Orice organizație, ca să meargă înainte, trebuie să se perpetueze, să aibă un schimb permanent de generații

27 dec. 2018
Vizualizari: 941

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună la Sinaia cu dl profesor Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii – d-le profesor, moment de bilanț, discuții interesante la sfârșit de an împreună cu colegii din întreaga țară. Care sunt concluziile, care sunt ideile care se dezbat la acest sfârșit de an?

Ovidiu Nicolescu: În primul rând, e în tradiția Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii ca, întotdeauna în luna decembrie, începând cu 28 de ani în urmă, să ne întâlnim cu liderii organizației care acoperă întreg teritoriul României, cele opt regiuni de tip european și toate județele țării, să ne întâlnim și să trecem în revistă ceea ce s-a întâmplat în anul în curs din punct de vedere al mediului de afaceri și din punct de vedere al IMM-urilor și, firește, să pregătim, să stabilim niște repere pentru perioada următoare.

Ce aș putea să spun foarte succint – în primul rând, mediul de afaceri din România în acest an a avut o evoluție ușor pozitivă, Carta Albă a IMM-urilor, pe care am elaborat-o și care a fost publicată la Editura Pro Universitaria, la fel ca și anul trecut, a arătat o ușoară îmbunătățire a acestui mediu, pentru că a crescut procentul firmelor care apreciază că mediul este favorizant, se apropie acum de 20% – e un progres față de anul precedent, dar încă n-am ajuns la nivelul dinainte de criză, deci de acum 10 ani, când procentul era de aproape 50%. Deci per ansamblu, mediul de afaceri are o evoluție ușor pozitivă.

În ceea ce privește firmele, nu s-au înregistrat schimbări spectaculoase ca număr și ca performanță, e o ușoară evoluție ascendentă, dar schimbări majore nu s-au derulat. Aceasta, în opinia noastră, datorită în primul rând faptului că, din punct de vedere economic, din păcate, România n-a absorbit banii europeni pe care trebuia să-i absoarbă, investițiile statului în prima parte a anului au scăzut – cu o ușoară revenire în ultima parte – și, în condițiile în care n-au intrat banii europeni care trebuiau să intre și în condițiile în care și investițiile străine din acest an, comparativ cu anii anteriori, sunt mai mici, e clar că n-a fost cel mai bun mediu de afaceri. De aceea, menținerea numărului de firme – că n-avem de-a face cu o creștere în acest an –, a cifrei de afaceri globale și a procentului de profit, la nivelul IMM-urilor, considerăm că este un succes în acest context, pentru că n-am vrut să mă refer și la dimensiunea lui politică și juridică, care au fost, ca să zic așa, cel puțin trepidante, dacă nu șocante.

Nicolae Cîrstea: Sunt o serie de inițiative foarte interesante la nivelul consiliului; de asemenea, sunt perpetuate inițiative din anii anteriori – consiliul are o bază solidă pe care dumneavoastră, colegii care ați fost mulți ani de zile implicați, care ați fondat această entitate, le-ați pus. Ce reprezintă în interiorul mediului de afaceri Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, d-le profesor?

Ovidiu Nicolescu: Cred că încă de la înființare, după 2-3 ani, Consiliul Național al IMM-urilor s-a afirmat pe plan național ca cea mai puternică confederație patronală reprezentativă – și vreau să vă spun că la ultima evaluare făcută de organismele statului, potrivit criteriilor care sunt stabilite, ca să aveți, așa, o imagine, în firmele care aparțin Consiliului Național avem un număr dublu de salariați pe care l-au raportat cele două mari confederații patronale din România – BNS-ul și cealaltă –, deci vă dați seama că reprezentăm o forță atât prin numărul de firme, cât și prin numărul de salariați. În plus, faptul că este o organizație foarte puternică se reflectă și în faptul că de acum 19 ani, de când am intrat în Uniunea Europeană de IMM-uri, România a deținut tot timpul o poziție de vicepreședinte – am exercitat eu 16 ani și acum exercită actualul vicepreședinte, Florin Jianu – și, de asemenea, faptul că am fost singura organizație în Asociația Mondială a IMM-urilor unde am ocupat postul de vicepreședinte doi ani, fiind unul din cei doi vicepreședinte din Europa. Deci e o organizație recunoscută și pe plan național, și pe plan internațional, iar obiectivul său prioritar pentru perioada următoare este ca, prin inițiativele pe care le are – în primul rând inițiative bazate pe analize, cartă albă, alte tipuri de analize – să reușească să esențializeze problemele cele mai ardente cu care se confruntă IMM-iștii și, mai ales, să vină cu soluții care să fie acceptabile și fezabile de către cei care conduc în prezent țara. Deci în continuare se va pune accent pe analize și pe îmbunătățirea mediului de afaceri. Concomitent, pentru că membrii noștri au și nevoi concrete, se va continua cu elaborarea de proiecte finanțate la nivelul Uniunii Europene, care își propun să contribuie la trainingul salariaților noștri, la îmbunătățirea consultanței, la mentoring, la înființarea de noi firme. În prezent consiliul – și probabil că o să vă spună și dl președinte Florin Jianu –, avem mai multe proiecte, fiind printre principalii inițiatori de proiecte de care beneficiază IMM-urile din România, fiind încadrați la categoria A din punct de vedere al calității, unde intră 10%, și o categorie în care Consiliul Național figurează de 14 ani fără întrerupere.

Nicolae Cîrstea: D-le profesor, în încheiere: Care sunt atuurile, în ce constă puterea Consiliului Național și reprezentativitatea lui, până la urmă, la nivel național?

Ovidiu Nicolescu: Puterea oricărei organizații să știți că stă în oamenii care o alcătuiesc. Deci are o puternică echipă națională, are lideri reprezentativi în majoritatea zonelor țării, oameni care pun suflet în acest domeniu, oameni care s-au implicat. Ăsta este primul factor. Al doilea factor: Am reușit să dezvoltăm o structură teritorială foarte puternică, peste o sută de structuri la nivel regional, la nivel județean și la nivelul marilor orașe, pe care nu o are nimeni; și, în al treilea rând, faptul că s-a dotat cu o echipă de specialiști care sunt capabili să facă analize și să contureze soluții care să fie puse pe masa factorilor decidenți, mai ales a Executivului și a Parlamentului, și aceasta se cunoaște, pentru că la cele trei legi privind IMM-urile, Consiliul Național a avut o contribuție determinantă. De fapt, prima lege, în proporție de 90% a fost scrisă de noi și 90% din ce am scris noi a scris subsemnatul. Deci avem un potențial de cunoștințe care ne fac competitivi pe plan național și internațional, în spatele căruia stă o echipă de oameni inimoși, competenți și care alocă din timpul lor – care e cea mai importantă resursă – o parte importantă, ca acest segment în care se află majoritatea capitalului național să meargă înainte și să susțină economia României, care are mare nevoie de așa ceva.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc mult, d-le profesor, și vă felicit pentru asigurarea perpetuării ideilor dumneavoastră prin noua generație care este la conducere și prin lucrurile pe care împreună reușiți să le faceți.

Ovidiu Nicolescu: Orice organizație, ca să meargă înainte, trebuie să se perpetueze, să aibă un schimb permanent de generații și să aibă grijă ca în frunte liderii să aibă și componenta cunoștinței, și componenta managerială, și componenta umană, de integritate și de corectitudine.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc și felicitări!

Orice organizație, ca să meargă înainte, trebuie să se perpetueze, să aibă un schimb permanent de generații was last modified: decembrie 25th, 2018 by Ovidiu Nicolescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice