Pavel, Mărgărit & Asociații. Cum se contestă decizia de respingere a acordării dreptului de azil în România

22 nov. 2018
Vizualizari: 879

Cererile de acordare a dreptului de azil în România pot fi respinse de autoritățile române din mai multe considerente. Aplicanții au însă căi de atac ale acestor decizii, cu condiția ca aceste contestații să fie depuse conform calendarului stabilit de lege.

Pentru a contesta decizia de respingere a cererii de azil și a respecta întocmai etapele ce trebuie urmate, este bine să apelați la un avocat specializat în obținerea cetățeniei și imigrări, mai ales că pentru o situație de acest gen aveți nevoie de reprezentare în instanță. În plus, apelând la un avocat există mai multe șanse ca demersul să fie încununat de succes, potrivit societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Admiterea sau respingerea cererii de azil se face prin hotărâre, care se comunică de îndată, în scris, solicitantului.

Dacă soluția este una de respingere, există mai multe căi de atac în procedura ordinară.

Astfel, aplicantul căruia i-a fost respinsă cererea de azil poate depune o plângere la structurile teritoriale specializate pe probleme de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări sau la instanța de judecată competentă, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Dacă aceasta plângere a fost respinsă printr-o sentință dată de o instanță, atunci persoana interesată poate face recurs, în termen de 5 zile de la pronunțarea hotărârii instanței de judecată.

Plângerea este de competența judecătoriei în a cărei rază teritorială se află structura competentă a Inspectoratului General pentru Imigrări care a emis hotărârea. Recursul este de competența tribunalului – secția de contencios administrativ – în a cărui circumscripție se află judecătoria a cărei hotărâre este atacată.

Dacă solicitantul de azil exercită căile de atac în termenul legal, acesta va avea dreptul de a rămâne pe teritoriul României pe perioada soluționării cererii sale de către instanțele de judecată.

Conform legii, plângerea și recursul se judecă în termen de 30 de zile de la primirea acestora. Solicitantul poate fi audiat de instanță. Sentința pronunțată în urma plângerii se motivează în 5 zile de la pronunțare. Cererile pentru exercitarea căilor de atac sunt scutite de taxa de timbre, potrivit avocaților de la Pavel, Mărgărit și Asociații.

Pavel, Mărgărit & Asociații. Cum se contestă decizia de respingere a acordării dreptului de azil în România was last modified: noiembrie 22nd, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: