[UPDATE: Reuniunea informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale UE] Participarea delegației Ministerului Justiției la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), Bruxelles, 7-8 decembrie 2017

11 feb. 2019
Vizualizari: 1387
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 11 februarie 2019: Reuniunea informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale Uniunii Europene

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.just.ro), în perioada 7-8 februarie 2019, sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, au avut loc la București – Palatul Parlamentului, lucrările reuniunii informale a miniștrilor de justiție și afaceri interne (JAI).

Astfel, în data de 8 februarie 2019, s-a desfășurat reuniunea informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale Uniunii Europene, prezidată de către ministrul român al justiției, domnul Tudorel Toader.

În timpul primei sesiuni de lucru, au fost abordate aspecte referitoare la modalitățile de dezvoltare în continuare a cooperării judiciare în materie civilă și comercială.

Dezbaterile au marcat, printre altele, faptul că în 2019 are loc cea de-a douăzecea aniversare a intrării în vigoare a Tratatului de la Amsterdam și a adoptării Programului de la Tampere. Este dezirabilă și pentru viitor menținerea principiilor esențiale aplicabile cooperării judiciare în materie civilă și comercială: plasarea cetățeanului în centrul politicilor UE din domeniul justiției; facilitarea accesului la justiție; respectarea valorilor comune, a drepturilor și libertăților fundamentale și a statului de drept; respectarea tradițiilor juridice și a sistemelor de drept diferite ale statelor membre; consolidarea încrederii reciproce în sistemele de justiție din statele membre.

Totodată, principalul obiectiv al acestei sesiuni de lucru a constat în demararea unui proces de reflecție cu privire la viitorul cooperării judiciare în materie civilă și comercială dincolo de alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 și de finalizarea mandatului actualei Comisii Europene în octombrie 2019. Au fost supuse evaluării miniștrilor participanți două modalități de abordare a problematicii:

(a) – analiza reglementărilor deja existente, dar care ar putea fi îmbunătățite;

(b) – explorarea unor noi domenii în cadrul cărora s-ar putea legifera la nivelul UE.

Participanții au concluzionat că, având în vedere complexitatea legislației deja existente, în perioada următoare accentul ar trebui pus pe îmbunătățirea implementării și consolidarea legislației respective. Au fost făcute și o serie de sugestii pentru reglementarea de noi arii, fie plecând de la legislația existentă, fie cu privire la domenii de actualitate legate, de exemplu, de digitalizare. În acest context, ministrul român al justiției, domnul Tudorel Toader, a subliniat că „viitorul politicilor Uniunii Europene trebuie să aibă în centrul lor cetățeanul”.

Cea de-a doua sesiune de lucru a fost dedicată viitorului cooperării judiciare în materie penală în cadrul spațiului judiciar comun al Uniunii Europene.

Astfel, în prezent, UE dispune de un cadru juridic solid și cuprinzător în domeniul cooperării judiciare în materie penală, bazat pe valori comune privind statul de drept și drepturile fundamentale, instrumentele juridice de punere în aplicare a principiului recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești reprezentând nucleul acestui cadru legislativ.

Cu toate acestea, în această etapă se impune lansarea unui proces de reflecție privind posibile noi direcții de acțiune pentru îmbunătățirea și eficientizarea cooperării judiciare în materie penală între statele membre, bazată pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor.

În acest sens, sesiunea de lucru a prilejuit discuții informale privind deficiențele existente în instrumentele de recunoaștere reciprocă, identificarea lacunelor în cadrul juridic actual, acțiunea necesară în temeiul jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), digitalizarea. În vederea atingerii obiectivului sus-menționat, miniștrii participanți au reținut că se impune o analiză a cadrului existent și identificarea domeniilor în care ar mai fi necesară legiferarea, precum transferul procedurilor penale.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pe de altă parte, în perioada următoare, accentul ar trebui să se pună pe îmbunătățirea aplicării instrumentelor de recunoaștere reciprocă, atât prin intensificarea eforturilor privind formarea judecătorilor și a procurorilor, cât și prin introducerea noilor tehnologii în procedurile de cooperare judiciară în materie penală. Cu privire la această tematică, domnul Tudorel Toader a susținut următoarele:

„În ultimii 20 de ani care au trecut de la Consiliul European de la Tampere, instrumente juridice precum mandatul european de arestare s-au dovedit o poveste de succes, în timp ce altele sunt mai puțin folosite. De asemenea, între timp au apărut noi provocări. În continuare, la nivelul UE ne vom concentra pe îmbunătățirea aplicării instrumentelor existente, prin formare judiciară și introducerea digitalizării în procedurile de cooperare judiciară. Eurojust și Rețeaua Judiciară Europeană au un rol important de jucat în facilitarea cooperării judiciare în materie penală. În același timp, pot fi avute în vedere noi măsuri legislative, precum în domeniul transferului procedurilor penale”.

În acest context, programul reuniunii informale a fost completat cu un dejun de lucru privind obținerea probelor electronice în materie penală.

Discuțiile s-au concentrat pe modalitatea în care poate fi asigurată justiția penală în spațiul cibernetic, prin obținerea mai eficientă a probelor electronice, respectând în același timp cerințele statului de drept și drepturile omului.

De asemenea, Președinția a oferit miniștrilor justiției ocazia unui schimb de opinii vizând necesitatea de dialog și creșterea gradului de conștientizare cu privire la o mai bună înțelegere la nivel național (inclusiv în sectorul privat și în cadrul societății civile) a argumentelor care stau la baza soluțiilor propuse, și anume protejarea efectivă a cetățenilor și, în același timp, a drepturilor lor. Miniștrii au fost de acord că soluțiile propuse sunt menite să asigure că autoritățile competente pot obține probele electronice în context transfrontalier. Majoritatea miniștrilor au salutat propunerile legislative privind probele electronice.

Acestea au nevoie să fie completate în viitor de alte instrumente internaționale, având în vedere că problemele întâmpinate în practică în procesul de obținere a probelor electronice nu pot fi soluționate doar la nivelul Uniunii Europene. Comisia Europeană a prezentat elementele principale ale celor două recomandări – pentru mandatele de negociere a unui acord UE-SUA și, respectiv, pentru participarea la negocierile celui de-al doilea Protocol Adițional la Convenția de la Budapesta privind criminalitatea informatică – publicate de Comisie la 5 februarie 2019. Ministrul român al justiției a salutat aceste evoluții și a anunțat că Președinția va propune un calendar pentru negocierea celor două mandate, oferind în același timp statelor membre oportunitatea unei dezbateri asupra acestor documente.

Sursa informației


Update 10 decembrie 2018: Participarea ministrului justiției la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne și preluarea Președinției acestei formațiuni a Consiliului începând cu 1 ianuarie 2019

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.just.ro), în perioada 6-7 decembrie 2018, domnul Tudorel Toader, ministrul justiției, a participat la Bruxelles la ultima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sub egida președinției Austriei.

Astfel, în data de 7 decembrie 2018, la finalul Sesiunii Justiție, demnitarul român a preluat oficial Președinția acestei formațiuni, ce va fi exercitată de către România începând cu 1 ianuarie 2019.

Ministrul român al justiției a fost însoțit la reuniune de doamna ambasador Luminița Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, precum și de o parte din echipa tehnică din cadrul Ministerului Justiției și a Reprezentanței Permanente a României.

În cadrul acestei reuniuni, miniștrii de justiție au adoptat abordarea generală cu privire la propunerea de directivă privind contractele de vânzări de bunuri, propunerea de reformare a Regulamentului Bruxelles II bis și propunerea de Regulament privind ordinele europene de furnizare și conservare a probelor electronice în materie penală.

Pe agendă, s-au mai aflat informări privind stadiul operaționalizării Parchetului European, pregătirea de către Comisia Europeană a mandatelor de negociere privind cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția de la Budapesta privind criminalitatea informatică și respectiv, un acord între UE și SUA privind probele electronice în materie penală.

Totodată, oficialul român a participat la dejunul de lucru al miniștrilor justiției din Statele Membre unde s-a abordat subiectul combaterii antisemitismului prin mijloace de drept penal.

În marja reuniunii, ministrul român a avut scurte întrevederi cu doamna Vera Jourova, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, precum și cu omologii săi din Austria, Luxemburg și Croația.

De asemenea, fiind ultimul Consiliu JAI din mandatul Președinției austriece, viitoarea Președinție a României la Consiliul UE a prezentat prioritățile sale în domeniul justiției pentru semestrul I al anului 2019, între care avansarea negocierilor privind propunerea de Regulament privind probele electronice în materie penală și obținerea abordării generale asupra propunerii de Directivă din același pachet legislativ, finalizarea dosarului privind Regulamentul Bruxelles II bis, numirea procurorului-șef european, consolidarea recunoașterii reciproce în materie penală. Totodată, ministrul român a prezentat lista evenimentelor ce vor fi organizate cu ocazia exercitării Președinției Consiliului UE de către România.

Prima reuniune a Consiliului JAI sub Președinția română va avea loc la Bruxelles, în perioada 7-8 martie 2019.

(Sursa foto: Ministerul Justiției)

Sursa informației


Update 3 decembrie 2018: Întâlnirea domnului Tudorel Toader, ministrul justiției, cu doamna Christine Roger, director general pentru Justiție și Afaceri Interne în cadrul Secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.just.ro), în data de 4 decembrie 2018, în contextul pregătirilor pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, domnul Tudorel Toader, ministrul justiției, a avut o întrevedere de lucru cu doamna Christine Roger, director general pentru Justiție și Afaceri Interne în cadrul Secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, în cadrul întâlnirii au fost discutate, cu precădere, aspecte de ordin procedural privind gestionarea președinției formațiunii Justiție și Afaceri Interne a Consiliului. În același timp, a fost analizat și stadiul unor dosare legislative și modul de abordare a acestora de către viitoare Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene.

Totodată, ministrul român al justiției a subliniat faptul că România este pregătită să preia gestionarea președinției Consiliului, pornind de la progresele obținute de Președinția austriacă și ținând seama de contextul special reprezentat de alegerile pentru Parlamentul European și retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din UE.

Sursa informației


Update 6 iunie 2018: Participarea delegației Ministerului Justiției la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) – Luxemburg, 4 iunie 2018

Potrivit unui comunicat, în data de 4 iunie 2018, ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, și secretarul de stat, conf. univ. dr. Marieta Safta, au participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Luxemburg.

În cadrul reuniunii, au fost abordate aspecte referitoare la:

• Directiva privind cadrele de restructurare preventivă, a doua șansă și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență și de remitere de datorie;

Miniștrii justiției au agreat o abordare generală parțială referitoare la această propunere de Directivă.

• Directiva privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri;

Miniștrii justiției au purtat o dezbatere de orientare asupra acestei propuneri de Directivă.

• Regulamentul Bruxelles II bis;

În acest context, miniștrii justiției au purtat o dezbatere de orientare asupra propunerii de reformare a Regulamentului Bruxelles II bis (reglementarea de bază în domeniul cooperării judiciare în materie matrimonială și a răspunderii părintești). În ce privește acest instrument, ministrul român al justiției a susținut un cadru expres, limitativ, al cazurilor în care măsurile de protecție, inclusiv cele provizorii, pot fi recunoscute și executate în alt stat membru, care să fie aplicabil doar atunci când măsurile vizează facilitarea înapoierii unui minor deplasat sau reținut ilicit. În ceea ce privește sistemul de recunoaștere și executare a hotărârilor în materie matrimonială și a răspunderii părintești, ministrul român s-a exprimat în favoarea unei abordări unitare de reglementare, care să faciliteze libera circulație a hotărârilor. În același timp și-a manifestat disponibilitatea de a contribui la identificarea unei soluții de compromis în vederea obținerii unanimității necesare pentru adoptarea regulamentului, în condițiile în care anumite state membre doresc menținerea unui regim juridic diferențiat pentru anumite hotărâri așa-numite ”privilegiate” (e.g. cele referitoare la dreptul de vizită și la înapoierea copilului deplasat/reținut ilicit).

• Regulamentul privind Parchetul European;

Comisia Europeană a informat asupra stadiului implementării Regulamentului privind Parchetul European (organ care ar trebui să fie operațional până în noiembrie 2020), o parte din măsurile de implementare avute în vedere urmând a se derula pe perioada Președinției României a Consiliului UE, în semestrul I al anului 2019.

Totodată, Președinția bulgară a informat asupra stadiului lucrărilor la Strategia și Planul de Acțiune privind e-justiția europeană, aferente perioadei 2019-2023.

• Anumite dezbateri.

În cadrul unei sesiuni comune, miniștrii justiției și afacerilor interne au avut o dezbatere de orientare referitoare la obținerea probelor electronice pe baza celor două propuneri legislative formulate recent de Comisia Europeană. O primă concluzie a dezbaterii a fost continuarea negocierilor asupra propunerii de Regulament privind ordinele de furnizare și conservare în forma propusă de Comisie în ceea ce privește întinderea domeniului de aplicare, urmând ca, în paralel, Comisia să continue analiza la nivel de experți cu privire la oportunitatea extinderii domeniului de aplicare, discuțiile urmând a fi reluate în timpul Președinției austriece. O a doua concluzie a fost susținerea unei abordări comune a UE în relația cu SUA în materia obținerii probelor electronice.

De asemenea, miniștrii justiției și afacerilor interne au purtat o dezbatere cu privire drepturile victimelor terorismului, urmată de adoptarea unor Concluzii ale Consiliului pe aceeași temă.

În cadrul dejunului de lucru, miniștrii justiției au abordat tema formării profesionale pentru sistemele judiciare, pornind de la principii vizând responsabilitatea împărțită la nivel național și UE în gestionarea acestui domeniu, rolul Rețelei Europene de Formare Judiciară (EJTN), în contextul discuțiilor viitoare privind Programul financiar dedicat Justiției din Cadrul Financiar Multianual.

Prezentul Consiliu JAI a fost ultimul organizat de Președinția bulgară a Consiliului UE; următoarea reuniune ministerială, informală, va fi organizată de Președinția austriacă, la Innsbruck (12-13 iulie 2018).

 

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

 

(Sursa foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu)

Sursa informației


Update 29 ianuarie 2018: Participarea delegației Ministerului Justiției la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne

Potrivit unui comunicat, în cursul zilei de 26 ianuarie 2018, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, și doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, au participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Sofia, sub mandatul președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, în cadrul reuniunii, au avut loc dezbateri asupra relației Parchetului European (EPPO) cu alte instituții, agenții și organisme ale Uniunii Europene, între care EUROJUST, EUROPOL și OLAF. Această dezbatere a evidențiat atât necesitatea intensificării demersurilor în vederea operaționalizării efective a acestui organism al UE, precum și importanța asigurării unei cooperări strânse între EPPO și organismele menționate, inclusiv din perspectiva complementarității activității EPPO și OLAF. Reamintim că România se află printre cele 20 de state membre ale UE care au participat la recenta instituire a EPPO, prin intermediul cooperării consolidate.

Totodată, în contextul propunerii de reformare a Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia autorității părintești și privind răpirea internațională de copii (Regulamentul Bruxelles II bis), delegațiile participante la reuniune au purtat un dialog cu privire la modalitățile optime pentru avansarea negocierilor în legătură cu acest subiect, inclusiv din perspectiva realizării unor obiective esențiale, precum asigurarea protejării interesului superior al copilului și garantarea dreptului la apărare.

De asemenea, în cadrul dejunului de lucru au fost exprimate opinii în legătură cu aspectele relevante cu privire la inteligența artificială și robotică, din perspectiva justiției, în contextul ultimelor evoluții tehnologice în domeniu, care produc un impact semnificativ, pe multiple niveluri.

Sursa informației


Participarea delegației Ministerului Justiției la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), Bruxelles, 7-8 decembrie 2017

Potrivit unui comunicat, în perioada 7-8 decembrie 2017, delegația Ministerului Justiției condusă de domnul Nicolae Liviu Popa, secretar de stat, a participat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Bruxelles.

Vezi și Ministerul Justiției. Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne

În cadrul reuniunii, miniștrii justiției au agreat abordarea generală referitoare la sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare – ECRIS (propunere de regulament și propunere de directivă), respectiv referitoare la recunoașterea ordinelor de indisponibilizare și confiscare (propunere de regulament). Președinția bulgară va iniția dialogurile cu Parlamentul European, pe baza textelor agreate de miniștrii justiției.

Totodată, în cadrul dezbaterii de orientare referitoare la propunerea de Regulament privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia autorității părintești și privind răpirea internațională de copii (regulamentul Bruxelles IIbis), miniștrii au confirmat eliminarea procedurii de exequatur pentru toate hotărârile judecătorești în materia răspunderii părintești, cu condiția instituirii unor garanții adecvate. Acest obiectiv este susținut puternic de Romania în cadrul obiectivului mai larg al asigurării liberei circulații a hotărârilor judecătorești și al dezvoltării unui spațiu de justiție comun, bazat pe principiul recunoașterii și încrederii reciproce între sistemele judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene. Modalitățile concrete de abolire a procedurii de exequatur, precum și alte aspecte privind aplicarea regulamentului vor continua să fie analizate la nivelul grupului de lucru al Consiliului.

În cadrul dezbaterii de orientare referitoare la propunerea de Directivă privind cadrele de restructurare preventivă, a doua șansă și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență și de remitere de datorie, miniștrii justiției au abordat teme importante în economia viitoarelor negocieri: viabilitatea debitorului (procedura de restructurare preventivă); mecanismul cross-class cram-down (confirmarea de către instanță a planului de restructurare, în cazul în care planul de restructurare nu este aprobat de majoritatea din fiecare clasă de creditori); a doua șansă pentru întreprinzătorii onești (remiterea de datorie). România, alături de alte state membre, a susținut principiile și liniile de orientare propuse de Președinția estonă a Consiliului, accentuând nevoia de flexibilitate, care să faciliteze continuarea negocierilor pe acest dosar legislativ dificil, în condițiile în care sunt diferențe și variații majore între legislațiile SM în materia prevenirii insolvenței.

În cadrul unei sesiuni comune cu miniștrii afacerilor interne, s-au abordat aspecte referitoare la reținerea datelor, criptare, EU Internet Forum și evaluarea la jumătate de termen a orientărilor strategice în aria JAI (adoptate de Consiliul European în iunie 2014).

A fost ultima reuniune formală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub mandatul Președinției estoniene a Consiliului UE (după reuniunea de la Luxemburg din 12-13 octombrie 2017). Următoarea reuniune, informală, va fi organizată de viitoarea Președinție bulgară, la Sofia (25-26 ianuarie 2018).

Sursa informației

[UPDATE: Reuniunea informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale UE] Participarea delegației Ministerului Justiției la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), Bruxelles, 7-8 decembrie 2017 was last modified: februarie 11th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: