Pensia noastră este doar pensie contributivă – cine contribuie are, cu cât se contribuie mai mult, și pensia este mai mare

5 sept. 2018
Vizualizari: 2771

Mircea Fica: Stăm de vorbă cu dl Florin Petroșel, președintele Casei de Asigurări a Avocaților. Vă rugăm să ne spuneți cum vedeți dumneavoastră rolul Casei de Asigurări Iași, în angrenajul național al acestui sistem.

Florin Petroșel: Vă mulțumesc foarte mult. Deci, sunt președintele Casei Naționale de Pensii a Avocaților din România. Trebuie să se știe că noi avem o organizare tip fagure, în care la nivelul fiecărui județ există câte o filială; excepție făcând Bucureștiul și Ilfovul, care au o filială unică. Deci avem 41 de filiale în România. Filiala Iași este una dintre aceste filiale. Acum, ca să o caracterizăm în câteva cuvinte, vă pot spune că este una dintre cele mai puternice filiale, este în primele patru. Atât ca venituri, cât și ca disciplină financiară. Dacă ar fi să ne referim un pic la un trend al ultimilor ani, se observă că, din momentul în care președintele filialei este dl Vladimir, iar decan este dl Striblea, au realizat o conlucrare de excepție, pe care noi o dăm ca model, o invocăm în discuțiile cu celelalte filiale. Ceea ce se întâmplă la Iași am dori să se întâmple și în cadrul celorlalte filiale. De ce spun acest lucru? Pentru că, până în urmă cu patru ani, filiala Iași, deși avea un potențial enorm, rezultatele nu erau dintre cele mai bune. Aveau un disponibil doar de un milion de lei. În trei ani de zile după aceea, printr-o bună conlucrare a baroului cu filiala, s-a ajuns la disponibilități de patru milioane și jumătate. Deci, au trecut în trei ani de peste trei ori. Este clar că în trecut au avut o problemă, ca să nu spun mai mult. Este bine că au depășit-o, deci în momentul de față pot spune că filiala Iași face parte din grupul celor big five cele mai puternice filiale din cadrul sistemului nostru, la 31 decembrie aveau 278 de avocați contribuabili, care susțineau pensiile a 115 pensionari. Despre pensiile lor vă pot spune că sunt spre limita maximă a celor pe care le acordă sistemul nostru – aceasta dovedește, pe undeva, că au fost oameni serioși, care au contribuit. Că, se știe, pensia noastră este doar pensie contributivă – cine contribuie are, cu cât se contribuie mai mult, și pensia este mai mare. Și din acest punct de vedere Iașiul a fost un exemplu. Pentru că, deși, v-am spus, sunt între primii cinci, dacă o luăm la cheltuieli, cei 115 pensionari din cadrul Iașiului reprezintă a treia cheltuială din țară la nivelul bugetului de cheltuieli de pensii.

Mircea Fica: Ce le sugerați celorlalți șefi de filiale județene pentru a aplica modelul din Iași?

Florin Petroșel: Le sugerăm, în primul rând, să încerce să aibă o conlucrare și un schimb de experiență și cu acestea. Noi, casa centrală, facem tot posibilul ca între filialele noastre să existe dialog, motiv pentru care vă pot spune de acum că în zilele de 27 și 28 septembrie vom organiza la București, la hotelul Phoenicia, o masă rotundă de lucru la care vor participa președinții tuturor filialelor, câțiva decani de barouri plus contabilii șefi și personalul tehnic ale filialelor noastre. Aceste experiențe dorim să le împărtășim, cele bune, tuturor, ca să încercăm să creăm un trend comun de dezvoltare pentru treburile acestea. Am înțeles că vorbim și de investiții, da?

Mircea Fica: Da. Ce proiecte aveți în următorii 2-3 ani?

Florin Petroșel: 2-3 ani sunt cam mult, pentru că mandatul meu se va sfârși în luna mai a anului viitor… Vom vedea. Suntem implicați, în momentul de față, în foarte multe proiecte, de natură diferită. Avem un proiect deosebit de important pentru noi, care a privit informatizarea întregului sistem. Pentru că în urmă cu patru ani aveam filialele care încă țineau contabilitatea doar pe hârtie…

Mircea Fica: Un sistem integrat, digital…

Florin Petroșel: În momentul de față suntem foarte aproape de realizarea unui sistem unic digital. Putem spune că, spre deosebire de sistemul public, sistemul nostru este foarte transparent, am reușit ca, până în momentul de față, avocații să-și poată vedea pe internet fiecare în parte contribuțiile, punctele de pensie acumulate. Avem și un simulator de pensii, care le poate cuantifica pensia pe care ar realiza-o pe baza contribuțiilor de până astăzi, dacă ar îndeplini condițiile de pensionare și apoi, introducând un venit aferent unei contribuții pe care ei o văd, le poate previzualiza o pensie pe care o vor realiza la momentul în care vor îndeplini condițiile – principala condiție fiind cea de vârstă, că în rest nu avem probleme deosebite. Și aici v-am spus mai devreme că vom avea acea conlucrare de la Hotel Phoenicia, casa centrală și cu filialele. Va fi momentul în care noi lansăm un nou program unic integrat – de gestiune al avocatului se numește –, în care am realizat acest program, îl vom distribui filialelor. O să avem un call center după aceea, prin care vom pune la dispoziție specialiști care vor putea să susțină, în prima perioadă, cel puțin, reprezentanții filialelor, în așa fel încât să pot spune că într-un termen relativ scurt să ajungem să vorbim chiar de un sistem unic integrat, centralizat, dacă vreți, dar și local, în care vor fi cuprinse toate datele legate de pensiile avocaților. Eu vă mulțumesc foarte mult.

Mircea Fica: Mulțumim și noi.

Pensia noastră este doar pensie contributivă – cine contribuie are, cu cât se contribuie mai mult, și pensia este mai mare was last modified: septembrie 5th, 2018 by Florin Petroșel

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice