Pierre Moscovici: „… dacă intraţi în zona euro fără să fiţi pregătiţi, problemele pot fi majore”.

15 mart. 2018
Vizualizari: 897

Este 15 martie și, în mai multe localități din Transilvania, cetățenii români de etnie maghiară sărbătoresc Ziua maghiarilor de pretutindeni prin manifestări comemorative, care cuprind adunări populare, defilări ale husarilor, depuneri de coroane de flori și spectacole cu muzică folclorică.

„Sărbătorirea de către maghiari a sărbătorii naționale 15 Martie, care este și Ziua maghiarilor de pretutindeni, este dublată în acest an și de împlinirea a 170 de ani de la Revoluția Maghiară din 1848, iar UDMR va organiza principalul eveniment la Satu Mare, acolo unde s-a deschis un teatru, la 5 zile după izbucnirea Revoluției de la 1848. De asemenea, la Satu Mare va fi comemorat și contele Szechenyi Istvan, una dintre cele mai importante personalități ale politicii maghiare, joi urmând a fi dezvelită o statuie a acestuia”, scrie azi Agerpres.

La București, oficialii Comisiei Europene efectuează azi, la sediul Ministerului Justiției, o vizită, în contextul misiunii de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), întâlnindu-se cu reprezentanți ai sistemului judiciar și ai Parlamentului și Guvernului.

Ministerul Justiției a precizat, pentru Agerpres, privitor la misiunea de evaluare a Mecanismului de Control și Verificare că „joi, la sediul MJ, vor avea loc mai multe întâlniri vizând analiza recomandărilor și Codul penal și Codul de procedură penală – recomandările 3 și 4  la care vor participa reprezentanți ai Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Camerei Deputaților și Senatului”.

„O altă întrevedere vizează Codul civil, Codul de procedură civilă, Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar – recomandările 3 și 6 – la aceasta urmând să participe reprezentanți ai Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, mai anunță Agerpres.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, modificarea art. 5 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, care prevede că judecătorii acestei instanțe sunt numiți cu «votul majorității membrilor prezenți»”, scrie azi Agerpres.

Legea a fost adoptată pe 14 februarie de Senat, în calitate de for decizional, după ce a trecut tacit de Camera Deputaților în 28 iunie 2016.

„«Fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți», prevede modificarea propusă de deputatul PSD, Eugen Nicolicea. Prin legea actuală, judecătorii constituționali erau numiți «cu votul majorității membrilor» unei Camere”, mai arată Agerpres.

Și tot președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului modificările la Legea ANI, care prevăd încetarea interdicțiilor pentru parlamentarii aflați în conflict de interese în perioada 2007-2013, cerând respingerea legii.

„«Față de obiectul de reglementare, considerăm că legea transmisă la promulgare se impune a fi reanalizată de către Parlament sub aspectul oportunității acesteia, întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de altă parte, este pusă în discuție respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene», precizează președintele în cererea de reexaminare”, notează News.ro.

Legea de modificare a Legii referendumului revine și ea în Parlament.

„Președintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului pentru reexaminare legea de modificare a Legii referendumului, în privința prevederilor referitoare la referendumul organizat în cadrul procedurii de revizuire a Constituției”, mai scrie News.ro.

La DIICOT, audierile în Dosarul Black Cube continuă.

„Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a fost audiat la DIICOT în dosarul Black Cube, în 28 februarie, el «reiterând că nu are nicio implicare în acest caz», au transmis, miercuri, reprezentanții SRI”, scrie News.ro.

„Inspecția Judiciară a dispus, miercuri, acțiunea disciplinară față de inspectorul judiciar Elena Rădescu, pentru abateri disciplinare. Acțiunea disciplinară a fost trimisă Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului”, notează azi News.ro.

În finalul Revistei, consemnăm o declarație a comisarului pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, care i-a îndemnat pe liderii politici de la București să pregătească proiectul pentru adoptarea euro.

„Intenția României de a intra în zona euro este bine primită la Bruxelles”, a declarat comisarul Pierre Moscovici, pentru Ziarul Financiar.

„«Este o veste bună că există consens politic pentru adoptarea euro în România, dar pe de altă parte toată lumea trebuie să fie conștientă că adoptarea euro este un proces soli­ci­tant, care pentru România nu a început încă, dar vom vedea care vor fi pașii vi­itori. Trebuie să fiți foarte serioși pentru a ajunge acolo, pentru că dacă intrați în zona euro fără să fiți pregătiți, proble­mele pot fi majore. Acum că există acest proiect, pregătiți-l!», a punctat francezul Moscovici, care are origini românești, tatăl său fiind născut la Brăila, într-o familie de evrei”, mai notează Ziarul Financiar.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Pierre Moscovici: „… dacă intrați în zona euro fără să fiți pregătiți, problemele pot fi majore”. was last modified: martie 16th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: