O.U.G. nr. 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019

21 feb. 2019
Vizualizari: 2280
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
O.U.G. nr. 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019

(M. Of. nr. 128 din 18 februarie 2019)

Se stabilesc unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019

 

În M. Of. nr. 128 din 18 februarie 2019 a fost publicată O.U.G. nr. 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale O.U.G. nr. 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1, în vederea asigurării garanțiilor necesare exercitării dreptului de a alege în condiții de legalitate, corectitudine, transparență și securitate, atât de către alegătorii români, cât și de cei din celelalte state ale UE, AEP, împreună cu STS și INS, vor asigura implementarea și operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a cărui operare va fi asigurată de operatori de calculator.

Prefecții și primarii sunt obligați să ia măsurile organizatorice necesare, atât pe timpul pregătirii, cât și al desfășurării alegerilor, pentru asigurarea condițiilor necesare instalării și funcționalității Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Pentru a participa la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, alegătorii sunt obligați să prezinte actele de identitate, respectiv documentele de identitate prevăzute de Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Aceste acte se vor prezenta operatorilor de calculator, care le vor înscrie în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Dacă alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală specială, din secția de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal va semnala unul dintre următoarele cazuri:

– persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;

– persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;

– alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secție de votare;

– alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;

– alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin;

– alegătorul resortisant se regăsește în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde cetățenii români care își exercită dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

– alegătorul comunitar nu este înscris în lista electorală specială.

La alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, AEP  reprezintă punctul de contact unic pentru punerea în aplicare a Recomandării CE C (2018) 5.949 din 12 septembrie 2018 privind rețelele de cooperare în materie electorală, transparența online, protecția împotriva incidentelor de securitate cibernetică și combaterea campaniilor de dezinformare în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

Potrivit art. 5, fiecare partid politic, organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianță politică și candidat independent utilizează pentru finanțarea campaniei electorale câte un singur cont bancar, iar pentru finanțarea propriei campanii electorale, partidul politic și organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale pot utiliza contribuții electorale ale candidaților și transferuri ale sumelor de bani provenite din venituri obținute în condițiile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 334/2006.

Formularul listei susținătorilor trebuie să cuprindă următoarele informații: ziua de referință, denumirea partidului politic, alianței politice, alianței electorale sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale ori numele și prenumele candidatului independent, după caz, numele și prenumele susținătorului, data nașterii susținătorului, denumirea, seria și numărul actului de identitate al susținătorului, precum și semnătura acestuia.

În sarcina INS intră asigurarea editării și tipăririi proceselor-verbale privind constatarea rezultatelor alegerilor, dotării cu echipamente, tehnică de calcul și consumabile, precum și instruirii personalului implicat în efectuarea operațiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor, în stațiile de prelucrare organizate la nivelul BEC, al birourilor electorale județene, al biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate și al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București.

De asemenea, STS va asigura serviciile de telefonie specială și de comunicații de voce și date, necesare birourilor electorale, precum și funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal la alegeri, în vreme ce AEP asigură sediul și dotarea BEC.

Conform art. 15, cu minim 10 zile înainte de ziua de referință, Regia Autonomă „Monitorul Oficial” asigură imprimarea buletinelor de vot, precum și a publicațiilor destinate birourilor electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

În perioada funcționării birourilor electorale constituite pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, autoritățile și instituțiile publice la care sunt angajate persoanele le asigură acestora plata drepturilor salariale, a indemnizațiilor de detașare, precum și a oricăror altor diurne și drepturi bănești cuvenite.

O.U.G. nr. 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 was last modified: februarie 21st, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.