Pavel Mărgărit și Asociații: Ce modificări s-au adus cu privire la drepturile consumatorului în România?

17 mart. 2023
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 40

Prin Hotărârea nr. 686/2022 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului României nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare a fost transpusă în legislația română Directiva UE 2019/2161 prin care au fost aduse modificări referitoare la noile cerințe de informare aplicabile pe piețele online, obligații de indicare a prețului practicat anterior unei reduceri de preț, precum și sancțiunile prevăzute pentru nerespectarea acestor prevederi. Un avocat specializat în drept comercial și în drepturile consumatorului în România vă poate oferi asistență juridică cu privire la modificările legate de drepturile consumatorului în România în vederea desfășurării activității în acord cu noile reglementări.

Directiva (UE) 2019/2161 acoperă o gamă largă de contracte încheiate în România între comercianți și consumatori, și anume contracte de vânzare, servicii sau cu conținut digital online. În primul rând, înainte de încheierea unui contract, comercianții sunt obligați să le ofere consumatorilor informații într-un limbaj clar și inteligibil. Astfel, printre drepturile consumatorului în România se numără următoarele: dreptul de a primi informații privind identitatea și datele de contact ale comercianților, precum și dreptul de a fi informat cu privire la caracteristicile principale ale produsului și condițiile care se aplică acestora.

Prin modificările privind drepturile consumatorului în România sunt introduse noi cerințe specifice de informații pentru contractele încheiate pe piețele online. Așadar, piețele online trebuie să informeze consumatorii în România dacă furnizorul terț este comerciant sau non-comerciant în România (consumator), să avertizeze consumatorul despre neaplicarea normelor UE de protecție a consumatorilor la contractele încheiate în România cu non-comercianți și să explice cine este responsabil pentru executarea contractului.

De asemenea, alte modificări privind drepturile consumatorului în România privesc obligația ca prin orice anunț de reducere a prețului să se indice și prețul aplicat anterior, precum și prețul de vânzare și prețul pe unitatea de măsură pentru produsele comercializate, în funcție de obiectul de activitate specific fiecărei societăți comerciale în România.

Un avocat specializat în drept comercial si în drepturile consumatorului în România poate oferi consultanța juridică comercianților în România și furniza informații în legătură cu obligațiile pe care le are de îndeplinit comerciantul în Romania în vederea respectării drepturilor consumatorului în România, în conformitate cu noile reglementări din Hotărârea nr. 686/2022 privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.

În plus, modificările privind drepturile consumatorului în România prevăd introducerea unor sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive pentru a pedepsi comercianții care încalcă regulile privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare. Astfel, nerespectarea prevederilor referitoare la indicarea prețului de vânzare, prețului pe unitatea de măsură, precum și a prețului anterior aplicat de vânzător ca urmare a unui anunț de reducere a prețului constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 1.000 și 30.000 lei.

În concluzie, modificările legislative prezentate mai sus aduc noutăți importante în legislația din România, atât pentru consumatori, cât și pentru comercianții din România. Astfel, consumatorii vor beneficia de protecție sporită în relația cu comercianții prin obligarea acestora din urmă de a oferi informații suplimentare și de a se supune obligațiilor prevăzute expres de legislația privind drepturile consumatorului în România, sub sancțiunea plății unor amenzi considerabile.

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și în drepturile consumatorului în România, care vă poate oferi consultanță juridică cu privire la modificările privind drepturilor consumatorului în România, și asupra obligațiilor pe care le are de îndeplinit un comerciant în România.

 

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2022, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul trei în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevant expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2022. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.

Pavel Mărgărit și Asociații: Ce modificări s-au adus cu privire la drepturile consumatorului în România? was last modified: martie 17th, 2023 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.