O.U.G. nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale (Legea nr. 182/2016)

21 oct. 2016
Vizualizari: 9209

Despre

  • M. Of. nr. 828 din 19 octombrie 2016
  • Legea nr. 182/2016
  • O.U.G. nr. 44/2008
Art. 30 alin. (2) și (3) din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 30 alin. (2) și (3) prevedeau faptul că:

(2) Prin acordul de constituire a întreprinderii familiale, membrii acesteia pot stipula constituirea unui patrimoniu de afectațiune.

(3) În cazul prevăzut la alin. (2), prin acordul de constituire sau printr-un act adițional la acesta se vor stabili cotele de participare a membrilor la constituirea patrimoniului de afectațiune. Dacă membrii întreprinderii convin în unanimitate, cotele de participare pot fi diferite de cele prevăzute pentru participarea la veniturile nete sau pierderile întreprinderii.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 30 alin. (2) și (3) dispune următoarele:

(2) Prin acordul de constituire a întreprinderii familiale, fiecare membru al acesteia poate stipula constituirea, în cadrul patrimoniului său, a unui patrimoniu de afectațiune, pentru exercitarea activității economice a întreprinderii familiale.

(3) În cazul prevăzut la alin. (2), prin acordul de constituire sau printr-un act adițional la acesta se vor stabili cotele de participare a membrilor la constituirea patrimoniului de afectațiune. Dacă membrii întreprinderii convin în unanimitate, cotele de participare pot fi diferite de cele prevăzute pentru participarea la beneficiile sau la pierderile întreprinderii”.

 

Art. 31 din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 31 prevedea faptul că membrii întreprinderii familiale sunt comercianți persoane fizice de la data înregistrării acesteia în registrul comerțului și răspund solidar și indivizibil pentru datoriile contractate de reprezentant în exploatarea întreprinderii cu patrimoniul de afectațiune, dacă acesta a fost constituit, și, în completare, cu întreg patrimoniul, corespunzător cotelor de participare prevăzute la art. 29 alin. (1).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 31 dispune următoarele:

Art. 31

Membrii întreprinderii familiale răspund solidar și indivizibil pentru datoriile contractate de reprezentant în exploatarea întreprinderii cu patrimoniul de afectațiune și, în completare, cu întreg patrimoniul acestora, corespunzător cotelor de participare prevăzute la art. 29 alin. (1)”.

 

Art. 32 alin. (3) din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 32 alin. (3) prevedea faptul că actele prin care se dobândesc bunuri pentru activitatea întreprinderii familiale se încheie de reprezentant fără autorizarea prealabilă a membrilor, dacă valoarea bunului cu privire la care se încheie actul nu depășește 50% din valoarea bunurilor care au fost afectate întreprinderii potrivit art. 30 alin. (2) și a sumelor de bani aflate la dispoziția întreprinderii la data actului. Bunurile dobândite sunt coproprietatea membrilor în cotele prevăzute la art. 29 alin. (1)sau la art. 30 alin. (3), după caz.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 32 alin. (3) dispune următoarele:

(3) Actele prin care se dobândesc bunuri pentru activitatea întreprinderii familiale se încheie de reprezentant fără autorizarea prealabilă a membrilor, dacă valoarea bunului cu privire la care se încheie actul nu depășește 50% din valoarea bunurilor care au fost afectate exercitării activității economice a întreprinderii potrivit art. 30 alin. (2) și a sumelor de bani aflate la dispoziția întreprinderii familiale la data actului. Bunurile dobândite sunt coproprietatea membrilor în cotele de participare la beneficii, potrivit art. 29 alin. (1), fiind incluse în patrimoniul de afectațiune, dacă acesta a fost constituit”.

 

Art. 34 din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 34 prevedea faptul că:

(1) În cazul în care membrii întreprinderii familiale au constituit un patrimoniu de afectațiune potrivit art. 30 alin. (2) sau au dobândit bunuri potrivit art. 32 alin. (3), bunurile se împart conform cotelor prevăzute la art. 30 alin. (3).

(2) În cazul în care nu a fost constituit un patrimoniu de afectațiune, bunurile dobândite potrivit art. 32 alin. (3) se împart conform cotelor prevăzute la art. 29 alin. (1).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 34 – se abrogă.

 

Art. 351 din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Noua reglementare

După art. 35, se introduce un nou articol, art. 351.

Potrivit noii reglementări, art. 351 dispune următoarele:

Art. 351

(1) Studenții care vor să înființeze o afacere proprie sunt scutiți de la plata taxelor pentru operațiunile de înregistrare și autorizare a unui PFA sau a unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, precum și de la plata tarifelor pentru serviciile de asistența prestate de aceste oficii.

(2) Pentru a beneficia de prevederile alin. (1), studentul care obține calitatea de titular al PFA sau de titular al întreprinderii individuale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să urmeze cursurile unei instituții de învățământ superior acreditate în România;
b) să fie cel puțin în anul II de studiu și să fi promovat, integral, la data solicitării, toate cerințele programei de învățământ prevăzute de senatul instituției;
c) nu a împlinit vârsta de 30 de ani.

(3) Cererea de înregistrare și autorizare a funcționării PFA sau a întreprinderii individuale va fi însoțită de actul doveditor emis de instituția de învățământ superior, din care să rezulte că sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (2) lit. a) și b)”.

 

Art. 38 din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 38 prevedea faptul că persoanele prevăzute la art. 4 sunt plătitoare de impozit pe venit în condițiile prevăzute de Legea nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 38 dispune următoarele:

Art. 38

Persoanele prevăzute la art. 4 sunt plătitoare de impozit pe venit în condițiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Art. 42 din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 42 prevedea faptul că la Ordonanța Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea și funcționarea cazierului fiscal, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 664 din 23 iulie 2004, cu modificările și completările ulterioare, articolul 8 alineatul (11) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(11) Obligația prevăzută la alin. (1) este îndeplinită în situațiile prevăzute la lit. a), c), d) și e) prin transmiterea, în format electronic, a informațiilor din cazierul fiscal al contribuabililor de Agenția Națională de Administrare Fiscală Oficiului Național al Registrului Comerțului, la solicitarea acestuia, în termen de 8 ore. Solicitarea cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele informații: numele și prenumele/ denumirea și codul de identificare fiscală”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 42 – se abrogă.

 

Anexa, pct. 1, subpct. 1.2 din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, subpct. 1.2 prevedea faptul că:

1.2. Document care să ateste drepturile de folosință asupra sediului profesional, precum contract de închiriere, comodat, certificat de moștenitor, contract de vânzare-cumpărare, declarație de luare în spațiu sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosință etc. – copie legalizată.
(…)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, subpct. 1.2 dispune următoarele:

1.2. Înscris care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional/punctului de lucru – orice act juridic care conferă dreptul de folosință și/sau atestă afectațiunea specială a spațiului, în fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul”.

 

Anexa, pct. 1, subpct. 1.21 din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Noua reglementare

La anexă pct. 1 1, după subpct. 1.2, se introduce un nou subpunct, subpct. 1.21.

Potrivit noii reglementări, subpct. 1.21 dispune următoarele:

1.21. Declarație pe propria răspundere olografă privind îndeplinirea condițiilor legale pentru desfășurarea activităților ca persoană fizică autorizată/întreprindere individuală/întreprindere familială”.

 

Anexa, subpct. 1.5 al pct. 1, subpct. 2.2 și 2.5 ale pct. 2 și subpct. 3.2 și 3.5 ale pct. 3 din O.U.G. nr. 44/2008 (modificată prin Legea nr. 182/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, subpct. 1.5 al pct. 1, subpct. 2.2 și 2.5 ale pct. 2 și subpct. 3.2 și 3.5 ale pct. 3 prevedeau faptul că:

1.5. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experiența profesională, dacă este cazul.
(…)
2.2.Document care să ateste drepturile de folosință asupra sediului profesional, precum contract de închiriere, comodat, certificat de moștenitor, contract de vânzare-cumpărare, declarație de luare în spațiu sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosință etc. – copie legalizată.
(…)
2.5. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experiența profesională, dacă este cazul.
(…)

3.2.Document care să ateste drepturile de folosință asupra sediului profesional, precum contract de închiriere, comodat, certificat de moștenitor, contract de vânzare-cumpărare, declarație de luare în spațiu sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosință etc. – copie legalizată
(…)
3.5.Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experiența profesională, dacă este cazul

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, subpct. 1.5 al pct. 1, subpct. 2.2 și 2.5 ale pct. 2 și subpct. 3.2 și 3.5 ale pct. 3 dispune următoarele:

1.5. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experiența profesională, dacă aceasta este cerută, potrivit unor prevederi legale speciale
(…)
2.2. Înscris care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional/punctului de lucru – orice act juridic care conferă dreptul de folosință și/sau atestă afectațiunea specială a spațiului, în fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul
(…)
2.5. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experiența profesională, dacă aceasta este cerută, potrivit unor prevederi legale speciale
(…)
3.2. Înscris care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional/punctului de lucru – poate fi reprezentat de orice act juridic care conferă dreptul de folosință și/sau atestă afectațiunea specială a spațiului, în fotocopie certificată olograf de către membrul deponent, privind conformitatea cu originalul
(…)
3.5. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experiența profesională, dacă aceasta este cerută, potrivit unor prevederi legale speciale”.

 

Alte prevederi relevante din Legea nr. 182/2016

Art. II

(1) În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut la art. 16 alin. (1), respectiv art. 24 alin. (1) din O.U.G nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, solicită oficiului registrului comerțului competent modificarea, în mod corespunzător, a mențiunilor din registrul comerțului referitoare la obiectul de activitate.

(2) Dacă nu a fost autorizată anterior pentru una sau mai multe dintre activitățile incluse, în condițiile alin. (1), în obiectul de activitate, persoana fizică autorizată sau întreprinderea individuală solicită autorizarea acesteia/acestora, potrivit prevederilor O.U.G nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege și ale Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare.

(3) În realizarea obligațiilor prevăzute la alin. (1) și (2), persoana fizică autorizată sau întreprinderea individuală poate opta pentru modificarea formei de organizare, în condițiile legii.

(4) Modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii depuse potrivit alin. (1), de oficiul registrului comerțului, cu titlu gratuit.

(5) Cu 30 de zile înainte de împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), Oficiul Național al Registrului Comerțului publică pe pagina sa de internet listele cu persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate. Fiecare oficiu al registrului comerțului afișează la sediul său lista persoanelor fizice autorizate/întreprinderilor individuale din circumscripția sa care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate, în condițiile prezentei legi.

(6) În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), oficiul registrului comerțului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care nu și- au îndeplinit obligația prevăzută la alin. (1). Transferul drepturilor și obligațiilor din patrimoniul de afectațiune, dacă acesta a fost constituit, potrivit legii, se realizează cu respectarea drepturilor creditorilor asupra fiecărei mase patrimoniale.

Art. III

Respectiva lege intră în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. IV

O.U.G. nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

O.U.G. nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale (Legea nr. 182/2016) was last modified: octombrie 21st, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.