Participarea ministrului justiției la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne

28 ian. 2016
Vizualizari: 798

Despre

  • Prima reuniune a miniștrilor justiției sub Președinția olandeză a Consiliului Uniunii Europene
  • Prioritățile Președinției olandeze
  • România va acorda Președinției întregul său sprijin politic

Ministrul justiției, Raluca Prună, a participat în perioada 25-26 ianuarie 2016 la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Amsterdam, aceasta fiind prima reuniune a miniștrilor justiției sub Președinția olandeză a Consiliului Uniunii Europene.

Miniștrii justiției au abordat aspecte legate de schimbul de informații cu privire la cazierele judiciare, criminalitatea informatică în cazurile transfrontaliere, contractele digitale, armonizarea unor principii cheie în materia insolvenței precum și consolidarea Spațiului European al Criminalisticii.

Printre prioritățile Președinției olandeze în aria justiție și afaceri interne se numără consolidarea anchetelor în domeniul criminalității informatice, promovarea drepturilor victimelor precum și crearea unui spațiu european al criminalisticii.

Temele sunt de interes pentru România, care va acorda Președinției întregul său sprijin politic în vederea concretizării acestora.

Ministrul român al justiției și-a exprimat încrederea că noua Președinție va fi una extrem de energică, într-un context în care cultura olandeză a pragmatismului și a eficienței este mai necesară ca oricând.

În primul semestru al anului 2016 Olanda va deține (pentru a 12-a oară) Președinția Consiliului UE, formând, împreună cu Slovacia și Malta, următorul trio prezidențial al UE.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne este format din miniștrii justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE. În general, miniștrii justiției se ocupă de cooperarea judiciară în materie civilă și penală și totodată în privința drepturilor fundamentale, în timp ce miniștrii afacerilor interne sunt responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, printre altele. Totuși, nu toate statele membre ale UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri. Consiliul JAI este responsabil și cu protecția civilă.

Consiliul JAI se reunește de regulă o dată la 3 luni.

Sursa informației este Ministerul Justiției (www.just.ro).

Participarea ministrului justiției la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne was last modified: ianuarie 27th, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: