Patru pentru şefia DNA

24 aug. 2018
Vizualizari: 788

Astăzi se încheie depunerea candidaturilor pentru funcția de șef al DNA, lista finală a celor care îndeplinesc criteriile necesare, precum și programarea interviurilor urmând a fi publicate pe data de 29 august a.c.

„«În acest moment sunt 4 candidați pentru funcția de procuror-șef DNA și 14 candidați pentru funcția de judecător la TUE! La orele 16.30, pe pagina Ministerului Justiției, vom afișa listele de candidați pentru cele două funcții!», a scris ministrul justiției pe Facebook”, nota azi Mediafax.

„În cursa pentru șefia DNA s-au mai înscris fosta adjunctă a Laurei Codruța Kovesi la Parchetul General, procurorul Gabriela Scutea, procurorul Paula Tănase de la Galați și procurorul militar Nicolae Lupulescu”, mai scrie Mediafax.

La Parchetul General continuă ancheta deschisă în cazul violențelor de la mitingul din 10 august. Reprezentanții Parchetului General au precizat joi că în dosarul protestului erau înregistrate, până la acea dată, 651 de plângeri.

„Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, s-a prezentat vineri, la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat în dosarul deschis în urma violențelor de la protestul din 10 august”, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul unității de parchet.

O altă temă din presa de azi este desecretizarea unor protocoale încheiate de SRI cu instituții din justiție, dar și de alte instituții publice.

„Parchetul General anunță vineri că protocolul secret încheiat cu SRI în decembrie 2016 și-a încetat efectele pe 13 martie 2017, precizând că a inițiat, pe 22 martie 2018, declasificarea acestuia. Documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției”, scrie Mediafax.

Parchetul General arată vineri, printr-un comunicat de presă remis Mediafax, că „pe 8 decembrie 2016, a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informații, respectiv protocolul privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public, și protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, clasificat secret de stat, nivel secret. Instituția condusă de Augustin Lazăr mai transmite că, pe 22 martie 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a inițiat demersurile pentru declasificarea protocolului și a solicitat SRI acordul în acest sens”.

Și Agerpres scrie azi despre alte protocoale încheiate între instituții publice din România.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a publicat trei protocoale de colaborare, încheiate în anul 2018 cu Ministerul Mediului, Academia Română și Fundația Greenpeace România. Potrivit informațiilor de pe site-ul PÎCCJ, toate cele trei documente sunt încă în vigoare. Protocolul de colaborare cu Ministerul Mediului a fost încheiat în februarie 2018, fiind semnat de procurorul general Augustin Lazăr și de vicepremierul Grațiela Gavrilescu. În document se arată că «cele două părți semnatare au convenit să colaboreze în scopul bunei administrări a actului de justiție, pentru creșterea eficienței acțiunilor de prevenire, descoperire și combatere a oricăror fapte păgubitoare pentru mediu», în conformitate cu atribuțiile și competențele specific”, arată Agerpres.

Presa scrie azi și despre ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a fost convocată de către președintele Klaus Iohannis pentru data de 4 septembrie.

Potrivit News.roanunțul Administrației Prezidențiale vine „la trei zile după ce Guvernul i-a solicitat șefului statului convocarea CSAT în regim de urgență, pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale”.

„Președinția precizează că Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea și regulamentul de organizare și funcționare”, mai scrie News.ro.

Curtea de Conturi anunță că a programat în acest an controale la Președinție, SRI și SGG, dar și la alte instituții publice.

„Curtea de Conturi a publicat, pentru prima dată, programul de activitate pentru perioada următoare și lista instituțiilor centrale și locale care vor fi auditate în semestrul al doilea al anului. Pe lista publicată pe site-ul instituției, sunt menționate 38 de instituții unde urmează să fie făcute verificări, între care Administrația Prezidențială, Serviciul Român de Informații, Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Concurenței, Eximbank, Primăria Capitalei, Metrorex, CFR Călători și Hidroelectrica”, scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o bijuterie arhitectonică a arhitectului maghiar Makovecz Imre, lucrare începută la Timișoara în urmă cu mai mulți ani și care ar putea fi finalizată cu sprijinul financiar al guvernului maghiar.

„Lucrările la noul Centru Reformat din Timișoara au fost reluate în forță, întregul complex urmând să fie inaugurat în 16 decembrie 2019, la aniversarea a 30 de ani de la izbucnirea Revoluției. Reprezentanții bisericii reformate din Timișoara au motive să fie bucuroși. Construcția Centrului Reformat din cartierul Fabric a început în 1999, iar de abia acum se vede lumina de la capătul tunelului. Și asta datorită unei finanțări din partea Guvernului Ungariei, care a alocat milioane de euro pentru terminarea lucrărilor. Proiectul Centrului Reformat din Timișoara a fost realizat de arhitectul maghiar Imre Makovecz, considerat părintele arhitecturii organice, unul dintre cei mai faimoși arhitecți din lume”, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Patru pentru șefia DNA was last modified: august 24th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: