Papa Francisc vizitează România

31 mai 2019
Vizualizari: 808

Principalul eveniment al zilei și al săptămânii care se încheie este vizita Papei Francisc în România.

Papa Francisc va începe vineri o vizită în România, unde va avea o nouă oportunitate de a transmite un mesaj al integrării europene și unde va aduce un omagiu creștinilor uciși în perioada dictaturii comuniste”, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Aceasta este cea de-a doua vizită a Suveranului Pontif în Europa de Est în această lună după ce la începutul lunii mai, Papa a vizitat Bulgaria și Macedonia de Nord, unde a discutat despre subiecte, precum migrația și apartenența la Uniunea Europeană.

„Desfășurată sub genericul «Să mergem împreună!», la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală și ecumenică a Papei Francisc în România include, în prima zi, întâlniri cu autoritățile politice și societatea civilă, cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române și Sfânta Liturghie din Catedrala «Sfântul Iosif». Suveranul Pontif se va afla vineri la București, sâmbătă la Șumuleu Ciuc și la Iași, iar duminică la Blaj”, notează Agerpres.

„Vizita Papei Francisc vine la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Spre deosebire de acesta din urmă, care a vizitat doar capitala țării, Papa Francisc va vizita Moldova, dar și Transilvania, provincie istorică unde trăiește o importantă comunitate maghiară. Un punct important al vizitei va fi beatificarea a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisoare în perioada comunistă. Ei au fost declarați martiri anul acesta și urmează să fie canonizați. În perioada comunistă, autoritățile au confiscat proprietățile Bisericii Greco-Catolice și le-au ordonat membrilor săi să se alăture Bisericii Ortodoxe, întrucât partidul i-ar fi putut controla mai ușor. Cei care au refuzat au fost condamnați la închisoare sau la moarte”, mai scrie Mediafax, citând Reuters.

Cotidianul scrie azi că fostul deputat ALDE, Remus Borza, devine consilier onorific al premierului Dăncilă.

„Se acordă domnului Remus Adrian Borza calitatea de consilier onorific al prim-ministrului pe probleme economice, reformă și fiscalitate. Activitatea domnului Remus Adrian Borza este neremunerată”, este decizia publicată joi în Monitorul Oficial, scrie Cotidianul.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a fost audiată ieri în calitate de martor în dosarul Tel Drum.

„Aceasta a stat mai bine de 3 ore la DNA. Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că ministrul Carmen Dan a fost chemată pentru a fi audiată în legătură cu unele pretinse demersuri făcute pe când ocupa funcția de prefect al județului Teleorman”, relatează jurnaliștii de la Agerpres.

CSM a declanșat procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în condițiile în care mandatul actualei șefe a Curții Supreme, Cristina Tarcea, expiră.

„Potrivit anunțului CSM, candidații vor susține, în fața Secției pentru judecători, un interviu care constă în susținerea planului managerial și verificarea aptitudinilor manageriale și de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistența la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung etc. (…) Mandatul actualului președinte al instanței supreme, Cristina Tarcea, va fi încheiat în luna septembrie a acestui an”, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie că primarul Capitalei Gabriela Firea nu reușește să treacă prin Consiliu bugetele companiilor municipale.

„Consiliul General al municipiului București nu a aprobat bugetele celor 19 companii municipale înființate de Gabriela Firea de la începutul mandatului. Proiectele au reușit să adune doar 26 de voturi din 27 necesare (voturi PSD-ALDE) deoarece consilierii PMP nu au mai votat «pentru». USR și PNL au votat «împotrivă». Cele 19 companii aveau propus un buget estimat de peste 1 miliard de lei în 2019”scrie Hot News.

Românii care doresc înscrierea unei proprietăți în Cartea Funciară ar putea fi obligați în viitor să prezinte o asigurare obligatorie a locuinței.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) plănuiește să condiționeze înregistrarea sau modificarea înregistrării unei proprietăți în Cartea Funciară de polița PAD, de asigurare obligatorie a locuinței, scrie Economica.net. Modificarea legii asigurărilor obligatorii a locuințelor este în prezent în lucru și cuprinde și alte modificări, precum introducerea riscului de furtună printre riscurile asigurate de polița PAD”, notează Adevărul.

„Peste 750.000 de cetățeni europeni au făcut demersuri să continue să locuiască în Regatul Unit după Brexit, a anunțat joi ministrul britanic de Interne Sajid Javid”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„La sfârșitul lui aprilie, 621.400 de persoane solicitaseră un statut de rezident. Polonezii reprezentau cel mai mare grup – cu 103.200 de solicitanți. Românii – 89.900 de solicitări – erau atunci pe locul doi, urmați de italieni (70.800), precizează Ministerul. În total, 445.000 de cereri au fost soluționate, iar o treime din ele au obținut un statut de «rezident stabilit». Celelalte cereri au primit un statut de rezident «prestabilit» și urmează să poată să ceară statutul de rezident «stabilit» după o perioadă de cinci ani”, mai notează News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Papa Francisc vizitează România was last modified: mai 31st, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: