Perspectiva mea asupra profesiilor juridice liberale este că rolul acestora trebuie evidențiat nu doar în mediul antreprenorial, în cadrul economiei românești, de susținere a economiei românești, ci mai cu seamă de implicarea activă și în partea politică

20 nov. 2018
Vizualizari: 934

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Ziua Profesiilor Liberale, cu doamna senator Iulia Scântei. Bine ați venit, dna senator, la această sărbătoare.

Iulia Scântei: Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație, atât Uniunii Profesiilor Liberale din România, cât și Editurii Universul Juridic.

Nicolae Cîrstea: Mulțumim și noi. Un mesaj foarte interesant al președintelui Comisiei Juridice, dl Cazanciuc – un mesaj de deschidere, de invitare a profesiilor liberale la deschiderile comisiei din care faceți parte. Cum ați privit acest mesaj și care este punctul dumneavoastră de vedere?

Iulia Scântei: Optimist, în ceea ce mă privește, fiind și un practician al unei profesii liberale, în funcție de notar public, acum și reprezentând interesele unei comunități în calitate de senator în Parlamentul României. Cred că este binevenit, dar perspectiva mea asupra profesiilor juridice liberale este că rolul acestora trebuie evidențiat nu doar în mediul antreprenorial, în cadrul economiei românești, de susținere a economiei românești, ci mai cu seamă de implicare activă și în partea politică. Pentru că profesiile liberale, nu doar cele juridice, sunt cele care generează, pe baza unor solide cunoștințe profesionale, un aport deosebit în serviciul public și cred că pot avea o contribuție substanțială și în ceea ce privește realizarea unor politici publice, realizarea și corectarea părții legislative, nu doar pentru segmentul profesiilor juridice liberale. De aceea, pentru cei aprox. 350.000 de reprezentanți ai profesiilor liberale din România, potrivit ultimei statistici, aș dori ca astăzi, de Ziua Profesiilor Liberale din România, să le adresez mult succes în activitatea pe care o realizează, o activitate profesionistă, bazată pe o continuă pregătire profesională, dar și o invitație de a fi activi inclusiv în mediul politic, pentru că, așa cum este el astăzi, din păcate necesită prezența reprezentanților profesiilor liberale. Și este bine să fim bine reprezentați, inclusiv la nivelul Parlamentului.

Nicolae Cîrstea: Există o percepție de deschidere mai mică din partea mediului politic către profesiile liberale, către problemele pe care le dezbat, pe care le au aceste profesii și care au nevoie și de discuții cu legiuitorul. Ați plecat din profesiile liberale, iată, sunteți în această activitate de senator al României – cum se văd lucrurile de pe această baricadă? Deschiderea pe care și-o doresc profesiile liberale credeți că va reuși să fie concretizată într-o colaborare a dumneavoastră, a parlamentarilor, a membrilor Comisiei Juridice cu aceștia?

Iulia Scântei: Bineînțeles că sunt binevenite aceste punți pe care le realizăm din cadrul diverselor profesii liberale atunci când prezentăm nu doar profesia liberală, ci și alte comunități – comunitatea de afaceri, comunitatea civilă – în cadrul Parlamentului. Ceea ce pot să vă confirm, după doi ani de zile, este că partea politică, viața politică și mai cu seamă legislativul românesc are o distanțare nu doar față de realitatea economică și nevoile cetățenilor, ci are, din păcate, o distanțare și de ceea ce numim expertiză în societatea românească. Pentru că, trebuie să înțelegem, parlamentarii nu sunt aleși pentru niște cunoștințe solide în domeniile variate în care reglementează, și atunci nevoia ca legislativul să se sprijine pe expertiza din domeniile relevante pe care le legiferează este cu atât mai necesară. De aici cred că dialogul între zona politică din Parlament și profesiile liberale trebuie consolidat. Nu putem să facem abstracție de profesioniști, nu putem să legiferăm fără să avem la bază niște studii, o expertiză, să o valorificăm, mai  cu seamă că trendul la nivel european este acela de a pune pe prim plan expertiza și studiile de impact care pot fi generate ca urmare a legiferării într-un anumit sens, iar aportul profesiilor liberale la nivel economic a fost evidențiat pe durata crizei, de exemplu, ca un aport substanțial în realizarea efectelor benefice pentru o economie de susținere, chiar pe durata crizei, iar la nivel de reglementare, la nivel european aportul acestora a fost transpus în cadrul diverselor directive și regulamente europene. România nu poate să facă abstracție de profesioniștii săi, mai ales când aceștia reprezintă o masă atât de bine organizată la nivel național, în cadrul fiecărei profesii autoreglementate și trebuie importată această expertiză la nivelul Parlamentului. Decizia politică, apreciez eu, trebuie să fie diferențiată sau trebuie aleasă doar pe criterii de oportunitate politică, dar nu atunci când ai în vedere reglementări fundamentale din zona profesiilor liberale.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult și vă doresc succes.

Iulia Scântei: Vă mulțumesc și eu foarte mult pentru invitație.

Perspectiva mea asupra profesiilor juridice liberale este că rolul acestora trebuie evidențiat nu doar în mediul antreprenorial, în cadrul economiei românești, de susținere a economiei românești, ci mai cu seamă de implicarea activă și în partea politică was last modified: noiembrie 20th, 2018 by Iulia Scântei

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice