Pe drumul nostru

10 mart. 2017
Vizualizari: 1559

Fără îndoială, Europa cunoaște o criză majoră.

„Varșovia a blocat joi adoptarea concluziilor summitului Uniunii Europene, după ce s-a opus fără succes realegerii polonezului Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European, a anunțat premierul Beata Szydlo, estimând că aceasta creează un „precedent periculos”, scrie AFP, citată de DC News.

Donald Tusk, care conduce instanța ce îi reunește pe liderii celor 28 de țări ale Uniunii Europene, a fost reales joi după-amiază cu sprijinul a 27 dintre aceștia până la sfârșitul lui noiembrie 2019, cu toată opoziția reprezentanților Poloniei.

„Nu voi accepta concluziile summitului, deci summitul nu va fi valid”, a subliniat premierul Poloniei, Beata Szydlo, în cursul unei conferințe de presă, denunțând un „precedent periculos”, mai scrie DC News.

„Polonia a avertizat liderii statelor membre UE că decizia lor de a-i oferi un nou mandat la președinția Consiliului European fostului premier Donald Tusk este un pas către dezintegrarea blocului comunitar”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Dar dincolo de clivajele existente la nivelul Uniunii și de discuțiile legate de viitorul UE, România pare decisă să profite de toate programele Uniunii și să acceseze fondurile care îi sunt puse la dispoziție (cel puțin, deocamdată).

„Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, joi, la Galați, că una dintre prioritățile majore asumate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene este creșterea absorbției fondurilor europene, astfel încât până la sfârșitul anului, România să reușească să atragă de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro”, scrie News.ro.

Încercăm să atragem fonduri europene, dar și să cheltuim mai puțin cu partenerii europeni. Construcția fregatelor necesare armatei române, cu grupul olandez Damen, (propietarul șantierului naval din Galați, unde urmau să se construiască) este pusă sub semnul întrebării.

„Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiție în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci pașii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei pași, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern”, a afirmat Sorin Grindeanu, la Antena 3, fiind citat de DC News.

SUA, cel mai important partener al României în NATO, s-a hotărât asupra viitorului ambasador într-un post cheie, cel de la Moscova.

„Fostul guvernator de Utah, Jon Huntsman, a fost nominalizat de președintele american Donald Trump pentru a fi ambasador în Rusia și a acceptat”, relatează ABC News, citată de News.ro.

„Huntsman, un republican moderat care l-a criticat în repetate rânduri pe Trump în campania electorală, a servit ca ambasador în Singapore la începutul anilor ’90 și în China din 2009 până în 2011. Mandatul său de guvernator a fost din 2005 până în 2009”, arată News.ro.

Ruși par încântați că, odată cu numirea noului ambasador, vor putea relua dialogul cu SUA. „Vom primi cu bucurie orice șef al Ambasadei SUA în Rusia care este un susținător ferm al ideii dezvoltării dialogului dintre cele două țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un comunicat, citat de News.ro.

În România, discuțiile legate de actul de justiție țin în continuare prima pagină a ziarelor și a publicațiilor on-line.

Inspecția Judiciară și-a prezentat joi Raportul de activitate pe anul 2016.

„Patru procurori și 12 judecători au fost sancționați disciplinar în cursul anului trecut, în cazul a doi judecători sancțiunea fiind de excludere din magistratură”, se arată în menționat, citat de Agerpres.

„Potrivit raportului, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a soluționat 17 acțiuni disciplinare privind judecători pentru 23 de fapte, dintre care 15 au fost sancționate și opt respinse. (…) De asemenea, CSM a soluționat anul trecut cinci acțiuni disciplinare privind procurori pentru 11 abateri, cinci fiind sancționate și șase respinse”, mai scrie Agerpres.

Noul Proiect de lege privind amnistia și grațierea, aflat la Parlament, devine pe zi ce trece o temă mult mai discutată, atât de societatea civilă, cât și de lumea juridică, asaltată uneori de întrebările jurnaliștilor.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Judecătorul Andrea Annamaria Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, într-o conferință de presă la Alba Iulia, în legătură cu o lege a amnistiei și a grațierii, că este „probabil firesc să existe și astfel de legi”, precizând că este o măsură pe care poate să o ia Legislativul”, scrie Agerpres.

Și pentru că vorbim despre noi proiecte de legi, amintim un proiect care ar putea duce la creșterea calității vieții în România.

„Deputatul PSD, Iulian Iancu, a depus la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului penal, care prevede majorarea pedepselor cu închisoare pentru mai multe fapte, între care neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, zădărnicia combaterii bolilor, falsificarea sau substituirea de alimente, precum și comercializarea de produse alterate”, notează News.ro.

Guvernul anunță noi sporuri pentru bugetari. Agerpres redă în acest sens o declarație recentă a ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu: „Toți bugetarii vor avea incluse în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană. Ministrul muncii a mai subliniat că draft-ul legii salarizării va fi gata probabil la finele lunii martie, când vor fi finalizate discuțiile cu toți partenerii”, notează Agerpres.

Cotidianul scrie despre decizia Brico Dépôt România de a înceta colaborarea cu Schweighofer Holzindustrie.

„Rețeaua de retail Brico Dépôt România urmează politica Hornbach și Leroy Merlin și a anunțat că va rupe relațiile contractuale cu compania austriacă Schweighofer Holzindustrie, principala beneficiară a lemnului tăiat din pădurile României”, notează Cotidianul.

„Dorim să oferim spre vânzare produse din lemn care au o sursă de proveniență 100% sigură, permițând clienților noștri să facă alegeri durabile. Tot lemnul din gama noastră de produse este auditat în mod responsabil, fiind aprobat de comisii recunoscute și competente, cum ar fi FSC și PEFC”, este declarația lui Christian Mazariu, CEO Brico Dépôt România, consemnată de Cotidianul.

În final, un anunț care vine de la fostul comisar european pe agricultură și fost premier technocrat, Dacian Cioloș. „Fostul premier, Dacian Cioloș, a declarat joi că organizația nonguvernamentală pe care o va lansa este una cu „obiective politice”, adăugând că vor fi continuate unele dintre proiectele echipei cu care a fost la guvernare și că este luat în calcul inclusiv un proiect politic nou, „o mișcare politică sau un partid politic”, scrie Agerpres.

Vă doresc o seară minunată!

Pe drumul nostru was last modified: martie 10th, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: