Parlamentul European a votat pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

11 dec. 2018
Vizualizari: 777

România este la un singur pas de spațiul Schengen. Cel puțin așa reiese și dintr-o știre Mediafax.

„Parlamentul European a aprobat marți o rezoluție prin care se cere admiterea fără întârziere a României și Bulgariei în zona Schengen, raportul fiind aprobat cu o largă majoritate de către europarlamentari”, scrie Mediafax.

„Eurodeputații au aprobat raportul privind aderarea României și Bulgariei la Schengen cu 514 voturi «pentru», 107 «împotrivă» și 38 de abțineri. Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două țări la spațiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniștrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului”, scrie azi Libertatea.

„Comisia pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European a cerut, la începutul lunii noiembrie, miniștrilor UE să ia măsuri pentru admiterea de urgență a României și Bulgariei în spațiul Schengen, susținând că o aderare în două etape ar prezenta prea multe riscuri”, mai arată Libertatea.

Președintele Iohannis a sesizat, vinerea trecută, CCR cu privire la Legea privind declasificarea unor documente, motivând că, „prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ”, contravine unor norme și principii constituționale. Șeful statului a solicitat CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie a.c., este neconstituțională în ansamblu.

„Curtea Constituțională a României va discuta, pe 19 decembrie, sesizarea președintelui în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente”, anunță azi Agerpres.

Tot astăzi, Comisia juridică a Camerei Deputaților a modificat Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, proiectul urmând să fie supus votului Plenului mâine.

„Comisia juridică a Camerei Deputaților a modificat, marți, Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, astfel încât dacă unul dintre inculpații acuzați pentru aceeași evaziune fiscală achită prejudiciul – majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile -, atunci toți acuzații scapă o singură dată de urmărirea penală”, scrie Mediafax.

Presa scrie astăzi despre o ordonanță de urgență pe care o pregătește Guvernul și care ar urma să modifice Codurile penal și de procedură penală.

„Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni că în Comitetul Executiv Național al PSD s-a decis, cu unanimitate de voturi, emiterea unor ordonanțe de urgență pentru Codurile penale”, scrie News.ro.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat luni, după ce a participat la ședința conducerii PSD, referindu-se la modificarea Codurilor penale prin O.U.G., că o soluție declarată constituțională o transpui în lege, justificând astfel ordonanța de urgență. El a ținut să precizeze că în niciuna dintre cele două ședințe la care a participat nu s-a discutat despre amnistie și grațiere”, mai notează News.ro.

„Președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat la RFI intenția Guvernului de a adopta o O.U.G. pentru articolele declarate constituționale din Codul penal și Codul de procedură penală. El spune, pe de altă parte, că propunerea USR ca președintele Klaus Iohannis să participe la toate ședințele de Guvern până la sfârșitul anului este «o prostie fără margini»”, scrie azi Cotidianul.

Fostul deputat Sebastian Ghiță a declarat la România TV că a făcut o plângere penală pe numele fostului procuror-șef DNA, Laura-Codruța Kovesi.

„Fosta șefă a DNA a fost reclamată de Ghiță la Secția Specială pentru anchetarea magistraților. Sebastian Ghiță susține că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa”, scrie News.ro.

Pe aceeași temă, Adevărul notează azi: „Poliția Română a transmis marți că s-a ocupat direct de extrădarea din Indonezia, în anul 2011, a fostului șef FNI, Nicolae Popa. Autoritățile infirmă astfel acuzațiile lansate de fugarul Sebastian Ghiță la adresa fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi. Pe de altă parte, Secția specială pentru investigarea magistraților continuă cercetările, audiindu-l pe Nicolae Popa”.

Adevărul citează și un comunicat al IGPR pe tema repatrierii lui Nicolae Popa:

„«În ceea ce privește achiziționarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în țară a unui cetățean român, în anul 2011, condamnat într-un dosar penal și pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, vă informăm că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achizițiile publice. Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. În acest caz, a fost declarat câștigător operatorul economic S.C. ION ȚIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziționate au vizat transportul de pasageri, pe ruta București-Jakarta și retur. Semnarea contractului de prestare servicii și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 14 aprilie 2011», se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române”.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Parlamentul European a votat pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen was last modified: decembrie 11th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: