Organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar (OMJ nr. 1727/C/2024)
Actul publicat în Monitorul Oficial | Preambul | Sumar |
Ordinul ministrului Justiției (OMJ) nr. 1727/C/2024 privind aprobarea regulamentului pentru organizarea și desfășusarea examenului sau concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar. (M. Of. nr. 767 din 6 august 2024) | În acord cu: – art. art. 24 și art. 25 alin. (12) din Legea norarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995; – art. 6 din Regulamentul de aplicare a Legii norarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995 aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 2333/C/2013. Având în vedere: – Adresa nr. 2063 din 03.04.2024 a Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România În temeiul: – art. 13 din H.G. nr. 592/2024 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției. | Se aprobă Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar |
În M. Of. nr. 767 din 6 august 2024 s-a publicat Ordinul ministrului Justiției (OMJ) nr. 1727/C/2024 privind aprobarea regulamentului pentru organizarea și desfășusarea examenului sau concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar.
Redăm, în cele ce urmează, dispozițiile regăsite în respectivul act normativ:
Art. 1
Se aprobă Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Serviciul profesii juridice conexe duc la îndeplinire prevederile regulamentului prevăzut la art. 1.
Art. 3
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului justiției nr. 2.792/C/2017 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 861 din 1 noiembrie 2017, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Anexă:Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar
Capitolul I: Dispoziții generale
Art. 1
(1) Institutul Notarial Român, denumit în continuare INR, organizează de regulă anual, într-o zi lucrătoare, la solicitarea Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, denumit în continuare Consiliul Uniunii, examenul sau, după caz, concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar, în condițiile Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale prezentului regulament.
(2) Examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar este național și se desfășoară la București, pe posturile destinate dobândirii calității de notar stagiar.
Art. 2
(1) Data desfășurării examenului sau concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar se stabilește de președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (Uniunea), prin dispoziție.
(2) Posturile destinate dobândirii calității de notar stagiar se aprobă prin hotărâre a Consiliului Uniunii, după consultarea colegiilor directoare ale Camerelor Notarilor Publici.
(3) Un candidat se poate înscrie pentru ocuparea unui post de notar stagiar în cadrul unei singure Camere.
(4) Tematica și bibliografia de examen sau concurs se stabilesc de către Consiliul științific din cadrul INR, cu consultarea unui membru al corpului didactic din învățământul superior de specialitate, din următoarele domenii: drept civil, procedură civilă, procedură notarială și legislație notarială, se aprobă prin hotărâre a Consiliului Uniunii și se comunică de îndată Ministerului Justiției, în vederea avizării acestora. În situația în care se apreciază că nu se impune modificarea tematicii și a bibliografiei, Consiliul Uniunii adoptă o hotărâre în acest sens, pe care o comunică Ministerului Justiției, în vederea avizării.
(5) La elaborarea tematicii și bibliografiei se are în vedere ca acestea să nu conțină trimiteri la aspecte controversate la nivel teoretic și practic.
(6) Data desfășurării examenului sau concursului și lista care cuprinde posturile destinate dobândirii calității de notar stagiar se publică pe pagina de internet a INR cu cel puțin 45 de zile înainte de data susținerii examenului sau concursului, iar tematica și bibliografia avizate de către ministrul justiției se publică pe pagina de internet a INR cu cel puțin 90 de zile înainte de data susținerii examenului sau concursului.
(7) Cu cel puțin 15 zile înainte de data examenului sau a concursului, directorul INR stabilește, prin dispoziție, ora și locul desfășurării acestuia, care se publică pe pagina de internet a INR.
Capitolul II: Condițiile legale și procedura de înscriere la examenul sau la concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar
Art. 3
Poate deveni notar stagiar persoana care îndeplinește următoarele condiții:
a) are cetățenia română, a unui stat membru al Uniunii Europene, a unui stat aparținând Spațiului Economic European sau a Confederației Elvețiene și are domiciliul sau, după caz, reședința în România;
b) are capacitatea de exercițiu deplină;
c) este licențiată în drept;
d) nu are antecedente penale rezultate ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a săvârșirii cu intenție a unei alte infracțiuni;
e) se bucură de o bună reputație;
f) cunoaște limba română;
g) este aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru dobândirea calității de notar stagiar;
h)achită taxele pentru susținerea examenului sau concursului;
i) se angajează să încheie cu INR contractul de pregătire și să depună, în condițiile stabilite la art. 20 alin. (1), documentele prevăzute la art. 4 alin. (2), dacă va fi declarată admisă la examen sau concurs;
j) este declarată admisă la examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar.
Art. 4
(1) Persoanele care se înscriu la examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar încarcă, în format scanat, cu cel puțin 25 de zile înainte de data examenului sau concursului, cererea de înscriere tipizată, însoțită de actele necesare înscrierii, în platforma informatică pusă la dispoziție de INR, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a solicita înscrierea în sesiunea respectivă.
(2) În vederea înscrierii, candidatul va depune cererea de înscriere tipizată (anexa nr. 1), însoțită de următoarele documente:
(…)
CAPITOLUL III: Organizarea, funcționarea și competența comisiilor constituite pentru examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar
Art. 5
Pentru organizarea și desfășurarea examenului sau concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar funcționează următoarele comisii:
a) Comisia pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de înscriere la examen sau concurs, alcătuită din 5 membri, dintre care cel puțin unul este notar public, 2 sunt reprezentanți ai Ministerului Justiției, iar ceilalți sunt persoane desemnate din cadrul Uniunii și/sau al INR;
b) Comisia pentru soluționarea contestațiilor formulate de candidații respinși la înscrierea la examen sau concurs, alcătuită din 5 membri, dintre care cel puțin unul este notar public, 2 sunt reprezentanți ai Ministerului Justiției, iar ceilalți sunt persoane desemnate din cadrul Uniunii și/sau al INR;
c) Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, alcătuită din 6 membri, dintre care cel puțin unul este notar public, 2 sunt reprezentanți ai Ministerului Justiției, iar ceilalți sunt persoane desemnate din cadrul Uniunii și/sau al INR;
d) Comisia de examinare, alcătuită din 5 membri, respectiv un membru al Consiliului Uniunii, care este și președintele comisiei, un reprezentant al Ministerului Justiției, un membru al corpului didactic din învățământul superior de specialitate și 2 notari publici;
e) Comisia de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor, alcătuită din 5 membri, respectiv un membru al Consiliului Uniunii, care este și președintele comisiei, un reprezentant al Ministerului Justiției, un membru al corpului didactic din învățământul superior de specialitate și 2 notari publici.
Art. 6
(1) Componența nominală a comisiilor prevăzute la art. 5 se stabilește prin hotărâre a Consiliului Uniunii, cu excepția reprezentanților Ministerului Justiției, care se numesc prin ordin al ministrului justiției.
(2) În vederea constituirii Comisiei de examinare și a Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor, Consiliul Uniunii desemnează notari publici care au cel puțin 10 ani vechime în profesie și prestigiu profesional, dintre notarii publici propuși de Camere și/sau de Consiliul Uniunii și care nu sunt membri ai acestuia. Pentru celelalte comisii sunt desemnați notari publici care au prestigiu profesional.
(…)
CAPITOLUL IV: Verificarea îndeplinirii condițiilor de înscriere la examen sau concurs
Art. 8
(1) Cu cel puțin 10 zile înainte de data examenului sau concursului, Comisia pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de înscriere la examen sau concurs verifică documentele de înscriere ale candidaților, puse la dispoziție de INR, și se pronunță cu acordul majorității membrilor săi asupra admisibilității cererilor de înscriere la examen sau concurs, prin hotărâre de admitere sau, după caz, de respingere. Hotărârile de respingere a cererilor de înscriere la examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar se motivează în fapt și în drept pentru fiecare candidat în parte și se comunică, la cerere, acestora de către INR. În baza hotărârilor de admitere și, după caz, de respingere, comisia întocmește situația centralizată a candidaților admiși sau respinși la înscriere (anexa nr. 6), care se publică de îndată pe pagina de internet a INR.
(2) Candidatul poate formula contestație împotriva hotărârii de respingere a cererii de înscriere la examen sau concurs, ce poate fi depusă personal sau prin mandatar cu procură autentică și specială, la sediul INR, sau în format electronic, în termen de 2 zile lucrătoare de la publicarea de către INR a situației centralizate prevăzute la alin. (1), sub sancțiunea decăderii.
(3) Termenul începe să curgă de la ora zero a zilei următoare celei în care a fost publicată situația centralizată prevăzută la alin. (1).
(4) În termen de 24 de ore de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2), INR pune contestațiile la dispoziția Comisiei pentru soluționarea contestațiilor formulate de candidații respinși la înscrierea la examen sau concurs, pe bază de proces-verbal.
(…)
CAPITOLUL V: Stabilirea subiectelor și desfășurarea examenului sau concursului
Art. 9
(1) Examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar se susține în limba română și constă într-o probă scrisă tip grilă, cu caracter teoretic, din următoarele domenii: drept civil, drept procesual civil, procedură notarială și legislație notarială. Durata probei este stabilită de Comisia de examinare în funcție de complexitatea subiectelor și nu poate depăși 4 ore, socotite din momentul în care s-a încheiat distribuirea testelor către toți candidații.
(2) Comisia de examinare elaborează subiectele pentru testul-grilă, cu respectarea următoarelor reguli:
(…)
Art. 12
(1) În vederea rezolvării grilelor, candidații folosesc numai instrumentele de scris puse la dispoziție de INR.
(2) Pe prima filă a lucrării, după înscrierea în colțul din dreapta a numelui, prenumelui și a Camerei în care se află postul de notar stagiar pentru care candidează, colțul se lipește în fața candidatului de către unul dintre membrii Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, astfel încât datele înscrise să nu poată fi identificate, și se aplică semnătura unuia dintre reprezentanții Ministerului Justiției și a unuia dintre notarii publici membri ai comisiei, precum și ștampila INR și a Ministerului Justiției. Seturile de hârtie cuprind și instrucțiunile de completare a grilei.
(3) Lipirea colțului din dreapta al primei file a lucrării se poate face pe toată durata examenului sau concursului, dar nu mai târziu de predarea lucrării.
(4) Candidatul părăsește sala de examen sau concurs după predarea lucrării. Revenirea în sală a unui candidat după predarea lucrării este interzisă până la încheierea tuturor formalităților de examen sau concurs.
(5) La expirarea timpului alocat examenului sau concursului, candidatul are obligația de a preda lucrarea în faza în care se află, ciorna și setul de subiecte Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, semnând borderoul de predare a lucrărilor (anexa nr. 5). Ultimii 3 candidați rămân în sală până la predarea lucrării de către ultimul dintre aceștia.
(6) La predarea lucrărilor, Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului verifică dacă ștampilele și semnăturile sunt aplicate și solicită candidatului să semneze borderoul de predare a lucrării.
(7) În cazul în care unii candidați solicită să își transcrie lucrarea, fără a depăși timpul stabilit, aceștia primesc alte teze tipizate. Teza tipizată folosită inițial se anulează pe loc de către Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, menționându-se pe aceasta „Anulat”, și se semnează de 2 membri ai comisiei, fiind păstrată în condițiile stabilite pentru lucrările scrise. Aceste aspecte sunt consemnate în procesul-verbal prevăzut de art. 7 alin. (3) pct. 7.
(8) Pe parcursul desfășurării examenului, membrii Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului nu pot da candidaților indicații sau informații referitoare la rezolvarea subiectelor și nu pot aduce modificări acestora. Comisia de examinare poate transmite candidaților precizări privind eventualele erori materiale constatate în redactarea subiectelor.
(9) După predarea lucrărilor de către toți candidații, acestea sunt amestecate, cu excepția celor anulate, după care se numerotează în spațiul special delimitat pe prima filă a lucrării, fără a fi desfăcute colțurile, și se predau Comisiei de examinare, pe bază de proces-verbal semnat de toți membrii Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului și ai Comisiei de examinare.
(10) Lucrările de examen sau concurs, împreună cu seturile de subiecte, ciornele, procesele-verbale și ștampilele pentru examen sau concurs, vor fi depuse de către toți membrii Comisiei de examinare, împreună cu reprezentantul INR, la sediul instituției, în locuri de depozitare sigilate, până la întrunirea Comisiei de examinare. Locul de depozitare este desigilat în prezența membrilor acestei din urmă comisii.
CAPITOLUL VI: Notarea lucrărilor
Art. 13
(1) După extragerea și comunicarea subiectelor, Comisia de examinare se întrunește și stabilește răspunsurile corecte la întrebări, întocmind baremul de notare: fiecare răspuns corect se evaluează cu 1 punct, care are ca echivalent 10 sutimi în sistemul de notare de la 1 la 10.
(2) La expirarea timpului alocat examenului, baremul de notare, împreună cu setul de subiecte extras, se afișează la sala de examen și se publică pe pagina de internet a INR, pentru a fi consultate de către candidați.
(…)
CAPITOLUL VII: Stabilirea și comunicarea rezultatelor examenului sau concursului
Art. 15
(1) Înainte de deschiderea colțurilor lucrării cuprinzând datele de identificare ale candidatului, nota se înscrie pe lucrare, în spațiul anume delimitat, sub semnătură, de către președintele Comisiei de examinare.
(2) După înscrierea notelor și a punctajelor pe toate lucrările, președintele Comisiei de examinare, în prezența tuturor membrilor comisiei, dezlipește colțurile lucrărilor în ordinea numerotării. La fiecare lucrare se citește numărul acesteia, numele și prenumele candidatului, întocmindu-se centralizatorul nominal (anexa nr. 9), care este semnat de toți membrii Comisiei de examinare.
(3) La sesizarea oricărui membru al Comisiei de examinare care constată că o lucrare conține semne distinctive, înainte de desigilarea colțului lucrării, cu acordul majorității membrilor Comisiei de examinare, președintele comisiei anulează lucrarea cu mențiunea „Fraudă”. În centralizatorul nominal (anexa nr. 9), în lista cuprinzând rezultatele examenului sau concursului (anexa nr. 10) și în procesul-verbal întocmit în acest sens se fac mențiunile corespunzătoare. Lucrările anulate nu se notează și se deschid după stabilirea situației care a generat anularea.
(4) Pe baza centralizatorului nominal (anexa nr. 9) se întocmește lista cuprinzând rezultatele examenului sau concursului (anexa nr. 10), care se semnează de către toți membrii Comisiei de examinare. În cazul candidaților care nu sau prezentat la examen sau concurs se înscrie la toate rubricile mențiunea „Absent”, întocmindu-se în acest sens un proces-verbal.
(5) Lista cuprinzând rezultatele examenului sau concursului, prevăzută la alin. (4), se publică de îndată pe pagina de internet a INR.
(…)
CAPITOLUL VIII: Formularea și soluționarea contestațiilor
Art. 17
(1) În termen de 24 ore de la data publicării listei cu rezultatele examenului sau concursului (anexa nr. 10), candidații nemulțumiți de nota obținută pot formula și depune contestație, personal sau electronic, la INR, sub sancțiunea decăderii.
(2) Termenul prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la ora zero a zilei următoare celei în care a fost publicată lista cu rezultatele examenului sau concursului.
(3) La primirea contestației, INR menționează pe aceasta numărul, data și ora înregistrării.
(4) În situația în care, în termenul prevăzut la alin. (1), nu se depun contestații, președintele examenului sau concursului întocmește lista cu rezultatele finale ale examenului sau concursului (anexa nr. 11).
(…)
CAPITOLUL IX: Validarea examenului sau concursului
Art. 21
(1) În vederea validării/invalidării examenului sau concursului, președintele examenului sau concursului înaintează Consiliului Uniunii propunerea de validare/invalidare a examenului sau concursului, însoțită de:
a) lista cu rezultatele finale ale examenului sau concursului (anexa nr. 11);
b) lista cuprinzând rezultatele verificării conformității dosarelor (anexa nr. 14);
c) raportul președintelui Comisiei de examinare, întocmit potrivit art. 15 alin. (7);
d) raportul președintelui Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor, întocmit potrivit art. 19;
e) solicitarea președintelui Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor de suplimentare a numărului de posturi, în condițiile art. 18 alin. (8).
(2) Consiliul Uniunii invalidează examenul sau concursul numai în cazul nerespectării procedurilor prevăzute de Legea nr. 36/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de Regulamentul de aplicare a Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 2.333/C/2013, cu modificările și completările ulterioare, sau de prezentul regulament.
Art. 22
După primirea documentelor prevăzute la art. 21 alin. (1), Consiliul Uniunii procedează la validarea/invalidarea examenului sau concursului, prin hotărâre, care se comunică INR, în vederea publicării pe pagina proprie de internet.
(…)
CAPITOLUL X: Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 25
(1) Îndeplinirea procedurilor de publicare a tuturor documentelor prevăzute de prezentul regulament și, după caz, dispuse de președinții comisiilor se face de către secretariatul INR.
(…)
Art. 28
Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul regulament.
ANEXA nr. 1: CERERE de înscriere la examenul sau concursul de dobândire a calității de notar stagiar
ANEXA nr. 2: CERTIFICAT MEDICAL pentru înscrierea la examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar ziua ……. luna …… anul ………
ANEXA nr. 3: AVIZ PSIHOLOGIC
ANEXA nr. 4: DECLARAȚIE pe propria răspundere pentru înscrierea la examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar
(…)
ANEXA nr. 13: LISTA cuprinzând rezultatele contestațiilor
ANEXA nr. 14: LISTA cuprinzând rezultatele verificării conformității dosarelor