Ordonanțe…de sertar

20 ian. 2017
Vizualizari: 1288

Ordonanțele privind grațierea unor pedepse și modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală a declanșat un veritabil război al opiniilor pro și contra.

Pe de o parte, Guvernul explică faptul că încearcă să evite o sancțiune din partea CEDO pentru condițiile din penitenciare, pe care o plătim până la urmă noi, toți.

Pe de altă parte, magistrații, ca și opinia publică, susțin că o consultare serioasă este necesară, că avem nevoie de dezbateri, iar grațierea nu este oportună în acest moment.

Ordonanțele postate miercuri dimineață pe site-ul Ministerului Justiției au declanșat proteste de stradă în principalele orașe din țară.

„Peste trei mii de oameni au protestat, miercuri seară, în Piața Victoriei, față de intenția Guvernului de a da o ordonanță de grațiere și una de modificare a Codului penal, ei au scandat „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Colectiv!”,„Dragnea și ai lui, ciuma neamului”. Manifestanții s-au adunat inițial în Piața Universității, de unde au plecat în marș spre Guvern, iar pe traseu li s-au alăturat sute de persoane. Sute de oameni au protestat și la Cluj, Timișoara, Craiova, Sibiu și Iași”– nota în cursul serii de miercuri News.ro.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi pentru Agerpres că: „există un sentiment de îngrijorare în rândul procurorilor cu privire la proiectul de grațiere, iar în Consiliul Superior al Magistraturii ideea generală pe acest subiect este una negativă”.

Procurorul general a mai explicat ziariștilor de la Agerpres: „Poziția noastră a fost tranșantă, de respingere. Nu avem nevoie de acte de clemență, avem nevoie de acte de consolidare a instituțiilor românești care luptă cu criminalitatea, cu corupția, cu conflictul de interese. Din păcate, constatăm că s-a umblat și la textul legii care incriminează conflictul de interese. Este practic o dezincriminare. Nu vom mai putea demonstra niciodată că cineva a fost în conflict de interese, dacă textul rămâne așa. (…) În câteva zile, vom avea un nou punct de vedere și vom explica că este greșit să punem un interes privat al unui grup de persoane, care este interesat să beneficieze de acest proiect, mai presus de interesul public”.

Un punct de vedere în chestiunea ordonanțelor de urgență, aduse în dezbaterea magistraților și a publicului de ministrul Florin Iordache, a venit și din partea DNA și îl putem citi în Universul Juridic.

„Cu referire la proiectele de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și pentru grațierea unor pedepse, prin intermediul a două ordonanțe de urgență ale Guvernului, Direcția Națională Anticorupție consideră că modificarea cadrului legislativ în regim de urgență și în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată. Legislația penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoia societății de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârșit infracțiuni și drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate, însă modificările propuse ar altera acest echilibru”, scrie Universul Juridic, citând un comunicat DNA.

Cele două ordonanțe sunt comentate și de ambasadorul SUA în România.

Hans Klemm, ambasadorul SUA în România spune, într-un interviu acordat News.ro, referindu-se la cele două proiecte de Ordonanță de Urgență vizând justiția: „Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbește statul de drept în România și ne așteptăm ca toate instituțiile din România să încerce să consolideze lupta națiunii împotriva corupției”.

Presa mai publică, nu numai liste cu potențiali oameni politici, beneficiari ai ordonanțelor menționate, dar și reacțiile presei externe la tensiunile create în România prin aceste ordonanțe.

Din actualitatea economică reținem o știre care ne-am dori-o multiplicată. „Comisia Europeană a aprobat joi un proiect major vizând acoperirea costurilor pentru reabilitarea unui tronson din drumul național DN1C între orașele Dej și Baia Mare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Valoarea proiectului se ridică la 57 de milioane de euro, iar banii vor veni de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)”, notează Agerpres.

În timp ce la Parchetul General sunt audiați oamenii politici ai anilor 90, din dorința de a afla adevărul despre Mineriadă, iată că desecretizarea unor arhive SUA, ar putea să ne dea o mână de ajutor în aflarea adevărului despre un alt eveniment important despre care nu știm mare lucru- Revoluția din 1989.

DC News notează: „Agenția Centrală de Informații (CIA) a postat online o vastă arhivă de documente declasificate, circa 12 milioane, care conțin informații despre cele mai importante evenimente din lume, inclusiv date despre revoluția din România, din decembrie 1989. 

Notele CIA sunt disponibile pe site-ul oficial al agenției americane, care acum au devenit disponibile online, după ce timp de mai mulți ani puteau fi accesate doar la biblioteca din Maryland”.

Ce am putea să vă mai dorim, decât: Lectură plăcută!

Cine știe ce o să mai aflăm din arhivele americane…

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Bună dimineața!

Ordonanțe…de sertar was last modified: ianuarie 19th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: