Plângere împotriva soluției de clasare sau renunțare la urmărirea penală. Apel (NCPP)

16 mart. 2017
Vizualizari: 16475
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 348/2016

NCPP: art. 275, NCPP: art. 339, NCPP: art. 340, NCPP: art. 341

Potrivit dispozițiilor art. 340 alin. (1) C. proc. pen., persoana a cărei plângere împotriva soluției de clasare sau renunțare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanță sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanța căreia i-ar reveni, potrivit legii, competența să judece cauza în primă instanță.

Așadar, obiectul plângerii formulate în temeiul art. 340 alin. (1) C. proc. pen. îl constituie doar soluțiile de neurmărire sau netrimitere în judecată dispuse de procuror prin ordonanță sau rechizitoriu. În speță, apelanții a dispus de această cale, prin formularea plângerii înregistrată sub nr. x/2013/2015 pe rolul Judecătoriei Corabia.

Conform dispozițiilor art. 341 alin. (8) raportat la alin. (6) lit. a) același articol C. proc. pen., încheierea prin care s-a pronunțat soluția de respingere a plângerii ca nefondată este definitivă. Prin urmare, apelanților petenți nu le este recunoscută calea de atac a apelului împotriva Deciziei penale nr. 978 din data de 14 iunie 2016 a Curții de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori.

O hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătorești nu pot exista în afara legii. Regula are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție prevăzând că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și, din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Normele procesuale privind sesizarea instanțelor judecătorești și soluționarea cererilor în limitele competenței atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 din Constituția României.

Pentru aceste considerente – Înalta Curte va respinge, ca inadmisibile, apelurile petenților, întrucât acestea au fost formulate împotriva unei decizii definitive.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen. va obliga apelanții petenți la plata sumei de câte 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Plângere împotriva soluției de clasare sau renunțare la urmărirea penală. Apel (NCPP) was last modified: martie 16th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: