Pavel, Mărgărit & Asociații. Litigiile în construcții: cum pot fi recuperate pagubele de către locatari și dezvoltatorii imobiliari

12 dec. 2018
Vizualizari: 603

În primul trimestru al anului, au fost controlate peste 17.000 de lucrări din domeniul construcțiilor. În unul din patru cazuri autoritățile au constatat deficiențe și au dispus măsuri de recuperare a prejudiciilor, potrivit unor statistici consultate de societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

În primul trimestru din 2018 s-au constatat 4.423 de deficiențe la lucrările în construcții. În același interval din 2017 au fost depistate 4.680 de deficiențe, iar în primul trimestru din 2016, circa 4.500.

În perioada ianuarie-martie, pe întreg teritoriul țării, în urma controalelor de specialitate au fost dispuse în total 4.262 măsuri și aplicate 312 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 2.396,45 mii lei, potrivit inspectoratelor din construcții.

Din 2016 până în 2018, numărul de lucrări controlate a crescut. Totodată, în ultimii trei ani numărul de deficiențelor descoperite de autorități a scăzut. Astfel, dacă în primul trimestru din 2018 au fost controlate 17.693 activități din construcții, în același interval din 2017 controalele au vizat 14.900 activități, iar în 2016 circa 15.500 de activități.

Aproape jumătate din controalele efectuate în primul trimestru al anului au vizat lucrările de execuție în construcții.

Potrivit specialiștilor în construcții, cele mai multe probleme depistate la executarea construcțiilor au vizat: încălcarea prevederilor din avize, neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin regulamentele și procedurile elaborate în aplicarea Legii nr. 10/1995 privind realizarea și menținerea cerințelor fundamentale ale construcțiilor; neasigurarea de către investitori a verificării execuției lucrărilor de construcții prin specialiști diriginți de șantier autorizați; realizarea de construcții fără specialiști responsabili tehnici.

„Odată ce piața construcțiilor a intrat pe un trend crescător, a crescut și numărul de deficiențe constatate. Multe dintre aceste controale vizează noile ansambluri imobiliare. Ca urmare a controalelor, tot mai multe autorități au acționat în instanță dezvoltatorii imobiliari pentru a îi obliga să remedieze prejudiciul produs. De multe ori, avem de-a face însă și cu un exces de zel din partea autorităților. Atât dezvoltatorii, cât și potențialii locatari pot apela la consultanță juridică de specialitate încă de la demararea proiectului imobiliar sau înainte de semnarea contractului de vânzare cumpărare, în vederea preîntâmpinării oricăror probleme ce pot apărea. De asemenea, odată ce prejudiciul s-a produs, există mari șanse să fie recuperat în instanță”, a spus Radu Pavel, Managing Partner al Pavel, Mărgărit și Asociații.

Un proces demarat de o autoritate a statului, pentru un litigiu în construcții, nu garantează recuperarea beneficiului de către păgubit. Acesta din urmă trebuie să acționeze la rândul său în instanță persoana fizică sau juridică care a cauzat prejudiciul. Potrivit avocaților de la Pavel, Mărgărit și Asociații, un proces în instanță poate dura maximum 2 ani.

Pavel, Mărgărit & Asociații. Litigiile în construcții: cum pot fi recuperate pagubele de către locatari și dezvoltatorii imobiliari was last modified: decembrie 12th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: