PÎCCJ. Deschiderea cursului postuniversitar interdisciplinar „Protecţia juridică a patrimoniului cultural şi natural al României”

17 ian. 2018
Vizualizari: 704

Potrivit unui comunicat din data de 15 ianuarie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a susținut conferința inaugurală a cursului postuniversitar interdisciplinar „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural al României” cu tema „Apărarea patrimoniului cultural prin dreptul penal. Cazul tezaurului dacic”, eveniment desfășurat la Casa Ecologiei din București.

În acest context, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a dezvoltat, pe larg, în fața auditoriului, aspecte privind fenomenul de „spălare” a bunurilor culturale sustrase, precizând că acesta poate fi combătut prin investigații și cooperare judiciară internațională. „Filierele pe care circulă bunurile sustrase, din situri și până la vânzările publice, sunt cunoscute, fiind mereu aceleași, într-o lume mică și specializată. Modus-ul operanti utilizat de «spălătorii» de bunuri culturale este, de asemenea, cunoscut”, a arătat procurorul general Augustin Lazăr, precizând însă că nu este posibilă „spălarea perfectă” a bunurilor culturale sustrase.

Pentru marcarea Anului european al patrimoniului cultural 2018 (proclamat de Uniunea Europeană), în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și cu ocazia Zilei culturii naționale – 15 ianuarie – Universitatea Ecologică din București (UEB) a lansat, în colaborare cu Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române (ICJ) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cursul postuniversitar interdisciplinar „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural al României”.

Prelegerile, susținute de personalități ale vieții juridice și cultural-științifice, vor aborda probleme ale cadrului teoretic și practic aferente protecției, conservării și valorificării prin instrumente juridice a patrimoniului cultural (arheologic, istoric, mobil, imaterial ș.a.) și natural (rețeaua europeană „Natura 2000”, rezervațiile UNESCO etc.), într-o viziunea unitară, din perspectivă națională, europeană și internațională.

 

Sursa informației

PÎCCJ. Deschiderea cursului postuniversitar interdisciplinar „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural al României” was last modified: ianuarie 17th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: