1.254 views
În M. Of. nr. 964 din 30.12.2014, s-a publicat O.U.G. nr. 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital (publicată în M. Of. nr. 571 din 29.06.2004).
La adoptarea ordonanței, s-a avut în vedere angajamentul Guvernului de a continua reformele economice şi financiare în vederea menţinerii stabilităţii economice în contextul crizei financiare globale actuale şi de a asigura îmbunătăţirea corespunzătoare a cadrului legislativ relevant.
De asemenea, s-a ținut cont și de următoarele elemente:
– faptul că adoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este impusă de necesitatea respectării termenelor şi condiţiilor asumate de Guvernului României în angajamentele internaţionale privind implementarea de reforme structurale care să permită creşterea competitivităţii economiei româneşti, reforme care presupun imperativ respectarea termenelor de privatizare realizată prin utilizarea mecanismelor pieţei de capital româneşti;
– faptul că Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că procedurile de admitere la tranzacţionare privind anumite societăţi deţinute de stat vor fi finalizate cel târziu la data de 31 decembrie 2014;
– faptul că întârzierea măsurilor de modificare a legislaţiei primare va genera consecinţe negative care se vor răsfrânge nu numai asupra pieţei de capital, ci şi asupra economiei naţionale şi relaţiilor internaţionale ale României, în contextul în care piaţa de capital, în general, şi bursele de valori, în special, ar trebui să reprezinte o alternativă viabilă la creditarea bancară (marcată de reticenţă în finanţarea proiectelor investiţionale, ca urmare a crizei financiare), respectiv principala sursă de finanţare a companiilor (prin majorări de capital şi emisiune de acţiuni sau obligaţiuni);
– faptul că progresul legislaţiei secundare şi al pieţei de capital sunt oprite de sistemul legal instituit de un act normativ ce a suferit modificări minore în ultimii 10 ani;
– faptul că situaţiile concrete apărute în practică ulterior adoptării Legii 247/2005 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, reclamă modificarea, în regim de urgenţă, a unor prevederi existente astfel încât să se asigure facilitarea accesului investitorilor străini la piaţa de capital românească şi sporirea integrării României în economia europeană, respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor investitorilor, guvernanţa corporativă a emitenţilor şi transparenţa acestora, simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni şi obligaţiuni astfel încât piaţa de capital naţională să devină o piaţă funcţională şi competitivă cu pieţele de capital ale celorlalte state membre;
– necesitatea trecerii pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă, clasificare ce va atrage fluxuri de capital importante în România şi care se va putea realiza numai dacă barierele legislative sunt înlăturate de urgenţă, înaintea expirării termenelor impuse de lege şi de angajamentele externe asumate;
– faptul că neadoptarea urgentă a acestui act normativ ar conduce la conservarea unui sistem legal neadaptat în raport cu întreaga evoluţie în planul legislaţiei secundare şi a cerinţelor participanţilor la piaţa de capital.
Rezultă faptul că orice întârziere în alinierea legislaţiei primare cu nevoile actuale ale pieţei şi ale legislaţiei secundare ar conduce la menţinerea nepermisă a unor neconcordanţe între prevederile legale din această materie, prin perpetuarea acelor norme care trebuie expres abrogate, fiind perimate sau chiar în contradicţie cu noile realităţi sociale.
Modificarea legislaţiei pieţei de capital se impune pentru a asigura înlăturarea formalismului legat de reprezentarea acţionarilor în adunările generale şi pentru a asigura o transpunere mai fidelă a dispoziţiilor Directivei 2003/71/CE referitoare la comunicatele cu caracter publicitar, precum şi pentru uniformizarea terminologică a noţiunilor ce creează dificultăţi în interpretarea şi aplicarea prevederilor legale.
Lămurirea aplicării practice a tuturor acestor probleme tehnice este necesară pentru crearea unui cadru legislativ stabil şi previzibil pentru toţi participanţii la piaţa de capital şi pentru crearea tuturor premiselor în vederea simplificării procedurii de listare şi accelerarea investiţiilor la nivel naţional.
Ordonanța a fost adoptată în vederea creării premiselor legale pentru modificarea actelor constitutive ale operatorilor de piaţă, în concordanţă cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată.
Aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată.
În continuare, vom prezenta, pe scurt, dispozițiile O.U.G. nr. 90/2014.
Astfel, la art. I, se prevede faptul că Legea nr. 297/2004 privind piața de capital se modifică și se completează. Aceste modificări și completări vor face obiectul unui articol viitor.
La art. II alin. (1), se prevede faptul că operatorii de piaţă iau măsuri de modificare a statutelor sau actelor constitutive, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea alinierii la prevederile art. 129 şi 2863 din Legea 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
La alin. (2) se dispune faptul că prin derogare de la prevederile art. 113 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, modificările ce vor fi efectuate la actele constitutive ale operatorilor de piaţă, exclusiv pentru încadrarea acestora în prevederile art. 129 şi art. 2863 se înregistrează la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în baza hotărârii Consiliului de administraţie al operatorului de piaţă, ulterior obţinerii autorizaţiei din partea A.S.F.
La alin. (3) se prevede faptul că Nerespectarea de către membrii Consiliului de administraţie unui operator de piaţă a obligaţiilor de modificare a statutelor sau a actelor constitutive proprii, conform prevederilor alin. (1), constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.
În sfârșit, conform alin. (4), ulterior îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la art. 2863 din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit prevederilor alin. (1), operatorii de piaţă pot stipula în actul constitutiv cerinţe de cvorum şi de majoritate mai mari.
La art. III alin. (1) se dispune faptul că prevederile art. 173 alin. (1), art. 175 alin. (1) și (2), art. 175 alin. (3) lit. c), art. 176, art. 177, art. 178 alin. (11)-(31) şi alin. (5) teza a doua, art. 179 alin. (2), art. 180 lit. e), art. 184 alin. (5), art. 185 alin. (3) şi art. 189 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, aşa cum au fost modificate şi completate prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se aplică ofertelor publice al căror prospect/document de ofertă este aprobat după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Conform dispozițiilor de la alin. (2), prevederile art. 178 alin. (5) teza I din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, aşa cum au fost modificate şi completate prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se aplică operaţiunilor derulate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
La alin. (3), se stabilește faptul că prevederile art. 2111 din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, aşa cum au fost modificate şi completate prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se aplică în cazul cererilor de aprobare a prospectului depuse la A.S.F. după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
La art. IV, se dispune faptul că ordonanța intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
În sfârşit, se prevede faptul că O.U.G. nr. 90/2014 transpune următoarele directive ale Uniunii Europene:
1. prevederile art. 4 alin. (1) pct. 9 din Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind pieţele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE şi 93/6/CEE ale Consiliului şi a Directivei 2001/12/CEE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului;
2. prevederile art. 1, 15, 16 şi 21 din Directiva 2003/71/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzacţionare şi de modificare a Directivei 2001/34/CE;
3. prevederile art. 10 alin. (1) şi alin. (3) şi ale art. 12 din Directiva 2007/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 iulie 2007 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul societăţilor comerciale cotate la bursă;
4. prevederile art. 28, 29 şi 31 din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, de modificare a Directivei 2002/87/CE şi de abrogare a Directivelor 2006/48/CE şi 2006/49/CE.
Ca o concluzie, observăm faptul că O.U.G. nr. 90/2014 are ca scop eliminarea barierelor care împiedică intrarea României în grupul piețelor de capital emergente. Astfel, sunt vizate următoarele elemente:
– facilitarea accesului la piața de capital din România;
– respectarea drepturilor investitorilor (la vot și la dividende);
– guvernanța corporativă a emitenților și transparența acestora;
– simplificarea regimului ofertelor publice și al listărilor de acțiuni și obligațiuni;
– eliminarea unor prevederi restrictive birocratice.