Pe baricade

26 ian. 2017
Vizualizari: 1236

După minivacanța prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor Române, bugetarii s-au întors la treabă. Audierea Directorului SRI în Parlament, discursul Președintelui Iohannis la Consiliul Europei și discuțiile din Guvern pe marginea Proiectului de buget sunt doar câteva dintre evenimentele de ieri.

Deschidem Revista de dimineață cu un document care privește justiția și viața cetățenilor din România.

Universul Juridic publică textul integral al Raportului Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) privind România.

Un document care prezintă nu numai progresele înregistrate de țara noastră, dar lucrurile care trebuie corectate. Monitorizarea României va continua până la atingerea tuturor obiectivelor MCV.

Probleme de fond, cum ar fi punerea sub semnul întrebării a independenței sistemului judiciar și a autorității hotărârilor judecătorești și, uneori, încercările specifice de a se reveni la situația anterioară reformelor, au încetinit, în mod inevitabil, ritmul progreselor înregistrate în vederea atingerii obiectivelor MCVse arată în Raportul publicat de Comisia Europeană și prezentat de Universul Juridic.

Raportul nu este trecut cu vederea nici de președintele Iohannis.

„Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că salută faptul că raportul MCV recunoaște progresele României și atenționează cu privire la îngrijorările exprimate în legătură cu ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale”, notează Mediafax.

De altfel, președintele Iohannis a ținut ieri și un discurs la Consiliul Europei, unde a vorbit despre lupta anticorupție și a răspuns întrebărilor parlamentarilor europeni.

„Lupta anticorupție, în România, nu este o misiune ușoară. Cred în România, cred în capacitatea românilor de a clădi o democrație și că poate fi eradicată corupția. Suntem determinați să mergem în această direcție și să avem rezultate bune în lupta anticorupție”, a spus președintele în fața Consiliului, după cum notează Mediafax.

Și tot ieri a fost dat publicității un top al corupției în statele europene.

„România se află pe locul 57 la nivel global în raportul privind indicele de percepție a corupției, cu 48 de puncte din maxim 100, în raportul privind indicele de percepție a corupției (IPC) în 2016, realizat de Transparency International” – scrie Mediafax.

Tot referitor la corupție și la noul referendum, anunțat de președintele României, pe tema continuării luptei anticorupție și asigurarea integrității funcției publice, Universul Juridic publică o Scrisoare deschisă a președintelui Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

„Intenția Președintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru «continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice» relativizează legea și discreditează lupta anticorupție, deoarece face din ea, dintr-un instrument de aplicare a legii, o armă în bătălia politică”, declară în Scrisoarea deschisă, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, după cum notează Universul Juridic.

Un alt eveniment important care s-a consumat ieri este audierea directorului SRI în fața comisiei parlamentare.

Agerpres scrie: Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri că are speranța unui nou început în relația dintre Serviciul Român de Informații și Parlament. A precizat că a venit la audieri cu documente clasificate care vor fi puse la dispoziția comisiei pentru a lămuri aspectele ce s-au aflat în dezbaterea publică”.

„Nu am nicio emoție, am venit la Parlament cu toată deschiderea, să răspund la toate întrebările comisiei. Pentru mine este o oportunitate. Am speranța unui nou început în relația dintre Parlament și SRI și sunt convins că, după această audiere, vom avea răspuns la foarte multe dintre întrebările care au existat în spațiul public. Pentru mine, ca și director al acestei instituții importante în statul român, este extrem de importantă relația cu Parlamentul. Am fost parlamentar, înțeleg rolul Parlamentului în democrație și am toată disponibilitatea și deschiderea, atât a mea, cât și a instituției, de a avea o relație mai mult decât apropiată, corectă și onestă cu comisia”, a spus directorul SRI, Eduard Hellvig, declarație consemnată de jurnaliști de la Agerpres.

Epopeea achiziționării sculpturii „Cumințenia Pământului” a ajuns aproape de final. „Comisia de buget a Camerei a respins miercuri O.U.G. nr. 10/2016 privind achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului”, deputații adoptând un amendament care prevede că efectele juridice produse de ordonanță în perioada aplicării se mențin, astfel donatorii își vor putea recupera banii– se arată într-o relatare Mediafax.

Cabinetul Grindeanu anunță că vineri vom avea Bugetul pe 2017.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

DC News scrie că: „Guvernul va adopta vineri proiectul de buget pe anul 2017 și tot în aceeași zi acesta va putea fi depus la Parlament”.

Discuțiile pe marginea ordonanțelor guvernului Grindeanu privind grațierea și amnistia, precum și modificarea Codurilor penal și de Procedură penală au continuat ieri între magistrați. Agerpres notează că: „Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea codurilor penale ar produce o dezincriminare parțială, mascată a abuzului în serviciu”.

Dar lucrurile nu se opresc aici. DC News scrie: „Mai mulți membri ai asociației „Inițiativa România” anunță că au depus plângere penală la DNA pe numele lui Sorin Grindeanu și al ministrului justiției, Florin Iordache, pe tema ordonanțelor de urgență privitoare la schimbarea codului penal”.

Bună dimineața!

Pe baricade was last modified: ianuarie 25th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: