Pensie de întreţinere. Cerere de majorare. Indemnizaţia de persoană cu handicap. (Art. 529, art. 728 C. civ.)

29 feb. 2016
Vizualizari: 841
  • Cod civil: art. 529
  • Cod civil: art. 728

Prin cererea introductivă de instanță, reclamanta a solicitat a se dispune majorarea pensiei de întreținere, la care pârâtul a obligat în favoarea minorilor, în raport de veniturile realizate de acesta.
În cauză, în considerentele hotărârii atacate s-a reținut, sub acest aspect, că veniturile realizate de pârât sunt în sumă de 584 lei, lunar, avându-se în vedere înscrisurile depuse, conform cărora, acesta beneficiază de o pensie de invaliditate, în cuantum net, lunar, de 350 lei, precum și de o indemnizație, lunară, ca persoană cu handicap, în cuantum de 234 lei.
Această indemnizație, astfel cum este ea reglementată prin dispozițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, are însă o destinație specială, conform prevederilor art. 2 din lege, în sensul că este acordată în scopul recuperării și integrării sociale a persoanelor încadrate în grad de handicap, așa încât, în accepțiunea prevederilor art. 728 al. 7 C. pr. civ, nu poate forma obiectul unei obligații de întreținere, criticile formulate de apelant, sub acest aspect fiind deci întemeiate.
Prin urmare, veniturile realizate de pârât, care pot fi avute în vedere la determinarea întinderii obligației sale de întreținere, sunt în cuantum de 350 lei, lunar, reprezentând pensie de invaliditate.
În raport de aceste venituri și dispozițiile art. 529 al. 2 C. pr. civ. care statuează că întreținerea datorată de părinte se stabilește la jumătate, din venitul său net lunar, pentru trei sau mai mulți copii și având în vedere faptul că apelantul are, în egală măsură, obligația de întreținere față de toți cei trei copii ai săi, cererea reclamantei de majorare a pensiei de întreținere este lipsită de temei legal, în condițiile în care nu se poate reține, în sensul prevederilor art. 531 al. 1 C. civ., că a intervenit o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea, respectiv, pârâtul.
În consecință, în temeiul art. 480 al. 2 C. pr. civ., apelul pârâtului va fi admis și schimbând, în tot sentința civilă atacată, se va respinge acțiunea formulată de reclamantă.

(Trib. Hunedoara, S. I. civ., dec. nr. 4/A din 13 ianuarie 2014)

Florin Radu
Avocat, consilier – Baroul Hunedoara

Decizia instanţei de apel este temeinică şi legală. Într-adevăr, potrivit art. 728 al. 7, C. pr. civ., alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinatie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii. Îndemnizaţia de invaliditate are un caracter special prin natura şi destinaţia sa, putând fi încadrată în categoria veniturilor speciale, ceea ce echivalează cu excluderea ei de la urmărirea de orice fel.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Pensie de întreținere. Cerere de majorare. Indemnizația de persoană cu handicap. (Art. 529, art. 728 C. civ.) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: