Plăţi compensatorii. Termenul şi condiţiile solicitării (art. 37 C. mun.)

13 ian. 2016
Vizualizari: 2137
  • Codul muncii: art. 37

Doar contractele colective de muncă sau contractele individuale de muncă pot stabili, în limitele legislației muncii, drepturile și obligațiile angajatorilor și salariaților și obligă părțile în raportul de muncă, iar nu convențiile civile, care, potrivit dispozițiilor imperative ale art. 37 C. mun., nu pot reglementa, chiar dacă sunt rezultatul unui acord de voință, drepturile și obligațiile născute din relațiile de muncă stabilite între angajator și salariat. Contractele colective de muncă și contractele individuale de muncă reprezintă, alături de statutele disciplinare sau profesionale, regulamentele interne, regulamentele de organizare și funcționare, izvoare specifice dreptului muncii.
(Curtea de Apel Timișoara, Secția litigii de muncă și asigurări sociale, decizia civilă nr. 941 din 24 aprilie 2013)

Brânduşa Vartolomei
Avocat, Baroul Bucureşti

Punctul de vedere al Curţii de Apel Timişoara este, în opinia noastră, eronat. Este adevărat că, potrivit art. 37 C. mun., drepturile şi obligaţiile părţilor raporturilor juridice de muncă se pot stabili fie prin contractele colective de muncă, fie prin contractele individuale de muncă, dar instanţa de apel a ignorat art. 153 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social („… orice organizaţie sindicală legal constituită poate încheia cu un angajator sau cu o organizaţie patronală orice alte tipuri de acorduri, convenţii sau înţelegeri, în formă scrisă, care reprezintă legea părţilor şi ale căror prevederi sunt aplicabile numai membrilor organizaţiilor semnatare”). Aşadar, un astfel de acord/convenţie/înţelegere – care nu se poate încheia decât de către sindicat, iar nu şi de către reprezentanţii salariaţilor – naşte drepturi şi obligaţii între aceleaşi părţi cu cele din contractul colectiv de muncă, dar exclusiv pentru membrii sindicatului în cauză (nu pentru toţi salariaţii). Suntem de părere că, sub condiţia ca un astfel de acord să fi fost încheiat de către angajator cu un sindicat legal constituit (reprezentativ sau nu), se pot stabili şi plăţile compensatorii în caz de concediere colectivă (dacă nu există între aceleaşi părţi un contract colectiv de muncă sau există, dar nu cuprinde reglementări în materia concedierii colective). Altfel spus, trebuie considerat că art. 37 C. mun. a fost completat prin art. 153 din Legea nr. 62/2011.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Plăți compensatorii. Termenul și condițiile solicitării (art. 37 C. mun.) was last modified: ianuarie 13th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: