Perimarea contestaţiei în anulare. Pricină rămasă în nelucrare din vina contestatorului (NCPC)

2 nov. 2020
Vizualizari: 405
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 100/2020

NCPC: art. 411 alin. (1) pct. 2, art. 416 alin. (1) teza I, art. 417, art. 418, art. 420 alin. (1)

Potrivit art. 416 alin. (1) teza I C. proc. civ., „orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau de retractare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părții, timp de 6 luni”.

Perimarea reprezintă atât o sancțiune procedurală care conduce la stingerea procesului în faza în care se găsește, cât și o prezumție de desistare, dedusă din faptul nestăruinței părților în proces.

Conform textului de lege anterior evocat, perimarea poate opera atât în etapa judecății în primă instanță, cât și în etapa judecății în căile de atac, de reformare sau retractare.

Prin raportare la aceste considerații, instanța supremă constată că prin încheierea din 11 decembrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a II-a civilă a suspendat judecata contestației în anulare, în temeiul art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ.

Autorul contestației în anulare nu a solicitat repunerea cauzei pe rol după suspendarea judecății, dispusă prin încheierea din 11 decembrie 2018. Astfel, contestatorul nu a mai stăruit în soluționarea contestației în anulare, deși justifica un interes în continuarea judecății acestei căi de atac.

Având în vedere că pricina a rămas în nelucrare din vina contestatorului începând cu 11 decembrie 2018 și până la 21 ianuarie 2020, când a fost luată în examinare perimarea contestației în anulare, rezultă că s-a împlinit termenul de perimare de 6 luni, prevăzut de art. 416 alin. (1) teza I C. proc. civ.

Pentru aceste motive, constatând că pricina a rămas în nelucrare din vina contestatorului mai mult de 6 luni, fără ca în acest termen să intervină o cauză de suspendare sau de întrerupere a termenului de perimare, conform art. 417-418 C. proc. civ., Înalta Curte, în temeiul art. 416 alin. (1) și art. 420 alin. (1) din același act normativ, va constata perimată contestația în anulare formulată de contestatorul C. împotriva deciziei nr. 1084 din 22 martie 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a II-a civilă în dosarul nr. x/2014.

Sursa informației: www.scj.ro.

Perimarea contestației în anulare. Pricină rămasă în nelucrare din vina contestatorului (NCPC) was last modified: octombrie 31st, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.