Poluarea ucide!

9 sept. 2020
Vizualizari: 1143

Un studiu realizat de Agenția Europeană de Mediu relevă o situație îngrijorătoare: peste 400.000 de persoane mor anual, în Uniunea Europeană, ca urmare a poluării aerului.

„Fiecare al optulea deces ar avea legătură cu poluarea mediului înconjurător. Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu”, informează Deutsche Welle, citată de Libertatea.

 „La polul opus sunt Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului. (…) Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului. Cercetările se bazează pe date din 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind cauzele deceselor și îmbolnăvirilor. La începutul lunii martie s-a înregistrat o poluare-record în București. Senzorii au arătat depășiri de 900% în cazul particulelor de praf. De altfel, în aprilie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat România pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea din București”, relatează Libertatea.

„De menționat că experții se tem de impactul pe care l-ar putea avea poluarea în epidemia de COVID-19. Orașele mai poluate, în special, ar putea cauza cazuri mai severe”, mai arată Libertatea.

Epidemia de COVID-19 revine în vestul Europei și obligă autoritățile să ia măsuri speciale.

„Grupurile mai mari de 6 persoane vor fi considerate ilegale în Anglia de luni, 14 septembrie, din cauza creșterii numărului de infectări cu COVID-19”, relatează BBC News, citat de Libertatea.

În ultimele 24 de ore, în Marea Britanie au fost înregistrate 2.460 de cazuri noi. Maximul a fost atins pe 22 mai, când au fost 2.988 de cazuri noi.

O situație alarmantă și în continuă degradare se înregistrează și în Franța.

„Numărul de cazuri noi se ridică la 6.544. Această cifră este în creștere față de ziua de luni, când au fost raportate 4.203 de cazuri noi înregistrate, dar în scădere față de cele trei zile anterioare, când au fost între 7.000 și 9.000 de cazuri zilnice. De asemenea, 91 de noi focare de contaminare au fost detectate în ultimele 24 de ore.30.764 de persoane au murit de la începutul epidemiei în Franța”, scrie Cotidianul.

În România, redeschiderea restaurantelor pare marcată de ghinion. Deja o parte dintre ele se vor reînchide temporar.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a hotărât, marți, închiderea temporară a restaurantelor, cafenelelor care funcționează în spații interioare, dar și a sălilor de jocuri de noroc din nouă localități din județ, măsura fiind luată pe fondul creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus în acele zone. Măsura este valabilă începând de miercuri, pentru o săptămână”, anunță Cotidianul.

Redeschiderea restaurantelor este enumerată de autorități printre factorii de risc care vor determina o creștere a cazurilor de COVID-19. Ministrul Sănătății spune că este posibil să ajungem și la 2.000 de cazuri pe zi.

„Luna septembrie pentru noi este o lună de mare provocare și de mare preocupare. Avem mai mulți factori de risc, de la 1 septembrie s-au redeschis restaurantele și cinematografele, oamenii s-au întors din concedii și își reiau activitatea ceea ce va duce la o aglomerare a mijloacelor de transport în comun, începe noul an școlar și sunt alegeri locale la finalul lunii”, a trecut în revistă ministrul Nelu Tătaru factorii de risc ce pot duce la o creștere a numărului de infectări, scrie România Liberă.

„Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 7 octombrie sesizarea USR asupra legii de modificare a art. 435 din Codul fiscal, care prevede că operatorii economici care intenționează să distribuie și să comercializeze angro produse energetice au obligația să dețină spații de depozitare corespunzătoare”, au precizat, marți, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„USR a atacat pe 4 septembrie la Curtea Constituțională actul normativ despre care spune că restrânge numărul de concurenți pe piața produselor energetice. Conform sesizării USR, mulți agenți economici nu mai pot să îndeplinească condițiile impuse și vor fi eliminați de pe piață, «afectând grav cadrul concurențial și creând un monopol pentru cei 4 operatori principali din România (Petrom, Lukoil, Rompetrol, Mol)»”, arată Agerpres.

Seară frumoasă!

Poluarea ucide! was last modified: septembrie 9th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: