Ordonanţa

2 aug. 2018
Vizualizari: 1021

Presa scrie azi despre anunțul ministrului justiției, făcut miercuri seară, la Antena 3, legat de adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care persoanele care cred că au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinței.

„Voi propune doamnei prim-ministru și Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență, care să modifice revizuirea instituției de reformare a unei hotărâri definitive, în baza art. 453 din procedura penală. Ce înseamnă? Să-i dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate și, dacă nu este vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge și rămâne hotărârea cum a fost. Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire și să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice pronunțate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să execute pedeapsa. Pe de altă parte, să-i dăm încredere românului condamnat sau necondamnat că justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția”, a spus ministrul Toader, scrie Agerpres.

Ministrul Tudorel Toader a explicat că o persoană care a fost condamnată definitiv, în baza unui protocol sau a unor interceptări nelegale, are șansa ca dosarul să-i fie văzut de către un judecător care să-i spună dacă procesul său poate fi revizuit.

„Ordonanța de urgență va dispune posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost bazată pe protocol sau pe interceptare nelegală, să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente. Judecător care să spună: «da, admite și trimite cauza spre rejudecare», judecător care să spună: «nu, nu e vorba de interceptări nelegale, protocoale, se respinge»”, a adăugat ministrul Toader, notează Agerpres.

Legat de anunțul ministrului Toader, au apărut și primele reacții.

„Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea (PSD), consideră adoptarea unei astfel de ordonanțe de urgență ca fiind corectă, deoarece «ține de rezolvarea unei situații extraordinare»”, notează News.ro.

„Președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că «ministrul justiției, Tudorel Toader, nu încetează să se așeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea și camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiție egală, independentă și accesibilă pentru toți cetățenii». Orban spune că Toader îi pregătește lui Liviu Dragnea «o amnistie mascată prin ordonanță de urgență»”, mai scrie News.ro.

O reacție asemănătoare celei a președintelui PNL a avut și fostul ministru Monica Macovei.

„Toader calcă România și statul de drept în picioare, ca să apere prin ordonanță de urgență și să scape condamnații definitiv din politică și gașca lor. Nu politicienii condamnați sunt România! Oamenii sunt România. Răul pe care Toader îl face țării poate fi ireparabil. Toader vrea o ordonanță de urgență pentru ca revizuirea sentințelor definitive să fie permisă pentru cei condamnați deja, invocând protocoalele serviciilor secrete cu parchetele. Interceptările care constituie probe în dosarele celor condamnați sunt autorizate de judecători, deci legale, iar legalitatea lor nu are legătură cu protocoalele invocate, ca un tonomat stricat, de Toader și condamnații din clasa politică”, a afirmat fostul ministru Macovei, potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres.

„Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, transmite, referitor la anunțul ministrului justiției privind adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale, că acestea ar trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanțe, nu prin ordonanță de urgență”, mai notează Mediafax.

Presa consemnează și comentariile fostului ministru Elena Udrea, legate de anunțul ministrului Toader.

„Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a declarat joi că ordonanța de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale va fi «inutilă dacă nu are prevederi curajoase, ferme și clare»”, scrie Mediafax.

În interviul de la Antena 3, ministrul Toader a vorbit și despre anchetarea procurorilor DNA Ploiești, Onea și Negulescu.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri seara, la Antena 3, că procurorul care îl anchetează pe Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești, este «un exemplu de om integru și profesionist». «Sper să nu îi fac vreun deserviciu. Un exemplu de om integru și profesionist este chiar procurorul Elena Iordache, pe care o cunosc și care este un om de mare probitate morală și de foarte bună pregătire profesională. Un om dedicat acestei profesii de magistrat, încât eu am deplină încredere în actele domniei sale», a spus Tudorel Toader”, scrie Agerpres.

Juriștii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) lucrează la un proiect de modificare a legislației privind dosarul electronic de sănătate, pentru a fi în acord cu decizia Curții Constituționale.

„CNAS precizează că, având în vedere termenul scurt în care se pot face aceste modificări, va propune adoptarea actului normativ prin ordonanță de urgență”, scrie News.ro.

În finalul Revistei, aflăm că bugetarii primesc o nouă vacanță la mijlocul lunii august.

„Guvernul aprobă o minivancanță pentru bugetari la mijlocul lunii august, legând sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, de weekendul 18-19 august”, arată News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Ordonanța was last modified: august 2nd, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: