerul Justiției. Cu titlu de exemplu, citez: «în iulie 2019 ministrul Justiției și-a exprimat intenția de a identifica soluții legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar și cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări». Același raport menționează în termeni de progres faptul că «la nivelul MJ s-a organizat un grup de lucru în consultare cu toate organele judiciare și asociațiile profesionale ale magistraților și au o analiză în evaluare»”, a relatat ministrul Justiției, Ana Birchall, mai arată News.ro.

Ministrul Justiției a apreciat că raportul din acest an are un ton mai favorabil, decât cel precedent, în ceea ce privește activitatea Guvernului României, prin MJ, după finalul lunii aprilie 2019.

„Este, de asemenea, reflectat într-o lumină pozitivă angajamentul prim-ministrului României, luat în cadrul întâlnirii din iunie 2019, cu președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene și anume de a nu continua nicio reformă judiciară controversată și de a relua neîntârziat dialogul în cadrul MCV, lucru care s-a și întâmplat. Raportul reține cu suficientă acuratețe modul în care fiecare instituție sau autoritate a statului român, implicată în gestionarea reformei sistemului judiciar și a prevenirii și combaterii corupției și-a îndeplinit rolul”, a mai spus Birchall, consemnează News.ro.

DNA comentează noul raport al Comisiei Europene, după cum urmează:

„Constatând că rezultatele activității în combaterea corupției la nivel înalt rămân solide, raportul remarcă însă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituțiile-cheie în combaterea corupției, între care DNA, a avut un impact negativ. Un exemplu se referă la modificările aduse legilor Justiției ce au inclus schimbări majore cu privire la cerințele de vechime, cu impact asupra capacității DNA de a funcționa, se arată într-un comunicat al DNA, scrie Agerpres.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că va convoca, în regim de urgență, Comisia MCV pentru a concepe un plan de acțiune în vederea implementării recomandărilor cuprinse în Raportul Comisiei Europene, arătând că una dintre acestea vizează „în mod explicit” desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

„Așa cum a dovedit-o și în semestrul în care a deținut Președinția Consiliului UE, România este pregătită să își asume un rol activ în consolidarea construcției europene, în cadrul căreia Justiția ocupă un loc primordial, având ca piloni centrali cooperarea judiciară, bazată pe încredere reciprocă și recunoașterea reciprocă a hotărârilor. În acest sens, am decis ca, în temeiul H.G. nr. 216/2012, să convoc în regim de urgență Comisia MCV, în care sunt reprezentate toate instituțiile care au un cuvânt de spus în ceea ce privește buna funcționare a Justiției din România. Fac apel să se răspundă pozitiv la invitația pe care o voi transmite. Va fi cea mai extinsă și reprezentativă reuniune de până acum a Comisiei MCV. Este momentul să concepem un plan de acțiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor, pe care apoi să îl discutăm cu Comisia Europeană și de care să ne ținem. Deși urmează un an electoral intens, sunt de părere că interesul României este mai presus decât cel electoral și că împreună, cu toții, la aceeași masă, putem și trebuie să stabilim ce avem de făcut”, a afirmat Birchall, în cadrul unei declarații de presă, scrie Agerpres.

Un alt subiect din ziarele de astăzi este legat de negocierile care se poartă pentru formarea noului guvern.

„Guvernul PNL, în aer. Negocierile dintre Orban și Ponta au eșuat. ProRomânia vrea anticipate. Orban declară «Cine nu votează Guvernul PNL e de partea PSD»”, titrează Adevărul.

„Liderul ProRomânia, Victor Ponta, a anunțat că nu susține Guvernul Orban. Fără voturile ProRomânia e aproape imposibil ca noul executiv să treacă de votul Parlamentului. Ponta a pledat pentru alegeri anticipate. „PNL trebuie să vină cu o soluție sustenabilă, un proiect serios“, a mai spus liderul ProRomânia. Orban a răspuns :„Nu aveam așteptări de la ProRomânia. Cine nu votează Guvernul PNL e cu PSD și cu Dăncilă. Se face coresponsabil la păstrarea ilegitimă a acestei rămășițe de Guvern. Cine nu votează devine responsabil pentru inexistența unui Guvern care să aibă capacitatea de exercițiu și să ia măsuri importante pentru România. Mi-e greu să înțeleg atitudinea. E o contradicție în atitudini. Asta nu înseamnă că șansele de a reuși învestitura guvernului nu rămân în picioare. Continuăm negocierile cu parlamentari. Purtăm discuții individuale cu parlamentari din PSD. Nu mi-aș dori să guverneze alături de Victor Ponta. Este un om de stânga, crede că trebuie să se poziționeze astfel, că i-ar dăuna dacă ar vota un guvern al PNL. Nu pot accepta argumentele lui Ponta.“, relatează Adevărul.

În aceste condiții, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat marți, că nu are nimic de discutat sau negociat cu PSD, dar, pentru învestirea Guvernului, va angaja discuții și cu parlamentari social-democrați, care nu sunt de acord cu „toate porcăriile” făcute în ultima perioadă.

„La fel ca la demararea procedurii moțiunii de cenzură, angajăm discuții cu formațiunile politice și grupurile parlamentare altele decât PSD. Nu am avem nimic de negociat și de discutat cu PSD. Sigur că abordăm parlamentarii individual și independent și parlamentari a căror afiliere nu este clară în momentul de față, de asemenea abordăm și parlamentari care încă sunt în PSD, dar care știm despre ei că nu agreează toate porcăriile pe care le-a făcut PSD în ultima perioadă și care au conștiința și discernământul de a susține un Guvern”, a explicat Orban, exprimându-și convingerea că va reuși să asigure învestirea Guvernului, scrie Agerpres.

 

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Ponta nu susține Guvernul Orban și cere alegeri anticipate was last modified: octombrie 23rd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: