Pavel, Mărgărit și Asociații. Cum contestați raportul de inspecție fiscală și obligaţiile suplimentare de plată stabilite de ANAF

27 iun. 2019
Vizualizari: 1101

De foarte multe ori, în urma controlului, inspectorii fiscali stabilesc obligații suplimentare de plată în sarcina persoanelor juridice, întocmind în acest sens un raport de inspecție fiscală. Orice act administrativ-fiscal emis de o autoritate publică poate fi însă contestat la instanța de contencios administrativ, mai ales că uneori inspectorii pot lua decizii ce nu respectă întocmai prevederile legale. Un avocat specializat în litigii comerciale și contencios administrativ vă poate ajuta să contestați raportul de inspecție fiscală pentru motive de nelegalitate, susțin reprezentanții departamentului de litigii comerciale ai societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

„Pavel, Mărgărit și Asociații a gestionat multe spețe în care a demonstrat în instanță că rapoartele de inspecție fiscală ale organului de control sunt netemeinice și nelegale. Prin urmare, judecătorii au emis hotărâri prin care au dispus anularea rapoartelor în cauză și a deciziilor de impunere. În unul dintre cazuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) stabilise în sarcina clientului plata unei sume mari, în condițiile în care îl considera direct responsabil pentru pierderile companiei, intrate între timp în faliment. Societatea noastră a obținut în instanță anualarea raportului de inspecție fiscală și a actelor subsecvente, instanța menținând concluziile expertizei prezentate de client. În acest fel, pretențiile financiare solicitate de ANAF au fost respinse ca netemeinice și nelegale”, a spus Radu Pavel, avocat coordonator al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Totodată, societatea de avocatură a gestionat multe spețe în care inspectorii fiscali au ajuns la concluzia că unii dintre clienți au dedus în mod eronat taxa pe valoarea adăugată și impozitul pe profit. Totuși, nu a existat un temei legal în baza caruia inspectorii să califice ca fiind nedeductibile atât taxa pe valoarea adăugată aferentă, cât și cheltuielile și înregistrările contabile făcute de persoana juridică. Și în aceste situații, Pavel, Mărgărit și Asociații a obținut câștig de cauză în instanță.

În primul trimestru din 2019, inspectorii ANAF au efectuat 10.056 de inspecții fiscale, stabilind obligații suplimentare de plată în valoare de 1,4 miliarde de lei. Pentru întreg anul 2018, obligațiile suplimentare de plată stabilite de ANAF au fost de 6 miliarde de lei. În cadrul inspecțiilor din primul trimestru al anului 2019, ANAF a aplicat contribuabililor amenzi în valoare de 2,6 milioane de lei și a întocmit 277 de sesizări penale.  Atât numărul de sesizări penale, cât și valoarea amenzilor aplicate de inspectorii ANAF în primul trimestru din 2019 a fost în scădere față de aceeași perioadă din 2018.

Obiectivul inspecției fiscale este verificarea modului de calcul, înregistrare, virare și declarare în cuantumurile și la termenele legale a obligațiilor fiscale. De multe ori, ANAF ajunge să stabilească în mod abuziv obligații fiscale suplimentare de plată în sarcina societăților comerciale.

Actele administrativ fiscale pot fi contestate. Contestația se depune la organul fiscal emitent al actului. Instituția poate admite contestația și anula actul administrativ fiscal. Totodată, instituția poate respinge contestația.

În cazul în care decizia este de respingere, contestatarul, printr-un avocat specializat în litigii comerciale și contencios administrativ se poate adresa instanțelor de judecată, solicitând anularea deciziei de soluționare a contestației prealabile și anularea actelor administrativ fiscale.

Potrivit Legii 207/2015, Codul de procedură fiscală, actul administrativ fiscal este nul dacă:

a) este emis cu încălcarea prevederilor legale privind competența;

b) nu cuprinde datele de identificare ale persoanei împuternicite a organului fiscal și datele de identificare ale contribuabilului etc.;

c) este afectat de o gravă și evidentă eroare.

În plus, Codul de procedură civilă arată, la art. 175, că „actul de procedură este lovit de nulitate dacă prin nerespectarea cerinței legale s-a adus părții o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin desființarea acestuia”.

Totodată, de foarte multe ori, argumentele echipei de inspecție fiscală sunt complet eronate, iar inspectorii refuză dreptul de deducere a TVA pentru servicii reale și a căror necesitate este esențială pentru persoana juridică. Pentru a beneficia de dreptul de deducere al TVA trebuie îndeplinite condiția formală, în sensul că serviciile efectuate trebuie să fie justificate în baza unei facturi întocmite conform prevederilor legale și condiția substanțială, în sensul că serviciile trebuie să fie destinate utilizării în folosul realizării de operațiuni taxabile.

 

Respingerea deductibilității TVA pe alte motive decât cele prevăzute expres și limitativ de legiuitor este contrară legislației naționale și acest demers conduce la încălcarea  principiul neutralității TVA. Prin urmare, impunerea de către organul fiscal a unor condiții suplimentare, cu scopul anihilării exercitării dreptului de deducere, este nelegală.

Nu există act administrativ-fiscal care să nu poată fi contestat pe cale administrativă și pe cale judecătorească. Clienții care apelează la avocați specializați în litigii comerciale și contencios administrativ au șanse mai mari să obțină anularea rapoartelor de inspecție fiscală și a deciziilor de impunere aferente fie prin contestație, fie printr-o decizie a instanței de contencios administrativ, potrivit reprezentanților societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

***

Echipa Pavel, Mărgărit și Asociații este formată din avocați specializați, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate, peste așteptările clienților. Societatea abordează cazurile cu maxim profesionalism și dedicație, scopul final fiind atingerea obiectivelor clienților, rezultatele fiind unele de excepție.Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2019, cazurile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil.Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pelocul 2 înRomânia în clasamentul  firmelor de avocatură de business cu cea mai relevant expertiză, realizat de publicația Legal 500, cel mai prestigious ghid de firme de avocatură din lume, cu sediul în Londra. Societatea de avocatură este recunoscută totodată la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2019. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, pornind de la ariile de expertiză până la cele mai relevante cazuri din portofoliu, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro, unul dintre cele mai complexe existente pe piața de avocatură din România.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Pavel, Mărgărit și Asociații. Cum contestați raportul de inspecție fiscală și obligațiile suplimentare de plată stabilite de ANAF was last modified: iunie 27th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: