Paşi în democraţie

25 ian. 2017
Vizualizari: 1233

24 ianuarie 2017,  sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române ne-a găsit destul de dezbinați. În societatea românească, patima a luat locul căutării comune a soluțiilor la problemele de azi, nu puține și deloc ușoare!

Învrăjbirea oamenilor simpli, indiferent de vârstă, de pregătire, de clasa socială sau de opțiunea politică, de regiunea istorică din care provin, de naționalitate, e din păcate, motiv de bucurie pe micile ecrane pentru unii comentatori, pentru că, nu e așa, scandalul poate fi cel mai ușor de speculat sau manipulat.

După 27 de ani de la Revoluție, după sute de manifestații care nu au rezolvat mai nimic, românii trebuie să găsească punțile de comunicare și de înțelegere, pentru că nimeni în afară de noi nu ne poate rezolva problemele.

Trebuie să construim împreună, nu să distrugem, pentru că altfel vom deveni străini în propria noastră țară. Avem nevoie de instituții puternice, dar și de multă înțelegere față de cei de lângă noi.

Instituțiile se construiesc cu bugete și cu oameni. Oameni de calitate, oameni care își iubesc meseria, oameni care își prețuiesc semenii.

Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul instituției Proiectul de Buget al României pe 2017. Un proiect de buget ce ne arată că Guvernul ține cont de cererile magistraților.

Ne oprim azi la câteva dintre bugetele din Justiție, pe care le regăsim în proiectul de buget pe 2017 al guvernului Grindeanu prezentat pe larg de Agerpres.

„Curtea Constituțională va avea în anul 2017 un buget de 19,65 milioane lei, în creștere cu 1,89% față de anul 2016, se arată în proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice”.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va avea în anul 2017 un buget de 133,14 milioane lei, în creștere cu 17,47% față de anul 2016”.

„Bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) va fi în anul 2017 de 99,47 milioane lei, în creștere cu 21,34% față de anul 2016”.

„Bugetul Ministerului Justiției (MJ) va fi în anul 2017 de 3,15 miliarde lei, în creștere cu 3,33% față de anul 2016”.

Agerpres prezintă și bugetul Ministerului Public, în creștere față de 2016: „Bugetul Ministerului Public va fi în anul 2017 de 1,03 miliarde lei, în creștere cu 18,5% față de anul 2016. (…) Ministerul Public cuprinde Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), DNA și DIICOT (ambele cu structuri teritoriale), 15 parchete de pe lângă curțile de apel, 43 de parchete de pe lângă tribunale și 176 parchete de pe lângă judecătorii”.

News.ro scrie despre Bugetul DNA pe 2017: „Proiectul de buget de stat elaborat de guvernul Grindeanu prevede majorarea în 2017 cu aproape 39% a cheltuielilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), față de execuția preliminară pe anul trecut, la 165,2 milioane lei (peste 37 milioane euro), în linie cu propunerea bugetară înaintată de DNA Executivului, în care, potrivit procurorului-șef al Direcției, Laura Codruța Kovesi, era solicitat un buget de 35-40 milioane euro”.

Cu mici excepții, majoritatea instituțiilor din justiție vor primi mai mulți bani.

Este și acesta un pas, care ne arată că, indiferent de jocul politic, se dorește o justiție puternică și independentă.

Magistraților, profesorilor universitari din Drept, Academiei române, specialiștilor din lumea dreptului, din Ministerul Justiției, din alte instituții le revine rolul de a găsi cele mai bune soluții pentru rezolvarea unor probleme care adună oamenii în stradă.

Cazul recentelor manifestări ne arată că justiția nu se poate face fără magistrați. Consultarea politicienilor cu specialiștii în drept este primul pas spre liniștea socială, care poate permite oricărui guvern implementarea programului său economic.

Nu trebuie neglijată nici vocea străzii, iar președintele Iohannis face un pas în această direcție, chiar dacă ne place sau nu.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Agerpres scrie că: „Președintele Klaus Iohannis le-a transmis marți președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunță că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național prin care poporul să-și exprime voința cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice”.

Construcția unei democrații solide are nevoie de contribuția fiecărui cetățean. Protestele din stradă, referendumurile, dezbaterea publică, punctele de vedere ale instituțiilor și vocilor din Justiție, dezbaterile parlamentare, dialogul politicienilor cu  specialiștii, nu pot genera decât soluții bune, valabile pe termen lung, unanim înțelese și respectate.

Nu întâmplător am păstrat pentru final o știre care vine dintr-o democrație cu tradiții puternice, acolo unde Justiția are un rol determinant. O justiție respectată de întregul popor, indiferent dacă sunt oameni simpli, miliardari sau politicieni.

DC News scrie: Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că Brexit-ul poate fi declanșat doar după consultarea Parlamentului țării. (…) Înalții magistrați ai Marii Britanii au decis cu un scor de 8-3 că premierul Theresa May nu își poate folosi puterile executive pentru declanșarea procesului de ieșire din Uniunea Europeană. Decizia este definitivă”. 

Bună dimineața!

Pași în democrație was last modified: ianuarie 25th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: