PIRATERIA IN DOMENIUL EDITORIAL

23 apr. 2010
2.543 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Titlul acestui editorial pleacă de la o situație oarecum inedită pe piața editorială, și anume piratarea de carte. M-am lovit de această situație la începutul editurii UNIVERSUL JURIDIC, în anul 2002. Ce înseamnă piratarea de carte? Răspunsul este simplu – se tipăresc (de regulă, în tipografii clandestine) titlurile cu vandabilitate mare din toate domeniile. Piratarea de carte, în ceea ce ne privește, a privit în 2002 TRATATELE Profesorului Deak – Contracte speciale și Succesoralul.

În fapt, se reproduce identic exemplarul original, dar fără a respecta întocmai caracteristicile tehnice ale acestuia – tiparul este de mai proastă calitate și, uneori, „pirații” nu reușesc să găsească fonturile exemplarului original, mai ales în ceea ce privește fonturile folosite în realizarea copertei – așa cum s-a întâmplat la cărțile noastre.

Am identificat la acel moment firma care ne piratase cărțile, dar fără să reușim să probăm în instanță acest lucru, deoarece își luaseră măsuri de precauție. Ceea ce este însă foarte interesant la această „activitate” de piratare este că de la momentul la care noi am pus pe piață tirajul profesorului Deak până la momentul „piratării” nu au trecut mai mult de 3 săptămâni.

Tocmai din cauza acestei situații, începând cu toamna anului 2002, am oferit autorilor UNIVERSUL JURIDIC posibilitatea de a controla tirajul pentru cărțile editate la noi prin semnarea fiecărui exemplar. Marea majoritate a acceptat și acest lucru este evidențiat pe pagina 4 a cărților editate de noi, care conțin următoarea sintagmă „NICUN EXEMPLAR DIN PREZENTUL TIRAJ NU VA FI COMERCIALIZAT DECÂT ÎNSOÞIT DE SEMNÃTURA AUTORULUI ȘI ȘTAMPILA EDITORULUI APLICATE PE INTERIORUL ULTIMEI COPERTE”.

Iată cum o situație regretabilă a schimbat un mod de abordare în piață și credem că decizia noastră de a oferi Autorilor noștri posibilitatea controlării tirajului este una salutară. Oferim autorului un parteneriat și-l asigurăm în acest fel și de buna noastră credință.

Vom persevera în a oferi autorilor UNIVERSUL JURIDIC posibilitatea controlării tirajului, în speranța că vom limita în acest fel și piratarea cărților, dar și din dorința de a aduce pe această piață un cod de bune-practici.

Nicolae Cîrstea


Nicolae Cîrstea este, alături de Laura Cîrstea, fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC – PRO UNIVERSITARIA – EDITURA NEVERLAND, acum și al ujmag.ro.

A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din București, în anul 2001.

Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost agent de distribuție al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.

În prezent este director general al acestor companii.

PIRATERIA IN DOMENIUL EDITORIAL was last modified: septembrie 4th, 2020 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: