O.U.G. nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”

6 dec. 2018
Vizualizari: 3027

Actul publicat în Monitor

Sumar

 

O.U.G. nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”

(M. Of. nr. 1029 din 04 decembrie 2018)

Se aprobă programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, având ca obiect înființarea unui cont special de economisire sub formă de depozit, denumit cont individual de economii Junior Centenar.

 

În M. Of. nr. 1029 din 4 decembrie 2018 s-a publicat O.U.G. nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

Astfel, prin respectivul ordin se aprobă programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale O.U.G. nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1 alin. (1), obiectul de reglementare al respectivului act normative îl constituie înființarea unui cont special de economisire sub formă de depozit. Acesta este denumit cont individual de economii Junior Centenar, iar titularul să poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) este cetățean român;

b) nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Astfel, contul se va deschide pe numele copilului, automat, la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia. În acest sens, trebuie remarcat și faptul că orice copil care îndeplinește condițiile are dreptul la un singur cont individual de economii Junior Centenar, în acest cont urmând a fi depuse fie de către reprezentantul legal al copilului, fie de către alte persoane, oricând, sume de bani în lei.

Depunerea se poate realiza într-una dintre următoarele modalități:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– prin virament;

– prin mandat poștal prin oficiile Poștei Române;

– în numerar prin casieriile unităților Trezoreriei Statului.

Este important de precizat și faptul că sumele existente în respectivul cont nu vor putea face obiectul unor tranzacții, dar nici nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor încheiate cu nerespectarea acestei prevederi.

Potrivit art. 2, începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. Potrivit alin. (3), dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puțin pentru anul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani, iar aceasta se plătește în contul individual de economii Junior Centenar, la scadența depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri.

Pe de altă parte, dacă la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă, al cărei nivel se stabilește la 3% pe an.

Dobânda se calculează și se plătește, la scadența depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani, iar sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.

Totodată, trebuie făcută mențiunea că atât veniturile sub formă de dobânzi, cât și prima de stat înregistrate în acest cont nu sunt impozabile, iar pentru operațiunile derulate, Trezoreria Statului nu percepe comisioane.

Potrivit textului de lege, sumele existente în cont pot fi retrase înainte ca titularul să împlinească vârsta de 18 ani, numai în următoarele situații:

a) în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;

b) în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;

c) în cazul decesului titularului contului.

Conform art. 5, în cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, virarea efectuându-se în luna decembrie a fiecărui an, pe baza situațiilor certificate și transmise de către autoritatea tutelară la Ministerul Muncii și Justiției Sociale.  De asemenea, în cazul în care acești copii sunt adoptați, începând cu data adopției, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.

O.U.G. nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” was last modified: decembrie 6th, 2018 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.