Parlamentul European. Comisia, urgentată să ia măsuri pentru aplicarea Regulamentului privind condiționalitatea

11 iun. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 38

Parlamentul European (PE) solicită Comisiei Europene ca, în termen de cel mult două săptămâni, să propună măsuri de aplicare a Regulamentului privind statul de drept, sub sancțiunea declanșării procedurilor judiciare, în temeiul articolul 265 din TFUE, împotriva sa.

Situația premisă este aceea că, de la 1 ianuarie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la condiționalitatea privind statul de drept, act normativ adoptat de Parlamentul European, ce se aplică și fondurilor de redresare. Deși avea această obligație, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme și nu a respectat termenul de 1 iunie, stabilit de Parlament, pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului.

Astfel, conform PE, „riscul ca bugetul Uniunii Europene să fie utilizat abuziv în țările UE a crescut, iar statul de drept se deteriorează”. De aceea, eurodeputații îndeamnă Comisia să abordeze rapid încălcările grave ale principiului statului de drept în unele state membre, care pun în pericol, în mod grav, distribuirea echitabilă, legală și imparțială a fondurilor UE, utilizând, inclusiv, procedura prevăzută la articolul 7 din TUE.

Totodată, Parlamentul susține că va începe, între timp, pregătirile necesare pentru eventualele proceduri judiciare în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei, întrucât, în opinia PE, această situație constituie un temei suficient pentru introducerea unei astfel de acțiuni.

Pentru comunicatul integral, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Parlamentul European. Noi linii directoare relative la Mecanismul de redresare și reziliență

Parlamentul European. Comisia, urgentată să ia măsuri pentru aplicarea Regulamentului privind condiționalitatea was last modified: iunie 11th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter