Pentru a evita o criză, România trebuie să-şi consolideze economia şi să-şi reducă dependenţa de UE

13 apr. 2018
Vizualizari: 702

Deschidem Revista din această seară cu un regulament aprobat de către Comisia Europenă, care ar putea pune capăt politicii de dublu standard pentru alimentele vândute în Europa prin rețelele de supermarketuri. Conform acestui regulament adoptat de către Comisia Europeană, companiile care aplică dublu standard pentru produsele din Est și Vest vor putea fi amendate cu cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală.

„Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, la publicarea regulamentului, că documentul vizează companiile care, prin demersurile lor, au făcut ca piața europeană să nu fie unitară. «Noul regulament va oferi o piață unică, de care să beneficieze toți consumatorii. Vom proteja astfel grupe mari de consumatori europeni în fața comercianților care fac abuzuri în mod deliberat. Aceștia vor fi sancționați cu amenzi dure», a mai spus Frans Timmermans. Sorin Mierlea, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor (InfoCons) consideră că decizia Comisiei Europene este una importantă, dar o să mai dureze ceva timp până va intra în funcțiune. «Încă nu există normele de aplicare. Va mai dura ceva timp. Autoritățile române ar putea lua măsuri imediate pentru a adapta legislația. Poate de Crăciun vom avea și noi în galantare produse identice cu cele de la Paris, Praga sau Berlin», a mai spus Sorin Mierlea”, relatează Adevărul

Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a afirmat, miercuri, că România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, iar, după ieșirea acesteia din UE, va fi cel mai expus stat european în cazul declanșării unei crize internaționale.

„Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu crede că va urma o criză financiară, dar spune că este important ca România să-și consolideze economia și să reducă dependența față de UE”, scrie News.ro.

„Eu, în 2009, am spus că acea criză am creat-o noi, ca țară. Nu eram în situația de a fi așa afectați la nivel economic, dacă nu ar fi fost luate măsurile acelea stupide, de tăieri de venituri și nu numai. Eu nu cred că România e într-o astfel de situație, nu cred că urmează o astfel de situație. Că, la nivel internațional, pot apărea variații, este inevitabil. Ideea e ca noi, ca economie, să ne consolidăm, să dăm drumul cu adevărat la investiții publice și să atragem investiții private, astfel încât România să nu mai aibă acea dependență de spațiul Uniunii Europene”, a susținut ministrul Teodorovici, la Antena 3, mai notează News.ro.

Agerpres scrie astăzi despre proiectul de modificare a Legii referendumului.

„Curtea Constituțională a României urmează să ia în discuție, pe 3 mai, sesizarea privind proiectul de modificare a Legii referendumului, au informat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR”.

„USR anunța pe 4 aprilie că, împreună cu PNL și PMP, va sesiza, din nou, Curtea Constituțională cu privire la proiectul care modifică Legea referendumului. În opinia USR, PSD manipulează opinia publică și folosește pretextul inițiativei cetățenești de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei, ca să adopte un proiect de lege care elimină din prerogativele președintelui României”, mai notează Agerpres.

Guvernul oferă, pe 30 aprilie, o nouă zi liberă bugetarilor. Excepție fac magistrații.

„Potrivit hotărârii de Guvern, ziua de 30 aprilie se declară zi liberă, atfel încât bugetarii să aibă patru zile libere în minivacanța de 1 Mai. «Pentru ziua stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituțiile publice își vor desfășura activitatea în regim de program normal în ziua de 5 mai 2018 sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 11 mai 2018, potrivit planificărilor stabilite», se arată în hotărârea de Guvern. Dispozițiile nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 30 aprilie 2018 și nici participanților în aceste procese, mai arată sursa citată”, scrie Cotidianul.

România va construi noi penitenciare.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanții Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, discuțiile vizând contractarea unui împrumut pentru finanțarea proiectului «Investiții în infrastructura penitenciarelor»”, menționează News.ro.

Printr-o postare de pe Facebook, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne anunță că șoferii care au ITP expirat riscă să fie amendați și să li se confiște plăcuțele, mașinile urmând să fie deplasate doar pe platforme.

„«Din 20 mai 2018, dacă sunteți surprinși în trafic cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată, polițistul vă va reține talonul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, vă va da amendă și o dovadă fără drept de circulație, așadar nu o să mai luați mașina de acolo, decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeți la RAR, deci mult mai complicat», arată reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, aceleași măsuri se vor lua și dacă mașina a fost cumpărată/vândută, dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare”, notează Cotidianul.

„«Începând cu 20 mai, se va aplica suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică. Certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliția rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului», se mai arată în precizarea MAI”, mai scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre războiul Orban-Soros.

„O revistă ungară a publicat joi numele a peste 200 de persoane, despre care afirmă că fac parte dintr-un grup pe care premierul Viktor Orban îl cataloghează drept «mercenari» plătiți de miliardarul filantrop George Soros cu scopul de a doborî Guvernul, relatează The Associated Press. Pe lista publicată de revista Figyelo, se află nume ale unor membri ai unor organizații ca Amnesty International (AI), Transparency International (TI), avocați ai unor refugiați, jurnaliști de investigație și profesori de la Universitatea Central-Europană (CEU), cu sediul la Budapesta, înființată de Soros”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Pentru a evita o criză, România trebuie să-și consolideze economia și să-și reducă dependența de UE was last modified: aprilie 13th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: