Pe lângă drept, în profesia noastră prezintă mare importanță și caracterul de care depinde convingerea fiecăruia în ceea ce privește interpretarea și aplicarea unei norme

20 sept. 2019
Vizualizari: 1108

Nicolae Cîrstea: 14 septembrie 2019, Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara – suntem împreună cu dl profesor Gheorghiță Mateuț, specialist de referință în materia procesual-penală în România. Dle profesor, în primul rând o primă lansare de carte, un volum consistent cu care veniți către publicul dumneavoastră, către publicul interesant. Câteva cuvinte despre această lucrare?

Gheorghiță Mateuț: Cum am spus și în cadrul conferinței, am scris această lucrare în primul rând pentru studenți; ea, evident, este destinată și practicienilor, tuturor. Am scris-o la un interval de timp destul de mare, raportat la momentul intrării în vigoare a codului, datorită mediocrității normelor care compun acest cod. Acesta este și motivul pentru care am renunțat la o prezentare tehnică raportată strict doar la o explicare a normelor, cum se obișnuiește în ultimul timp, în favoarea unei prezentări a procedurii penale mai mult din perspectiva principiilor, a rațiunilor istorice și a sistemelor; și, de asemenea, am abordat într-o manieră critică și comparatistă întreaga lucrare.

Nicolae Cîrstea: În cât timp se scrie o lucrare de peste o mie de pagini, așa cum este aceasta?

Gheorghiță Mateuț: Evident, am scris-o în ani de zile. Vreau să vă spun că în ultimii doi ani am scris aproape zilnic, pentru că ea a necesitat o reflecție serioasă, inclusiv din perspectiva criticilor pe care le-am adus actualei reglementări și, mai ales, a opiniilor și a soluțiilor contradictorii care au fost generate de această reglementare și care eu cred că au afectat în mare măsură însăși buna funcționare a justiției. Pentru că trebuie să vă spun că procedura penală este materia care este cea mai legată de justiție; ea nu poate exista în afara exigențelor justiției penale, cărora le-am acordat o mare parte din această scriere.

Nicolae Cîrstea: Care este motivul pentru care procedura penală, reglementările procesual-penale țin capul de afiș al jurnalelor mass-media și, până la urmă, păstrează interesul permanent viu al specialiștilor din zona dreptului?

Gheorghiță Mateuț: Datorită, evident, materiei, a obiectului de reglementare. Pentru că este procedura care poate furniza cel mai bine mijloace răufăcătorilor, pentru a scăpa de răspundere, pentru a se sustrage, pentru a împiedica, practic, urmărirea și justiția însăși. Ea este în centrul intereselor, în mare parte divergente, care caracterizează societatea contemporană. De aceea, eu cred că legile — și în special legile de procedură – nu trebuie să abdice de la rolul pe care procedura trebuie să îl ocupe în sistemul juridic și în mod special procedura penală, funcția esențială a acesteia, și anume aceea de a satisface cel mai bine necesitățile represiunii penale, pentru că acesta este obiectivul primordial și prima datorie a statului, evident, cu respectarea garanțiilor; pentru că, în același timp, procedura penală este și o componentă esențială a onoarei justiției.

Nicolae Cîrstea: Avem proiecte, avem ordonanțe, avem legi în această materie. Aveți o perspectivă, puteți face o panoramare a stării în care se află legislația procesual-penală astăzi?

Gheorghiță Mateuț: Eu am spus încă de la intrarea în vigoare a codurilor și pe parcurs, și la celelalte conferințe, că această instabilitate a procedurii penale a generat consecințe dezastruoase, a determinat, după cum se poate ușor observa, o disfuncționalitate acută a întregului sistem al justiției penale. Numărul extrem de mare, diversificat, de surse, constituie, după părerea mea, cea mai gravă atingere adusă calității justiției, dar, în același timp, și garanțiilor procedurale. Pentru că o asemenea procedură nu poate fi nici eficientă și, în același timp, nici nu poate garanta drepturile și libertățile persoanelor.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi recomandările profesorului Gheorghiță Mateuț pentru cei care contribuie la „facerea” legilor în zona procesual-penală în România?

Gheorghiță Mateuț: Eu cred că procedura penală ar trebui pusă în ordine. Pentru aceasta nu cred că sunt suficiente legile de modificare; eu cred că legiuitorul ar trebui să se gândească la o nouă codificare a procedurii penale, una serioasă, care să țină seama de toate evoluțiile dreptului contemporan; să țină seama de nevoia de securitate publică, de siguranță, bineînțeles, și cu respectarea garanțiilor. Însă garanțiile nu trebuie să primeze, ele nu trebuie să dăuneze, procedura penală nu trebuie să se transforme într-o cursă cu obstacole împotriva urmăririi, împotriva judecății sau împotriva justiției. Ea nu este o știință în slujba răufăcătorilor, pentru protejarea infracționalității, ci ea trebuie pusă în slujba statului, a represiunii, cu respectarea, bineînțeles, a drepturilor și libertăților persoanelor.

Nicolae Cîrstea: V-aș invita în sala de curs sau de amfiteatru, întrebându-vă care este tipul de student care-i place profesorului Mateuț.

Gheorghiță Mateuț: Cred că studentul care nu se limitează – cum se întâmplă astăzi, din păcate, în general – doar la o cercetare pe internet, ci studentul care, așa cum se întâmpla odinioară, pe vremea când eram și eu student, citește în bibliotecă, care studiază cu creionul în mână și care vine și pe la cursuri, și nu doar din obligație, ci cu plăcere, din pasiune, din dorința de cunoaștere, de a învăța și de a se pregăti.

Nicolae Cîrstea: Care este secretul notei zece la Procedură penală la profesor Mateuț?

Gheorghiță Mateuț: Nota zece nu este pentru profesor – dacă asta vreți să mă întrebați; este pentru student, eu am dat zece inclusiv în această sesiune; în general, în fiecare sesiune au fost și note de zece. Dau această notă cu plăcere, evident, atunci când mă conving că studentul a învățat, că este pregătit pentru această nobilă profesie, care nu este una obișnuită; este o profesie destinată exclusiv omului și care eu cred că poate să producă o schimbare pozitivă în evoluția societății în general, având în vedere importanța domeniului.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj al dumneavoastră pentru studenții dumneavoastră care vor fi viitorii colegi?

Gheorghiță Mateuț: Să nu renunțe la principii; să nu renunțe la studiu; să citească în permanență, să se documenteze și să aplice ceea ce au învățat și conform credinței lor interioare. Pentru că, pe lângă drept, în profesia noastră prezintă mare importanță și caracterul, trăsăturile de personalitate ale fiecăruia, de care depinde convingerea fiecăruia în ceea ce privește interpretarea și aplicarea unei norme sau în privința clarificărilor, care sunt absolut necesare stabilirii unor stări de fapt și în mod special a culpabilității unei persoane.

Nicolae Cîrstea: Ce urmează după „Procedură penală – partea generală”, dle profesor?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Gheorghiță Mateuț: Natural, urmează partea specială. Eu sper să reușesc să o finalizez până la sfârșitul anului. Este scrisă în mare parte, mai am doar de făcut completări și dezvoltări.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumim foarte mult pentru că ați acceptat invitația Baroului Timiș, a UNBR și a Editurii Universul Juridic, de a fi și în acest an alături de noi. Am trecut de această premieră, a primei lansări, cu siguranță, vom fi mult mai relaxați anul viitor.

Gheorghiță Mateuț: Vă mulțumesc foarte mult.

 

Pe lângă drept, în profesia noastră prezintă mare importanță și caracterul de care depinde convingerea fiecăruia în ceea ce privește interpretarea și aplicarea unei norme was last modified: octombrie 1st, 2019 by Gheorghiță Mateuț

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice