Organizarea ierarhică a instanțelor de judecată. Excepția necompetenței materiale a ÎCCJ (NCPC, Legea nr. 304/2004)

5 mart. 2018
Vizualizari: 1038
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1492/2017

NCPC: art. 2 pct. 3, art. 4, art. 159 alin. (1) pct. 2; Legea nr. 304/2004: art. 21

La data de 30 iunie 2017, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă, a fost înregistrată cererea de recurs formulată de pârâtul A. împotriva sentinței civile nr. 85 din 16 decembrie 2013 a Judecătoriei Orșova.

La termenul de judecată din 5 octombrie 2017, Înalta Curte a invocat excepția necompetenței sale materiale în judecarea prezentei căi de atac, pe care o va admite pentru considerentele care succed.

Judecata căilor de atac se face prin luarea în considerare a organizării ierarhice a instanțelor de judecată, învestirea instanțelor de control judiciar făcându-se din treaptă în treaptă, fără a se trece peste o instanță de la un nivel intermediar.

Potrivit dispozițiilor art. 2 pct. 3 C. proc. civ., tribunalele judecă, ca instanță de recurs, recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunțate de judecătorii care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului.

Totodată, potrivit dispozițiilor art. 4 C. proc. civ., Înalta Curte de Casație și Justiție judecă recursurile declarate împotriva hotărârilor curților de apel.

Art. 21 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară stabilește competența secțiilor I civilă, II civilă și de contencios administrativ și fiscal ale Înaltei Curți de Casație și Justiție de a judeca „recursurile împotriva hotărârilor pronunțate de curțile de apel și a altor hotărâri, în cazurile prevăzute de lege”.

Din aceste dispoziții legale, dar și din ansamblul prevederilor C. proc. civ. rezultă că judecata căilor de atac se face prin luarea în considerare a organizării ierarhice a instanțelor de judecată, învestirea instanțelor de control judiciar făcându-se din treaptă în treaptă, fără a se trece peste o instanță de la un nivel intermediar.

Cum în speță, recurentul a învestit instanța cu o cerere de recurs împotriva sentinței civile nr. 85 din 16 decembrie 2013 a Judecătoriei Orșova, față de prevederile legale menționate, se constată că instanța ierarhic superioară competentă să soluționeze cererea de recurs este Tribunalul Mehedinți.

Față de cele ce preced, în conformitate cu dispozițiile art. 2 pct. 3 C. proc. civ. raportate la cele ale art. 159 alin. (1) pct. 2 din același cod, Înalta Curte va declina competența de soluționare a recursului în favoarea Tribunalului Mehedinți.

Sursa informației: www.scj.ro.

Organizarea ierarhică a instanțelor de judecată. Excepția necompetenței materiale a ÎCCJ (NCPC, Legea nr. 304/2004) was last modified: martie 4th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.