Mircea Ursuța: Pentru anumite contravenții, de anumită valoare, să nu existe cale de atac; să existe doar un prim grad de jurisdicție

23 iun. 2016
Vizualizari: 986
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Lect. univ. dr. Mircea Ursuța, a declarat, în cadrul emisiunii Legal Point din data de 16 iunie 2016, cu tema Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective:

Și, în fine, ultimul aspect care era aproape să fie implementat inclusiv în actuala formă a legislației, dar nu s-a reușit, este următorul: Pentru anumite contravenții, de anumită valoare, să nu existe cale de atac; să existe doar un prim grad de jurisdicție, la Judecătorie. S-a făcut acest lucru, într-adevăr, de către Legiuitorul nostru, numai că s-a făcut prost. De ce? Pentru că s-au scos contravențiile rutiere și contravențiile de ordine publică. Fapt sancționat, evident, printr-o decizie 500/2012 a Curții Constituționale.

Și acum cum este?

Acum toate merg fond-apel. Dar exista în perioada de aplicare dinainte de decizia Curții Constituționale o situație paradoxală: Celui care i se luase permisul nu putea să aibă decât un singur grad de jurisdicție, la Judecătorie, în schimb cel care era prins fără bilet de transport sau care arunca o coajă de sămânță pe stradă avea două căi de atac. Și atunci, cred că ar fi un sistem mult mai normal în care ar fi o limită clară a amenzii: amenda până în 500 de lei, până în 1000 de lei, fără alte sancțiuni, ai dreptul să ataci la Judecătorie și punct. Plătești atâta dacă cumva ai pierdut. Dacă amenda este peste valoarea care urmează să fie stabilită – nu știu, în 3-4000 de lei mi s-ar părea o limită rezonabilă – sau și dacă este sub această limită, dar sunt sancțiuni complementare, cum e suspendarea permisului, confiscarea, desființarea – atunci întotdeauna să ai două grade de jurisdicție. S-ar degreva foarte mult instanțele.

Într-un astfel de caz, iată că efectele pentru agentul economic respectiv, pentru cel sancționat contravențional, sunt foarte severe.

👍Vezi EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 18 – Mihai Adrian Hotca și Mircea Ursuța: Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective

Mircea Ursuța: Pentru anumite contravenții, de anumită valoare, să nu existe cale de atac; să existe doar un prim grad de jurisdicție was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: