Stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate – modificări (O.U.G. nr. 14/2016)

16 mai 2016
Vizualizari: 2161

Despre

  • M. Of. nr. 368 din 12 mai 2016
  • O.U.G. nr. 14/2016
  • Legea nr. 248/2015
Actul modificatActul modificatorSumar
Legea nr. 248/2015
(M. Of. nr. 813 din 2 noiembrie 2015)
O.U.G. nr. 14/2016
(M. Of. nr. 368 din 12 mai 2016)
modifică: art. 2

În M. Of. nr. 368 din 12 mai 2016, a fost publicată O.U.G. nr. 14/2016 pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Pentru emiterea respectivei ordonanțe de urgență, au fost avute în vedere următoarele chestiuni:

– Reglementările în vigoare cuprinse în Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, referitoare la vârsta maximă a copilului până la care se poate acorda stimulentul educațional sub forma tichetelor de grădiniță sunt limitative și discriminatorii. Astfel, copilul care împlinește vârsta de 6 ani și urmează învățământul preșcolar nu mai poate primi tichetul de grădiniță deși el urmează această formă de învățământ.

– De asemenea, se blochează accesul la acest program de interes național al copiilor cu dizabilități și/sau dificultăți de învățare pentru care recomandările specialiștilor sunt de continuare a procesului educațional într-o unitate de învățământ preșcolar cu depășirea vârstei de 6 – 8 ani.

– Prin aceste limitări sunt afectați aproximativ 29.000 de copii din familii defavorizate, care astfel vor abandona cursurile învățământului preșcolar, cu șanse mici de integrare la cursurile învățământului gimnazial, pentru care riscul de excluziune socială se accentuează determinând noi probleme sociale.

– Elementele anterior menționate vizează un interes public și constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență.

În continuare, vom prezenta respectivele modificări.

Art. 2 din Legea nr. 248/2015 (modificată prin O.U.G. nr. 14/2014)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 2 prevedea faptul că stimulentele educaționale se acordă copiilor din familii defavorizate în condițiile în care sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele criterii:

a) vârsta minimă a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;

b) vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și ale metodologiei de înscriere în învățământul primar;

c) venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, prevăzut de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 stabilește următoarele:

Stimulentele educaționale se acordă copiilor din familii defavorizate în condițiile în care sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele criterii:

a) copilul este înscris într-o unitate de învățământ preșcolar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;

b) venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, prevăzut de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Alte prevederi relevante din O.U.G. nr. 14/2016

Prevederile respectivei ordonanțe de urgență se aplică și copiilor înscriși în învățământul preșcolar, precum și celor care urmează să se înscrie în anul școlar 2015 – 2016.

De asemenea, pentru copiii înscriși în învățământul preșcolar în anul școlar 2015 – 2016, termenul de depunere a cererilor de solicitare a stimulentului educațional sub forma tichetelor sociale de grădiniță este de maximum 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate – modificări (O.U.G. nr. 14/2016) was last modified: mai 13th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.