Parlamentarii ucrainieni – fără imunitate

4 sept. 2019
Vizualizari: 766

Deschidem Revista din această seară cu un eveniment extrem de grav care a avut loc la Kabul: atacul terorist produs asupra ambasadei României în Afganistan.

„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit”, transmite Ministerul de Externe într-un comunicat remis Mediafax.

„Cel puțin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite după ce un vehicul a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale, au informat serviciile de urgență”, mai scrie Reuters, citată de Mediafax, despre atentatele de la Kabul.

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a declarat, marți seară, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susținut timp de câteva ore și că imobilul respectiv nu mai poate fi utilizat.

„Ministrul Afacerilor Externe a precizat că, la momentul atacului, erau 12 diplomați români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, și durând câteva ore după miezul nopții”, mai scrie Mediafax.

„Președintele României Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă au condamnat, marți, atacul terorist de la Kabul, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost rănit”, arată Mediafax.

Evenimentul Zilei scrie azi despre stadiul discuțiilor și negocierilor de la Bruxelles, în legătură cu desemnarea viitorului comisar European, post ce revine României.

„Surse politice ne-au spus că Ursula von der Leyen este presată din două părți. Pe de o parte, Viorica Dăncilă și PSD insistă pentru nominalizarea Rovanei Plumb, iar pe cealaltă parte Dacian Cioloș face presiuni ca reprezentantul României să fie Luminița Odobescu, la acest moment ambasadorul României la Uniunea Europeană”, notează Evenimentul Zilei.

Capital aduce în atenția opiniei publice un nou proiect de lege cu privire la impozitarea pensiilor speciale, care se află în Parlament.

„Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a depus recent în Parlament un proiect de lege care introduce un nou impozit pentru pensiile speciale și indemnizațiile pentru limita de vârstă. Taxa pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limita de vârstă se aplică următoarelor categorii: a) pensii de serviciu primite de angajați din Curtea de Conturi, Curtea Constituțională, judecători, procurori, personal auxiliar de specialitate al instanțelor și al parchetelor, funcționari publici parlamentari, personalul aeronautic civil, corpul diplomatic și consultar; b) indemnizația pentru limita de vârstă a aleșilor locali, deputaților, senatorilor”, relatează Capital.

„Nivelul impozitului din legea propusă de șeful finanțelor este: Până la 7.000 lei, inclusiv – 10%; 7001 – 10.000 lei, inclusiv – 30%; peste 10.000 lei: 900 de lei + 50% pentru ce depășește suma de 10.000 de lei”, mai arată Capital.

Presa mai scrie azi că Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat ieri act de cererea Danei Gîrbovan de retragere a demisiei din magistratură și a revocat decizia din 26 august a.c.

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de cererea doamnei Gîrbovan Dana Cristina, judecător la Curtea de Apel Cluj, de renunțare la cererea de eliberare din funcția de judecător, prin demisie, și, în consecință, dispune revocarea Hotărârii Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1269/26.08.2019”, au transmis reprezentanții CSM, scrie News.ro.

În încheierea Revistei, scriem o decizie a Parlamentului ucrainian, care ar putea fi adoptată și de alte parlamente naționale. Parlamentarii ucraineni au votat eliminarea imunității parlamentare, marți, îndeplinind o promisiune legată de lupta anticorupție, făcută de președintele Volodimir Zelenski în timpul campaniei electorale

„Anterior, parlamentarilor li se putea ridica imunitatea doar printr-un vot în legislativ, pe fiecare caz individual în parte. Însă noua măsură a fost adoptată fără probleme, cu 373 de voturi în parlamentul de 450 de locuri, unde Zelenski a obținut o majoritate în alegerile anticipate din iulie. (…) Înainte de vot, președintele a spus că este timpul să arunce imunitatea parlamentarilor «la coșul de gunoi al istoriei», precizând că 90 la sută dintre ucraineni și-au dorit adoptarea acestei măsuri. În schimb, oponenții au afirmat că îndepărtarea protecției pentru parlamentari îi va lăsa vulnerabili în fața unor persecuții motivate politic”, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Parlamentarii ucrainieni – fără imunitate was last modified: septembrie 4th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: