Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legile justiţiei

20 mart. 2018
Vizualizari: 1652

Legile justiției, desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și instituții ale statului, extrădarea fostului deputat, Sebastian Ghiță, și solicitările de informații din anii 2012-2018, adresate ministerului român de justiție, de către Comisia Europeană, cu privire la descrierea situației juridice și la stabilirea următorilor pași procedurali în cazuri de presupusă corupție la nivel înalt, sunt câteva dintre temele Revistei din această seară.

Pentru început, scriem despre votul din Parlament a legilor justiției.

„Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, cele trei legi ale justiției – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – după ce au fost modificate de Comisia Iordache – în urma deciziilor Curții Constituționale. Printre cele mai importante modificări la cele două legi, se află eliminarea președintelui României din numirea conducerii ICCJ și corelarea prevederii din Legea nr. 303/2004 cu Legea nr. 317/2004. PNL a anunțat că va contesta legile la Curtea Constituțională”, scrie News.ro.

Desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului a fost astăzi și în atenția magistraților din CSM.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a cerut introducerea, pe ordinea de zi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, a următoarelor teme: situația Arhivei SIPA, protocoalele încheiate de SRI, ofițerii acoperiți și casele conspirative.

„Este vorba de patru teme: arhiva SIPA, ofițerii acoperiți, casele de conspirație, protocoalele încheiate cu SRI și DNA. Eu cred că este cazul, deși le-am mai discutat, mai mult sau mai puțin superficial, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, să ne îndeplinim atributele și rolul de garant al independenței Justiției și să lămurim odată pentru totdeauna aceste patru aspecte”, a precizat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, notează Agerpres.

Potrivit Agerpres, președintele Cristina Tarcea „a susținut că este cazul ca CSM să solicite Ministerului Justiției date privind modul de organizare și de funcționare a comisiei parlamentare de anchetă privind Arhiva SIPA”.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat azi, cu privire la solicitarea ministrului justiției, Tudorel Toader, de desecretizare a protocoalelor încheiate între structurile de Parchet și Serviciul Român de Informații, că Ministerul Public va face mai întâi o analiză de legalitate, înainte de a lua o decizie.

„Este o decizie importantă desecretizarea și ea se va lua de îndată ce se va încheia operațiunea de analiză temeinică în această problemă. Ca orice altă decizie, Ministerul Public face mai întâi o analiză de legalitate, apoi luăm măsura. Discutăm de principiu, facem o analiză pentru a vedea dacă există condițiile legii pentru aceasta”, a explicat procurorul general, Augustin Lazăr, scrie Agerpres.

Extrădarea fostului deputat, Sebastian Ghiță, va fi pe agenda discuțiilor de la întâlnirea miniștrilor justiției din Serbia și România, programată în data de 26 martie.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, că partea română și-a îndeplinit obligațiile și a transmis toate informațiile solicitate în dosarul de extrădare a lui Sebastian Ghiță din Serbia. Toader a precizat că luni, 26 martie, va avea o întâlnire cu ministrul justiției din Serbia, în care se va discuta și acest subiect”, notează News.ro.

Luni, premierul Viorica Dăncilă i-a adresat o scrisoare ministrului justiției, Tudorel Toader, prin care îi cere să comunice cu celeritate dacă, în perioada 2012-2018, au fost transmise către Ministerul Justiției, din partea Comisiei Europene, solicitări de informații cu privire la descrierea situației juridice și la stabilirea următorilor pași procedurali în cazuri de presupusă corupție la nivel înalt, dosare aflate în curs de judecată.

„«În spațiul public au apărut informații referitoare la documentul oficial transmis de către Comisia Europeană Ministerului Justiției, în anul 2012, în cuprinsul căruia se solicitau informații cu privire la descrierea situației juridice și la stabilirea următorilor pași procedurali în cazurile de presupusă corupție la nivel înalt, dosare aflate în curs de judecată, care îi vizau pe domnii Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu. În urma dezbaterilor din mass-media, și având în vedere interesul public cu privire la clarificarea unor aspecte extrem de importante, precum și necesitatea funcționării României ca stat democratic, suveran și independent, în care funcționează separația puterilor în stat, vă solicit, domnule ministru, cu celeritate, să îmi comunicați dacă, în perioada 2012-2018, au mai fost transmise astfel de solicitări Ministerului Justiției, direct ori în alt context», se arată în scrisoarea premierului, adresată lui Tudorel Toader, potrivit unui comunicat al Guvernului”, citat de Agerpres.

Despre corupție se discută nu numai în România, ci și în Franța.

„Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost reținut, marți, în legătură cu presupuse ilegalități în ceea ce privește finanțarea campaniei sale prezidențiale din anul 2007, informează site-ul cotidianului Le Figaro”, citat de Cotidianul.

„Sarkozy este vizat, încă din aprilie 2013, de o anchetă cu privire la acuzații referitoare la o finanțare din Libia, din partea fostului dictator, Muammar Kadhafi, a campaniei sale pentru scrutinul prezidențial din 2007, în urma căruia a devenit președinte”, mai notează Cotidianul.

Pentru finalul Revistei, amintim o veste tristă care a surprins mass-media: jurnalistul Andrei Gheorghe, realizator de radio, cunoscut pentru emisiunile sale de la Radio Sky Constanța și ProFM, a murit luni seara, la vârsta de 56 de ani.

„Andrei Gheorghe a fost găsit decedat acasă. Primele verificări efectuate în cazul jurnalistului Andrei Gheorghe au relevat faptul că acesta avea afecțiuni cardiace, suferind un infarct în trecut, au precizat sursele citate. Cercetările continuă în acest caz, doctorii de la Serviciul Județean de Medicină Legală care au efectuat autopsia, urmând să se pronunțe după ce vor primi, în aproximativ o săptămână, rezultatele testului toxicologic”, scrie Mediafax.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Plenul Camerei Deputaților a adoptat legile justiției was last modified: martie 20th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: