Plângere penală împotriva premierului

18 mai 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 330

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la Iași, că „a depus, în «calitate de cetățean al României» o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind anumite fapte săvârșite de prim-ministrul Viorica Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea”, scrie Agerpres.

„Liderul PNL o acuză pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare, prezentarea cu rea-credință de informații președintelui României, uzurparea funcției și divulgarea de informații secrete de stat”, mai scrie Agerpres.

Referindu-se la conținutul plângerii cotidianul Libertatea notează: „În document, președintele PNL se referă la scandalul legat de semnarea Memorrandumului privind mutarea Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Se cere, astfel, să se verifice circumstanțele semnării Memorandumului, din perspectiva a trei puncte: nerespectarea secretului de stat, adică divulgarea de informații nepublice, uzurparea de funcție oficială și refuzul de a furniza informații către președintele Klaus Iohannis”.

Plângerea liderului PNL a ajuns între timp la DIICOT.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus joi trimiterea la DIICOT a plângerii formulate de președintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă și a liderului PSD, Liviu Dragnea, aceasta fiind structura competentă în acest caz”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai Parchetului General.

Chestionat de presă în legătură cu această plângere, (înainte ca aceasta să ajungă la DIICOT),  procurorul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu a spus că nu vrea să se antepronunțe și că trebuie văzut dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii.

„Nu am comunicat cu procurorul general, acesta nu este în țară, cu siguranță voi comunica cu dumnealui în zilele următoare. Dacă plângerea conține acele elemente care sunt transpuse în media, și discutăm de infracțiunea de înaltă trădare, este în competența DIICOT”, a mai spus procurorul șef, Daniel Horodniceanu, mai scrie Agerpres.

„Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat joi că plângerea penală făcută de liderul liberalilor Ludovic Orban la adresa premierului Viorica Dăncilă este de fapt «operaționalizarea amenințării» președintelui Klaus Iohannis, fiind un demers neconstituțional, reprezentând «o tentativă de lovitură de stat»”, mai scrie Agerpres.

Itzhak Herzog, liderul opoziției din Israel, se declară șocat de știrea privind plângerea penală făcută împotriva premierului Viorica Dăncilă de către liderul PNL Ludovic Orban.

„Sunt absolut stupefiat că o vizită în Israel sau o mișcare diplomatică pentru mutarea ambasadei la Ierusalim poate fi considerată penală”, a declarat Herzog jurnalistului Attila Somfalvi de la Ynet.co.il, citat de Flux24 și evz.ro.

Presa scrie azi că ministrul justiției, Tudorel Toder este criticat de Secția pentru procurori a CSM.

Magistrații îl acuză pe ministrul Toader că a făcut afirmații care pot afecta independența procurorilor, atunci când s-a referit la cazurile în care persoane cercetate în stare de arest preventiv au fost achitate.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmațiile ministrului justiției privind existența represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluția achitării, în contextul anunțului privind intenția de a dispune întocmirea unei evidențe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta.Manifestându-și preocuparea pentru îndeplinirea rolului constituțional al Consiliului de garant al independenței justiției, Secția pentru procurori semnalează potențialul acestor afirmații de a afecta independența procurorilor în ce privește adoptarea soluțiilor procesuale. Subliniem că sarcina identificării faptelor prevăzute și pedepsite de legea penală, cercetării și tragerii la răspundere a autorilor aparține organelor de urmărire penală, iar interpretarea și aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situației de fapt, aprecierea asupra probelor, susținerilor și cererilor formulate, constituie atributul instanțelor de judecată”, se arată într-un comunicat al Secției de Procurori din cadrul CSM, scrie Cotidianul.

Presa scrie și despre prelungirea mandatului procurorului șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a cărui mandat expirase și urma să fie înlocuit de la conducerea DIICOT.

„Procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a fost delagat la conducerea instituției pentru încă șase luni. El anunță că mandatul interimar se poate încheia mai repede, dacă se finalizează procedura de numire a noului șef al instituției”, scrie News.ro.

Inspecția Judiciară continuă seria de controale la parchete.

„Inspecția Judiciară (IJ) a anunțat, joi, că face un control tematic privind măsurile luate de procurori și de conducerile parchetelor pentru soluționarea dosarelor cu autori cunoscuți mai vechi de cinci ani de la data sesizării”, notează News.ro.

În Dosarul Revoluției apar noi elemente.

“Înalte Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, joi, solicitarea „Asociației 21 Decembrie” de a dispune sechestrul pe averea lui Ion Iliescu și pe cea a lui Petre Roman, în Dosarul Revoluției”, scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre un nou spațiu teatral din București, acoperișul Teatrului Național „I.L.Caragiale”, un amfiteatru cu o capacitate de 299 de locuri, la cea mai înaltă cotă a clădirii, deasupra terasei care oferă o panorama unică a centrului Bucureștiului.

„Amfiteatrul va găzdui, pe lângă spectacole din repertoriul prezent și de perspectivă al TNB, adaptate la condițiile acestui nou spațiu, și reprezentații ale altor instituții interesate de închirierea acestui spațiu. Teatrul în aer liber al TNB poate oferi un cadru unic unor manifestări artistice dintre cele mai diverse, potrivite sezonului cald, din mai până în octombrie: spectacole de teatru, recitaluri, concerte, prezentări de modă, seri de jazz, one woman și one man show ș.a.m.d. Nu în ultimul rând, în cadrul programului «Uși deschise pentru toți», actorii TNB sunt invitați să propună proiecte dedicate special acestui spațiu care va funcționa în stagiunea estivală.(…) Inaugurarea Amfiteatrului va avea loc în seara de 24 mai 2018, când invitații la eveniment se vor putea convinge de posibilitățile noului spațiu de joc al TNB, care își deschide porțile spectacolelor în nocturnă, pentru un prim sezon estival, pe care ni-l dorim cât mai variat”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Plângere penală împotriva premierului was last modified: mai 18th, 2018 by Claudiu Pamuc
4 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter