Normele privind procedurile simplificate de vămuire (OPANAF nr. 163/2015)

2 feb. 2015
Vizualizari: 5530

Despre

  • M. Of. nr. 74 din 28 ianuarie 2015
  • OPANAF nr. 163/2015
  • Normele privind procedurile simplificate de vămuire

Cap. III: Proceduri simplificate de vămuire pentru regimul de antrepozitare vamală

Secț. 1: Procedura declarației incomplete

Potrivit art. 52, prevederile art. 9-14 se aplică, după caz, în mod corespunzător pentru regimul de antrepozitare vamală, cu respectarea prevederilor art. 268 alin. (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93.

Secț. a 2-a: Procedura declarației simplificate

Conform art. 53, este interzisă utilizarea procedurii declarației simplificate în cazul mărfurilor plasate în regimul vamal de antrepozitare vamală.

Secț. a 3-a: Procedura de vămuire la domiciliu

Art. 54 prevede la alin. (1) faptul că pentru utilizarea regimului de antrepozitare în cadrul procedurii de vămuire la domiciliu este necesară deținerea autorizației de antrepozitare vamală.

La alin. (2), prevede faptul că pentru aplicarea procedurii de vămuire la domiciliu în cazul regimului de antrepozitare titularul va solicita, dacă este cazul, autorizație de destinatar și/sau expeditor agreat.

Potrivit art. 55, Prevederile art. 26-50 se aplică în mod corespunzător pentru regimul vamal de antrepozit.

Conform art. 56, în cazul mărfurilor supuse accizelor, garanția instituită în favoarea biroului vamal conține și cuantumul accizelor datorate.

Cap. IV: Proceduri simplificate de vămuire pentru regimurile de perfecționare activă, transformare sub control vamal și admitere temporară

Secț. 1: Procedura declarației incomplete

Potrivit art. 57, dispozițiile prevăzute la art. 9-14 se aplică în mod corespunzător pentru regimurile vamale de perfecționare activă, transformare sub control vamal și admitere temporară.

Secț. a 2-a: Procedura declarației simplificate

Potrivit art. 58, este interzisă utilizarea procedurii declarației simplificate în cazul mărfurilor plasate în regimurile vamale de perfecționare activă, transformare sub control vamal și admitere temporară.

Secț. a 3-a: Procedura de vămuire la domiciliu

Art. 59 prevede următoarele:

„(1) Autorizația pentru vămuirea la domiciliu se acordă cu condiția deținerii de către solicitant a autorizației pentru regimul sau regimurile economice pentru care urmează să se aplice procedura de vămuire la domiciliu.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(2) Prevederile art. 26-50 se aplică în mod corespunzător pentru regimurile vamale de perfecționare activă, transformare sub control vamal și admitere temporară.

(3) În cazul mărfurilor supuse accizelor, garanția instituită în favoarea biroului vamal conține și cuantumul accizelor datorate”.

Cap. V: Proceduri simplificate de vămuire pentru regimul de perfecționare pasivă[/textmarker]

Art. 60, la alin. (1), prevede faptul că este interzisă utilizarea procedurii declarării simplificate în cazul mărfurilor plasate în regimul vamal de perfecționare pasivă.

Potrivit alin. (2), în cazul punerii în liberă circulație a mărfurilor care au fost anterior plasate sub regimul de perfecționare pasivă se aplică în mod corespunzător procedura declarației incomplete și procedura de vămuire la domiciliu prevăzute pentru punerea în liberă circulație a mărfurilor.

Cap. VI: Proceduri simplificate de vămuire la export

Secț. 1: Procedura declarației incomplete

Potrivit art. 61, dispozițiile art. 9-14 se aplică în mod corespunzător pentru regimul vamal de export.

Conform art. 62, data determinantă pentru aplicarea altor dispoziții ce reglementează exportul este data înregistrării declarației incomplete.

Potrivit art. 63, declarația incompletă se completează în caseta 1, subdiviziunea a doua, cu codul „B” și conține datele prevăzute la art. 280 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93.

Secț. a 2-a: Procedura declarației simplificate

Conform art. 64, dispozițiile art. 15-20 se aplică în mod corespunzător pentru regimul vamal de export.

Potrivit art. 65, Procedura declarației simplificate la export poate fi utilizată atunci când mărfurile nu au restricții la export, iar regimul vamal este cel de export definitiv.

Conform art. 66, pentru derularea procedurii declarației simplificate se parcurg următoarele etape:

a) declararea la biroul vamal prin transmiterea declarației simplificate și prezentarea mărfurilor; în cazul prevăzut la art. 253a teza a treia din Regulamentul (CEE) nr. 454/93, declarația simplificată se depune la biroul vamal în 3 exemplare, dintre care unul este destinat biroului vamal, cel de-al doilea se păstrează de către titular, iar cel de-al treilea exemplar însoțește marfa până la biroul vamal de ieșire din Uniunea Europeană în vederea vizării de către acesta;

b) depunerea declarației suplimentare.

Potrivit art. 67, declarația simplificată constituie dovada ieșirii de pe teritoriul vamal al Uniunii Europene doar în cazul în care aceasta este vizată de către biroul vamal de ieșire din Uniunea Europeană. Aceasta conține datele prevăzute la art. 282 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93.

Potrivit art. 68, dispozițiile art. 24 și 25 se aplică în mod corespunzător pentru regimul vamal de export.

Secț. a 3-a: Procedura de vămuire la domiciliu

Potrivit art. 69, în cadrul procedurii de vămuire la domiciliu autoritatea vamală acordă la cerere titularului operațiunilor dreptul de a aplica sigilii vamale la mijloacele de transport încărcate cu mărfuri pentru export, cu respectarea instrucțiunilor de aplicare, păstrare și evidență a acestora.

Art. 70 prevede, la alin. (1), derularea operațiunilor de export în procedura de vămuire la domiciliu se efectuează potrivit prevederilor normelor tehnice de utilizare a Sistemului de control al exportului, aprobate prin Ordinul vicepreședintelui ANAF nr. 1.626/2009, cu modificările și completările ulterioare.

La alin. (2), procedura alternativă de declarare a mărfurilor la export presupune aplicarea procedurii normale de vămuire.

 A. Condiții de autorizare

Potrivit art. 71, prevederile art. 27 se aplică în mod corespunzător și pentru regimul vamal de export.

B. Dosarul de autorizare

Potrivit art. 72, prevederile art. 28 se aplică în mod corespunzător pentru regimul vamal de export.

C. Emiterea autorizației

Potrivit art. 73, prevederile art. 29 și 30 se aplică în mod corespunzător pentru regimul vamal de export.

D. Suspendarea și revocarea autorizației

Conform art. 74, prevederile art. 31 se aplică în mod corespunzător pentru regimul vamal de export.

E. Etape ale procedurii de vămuire la domiciliu

Potrivit art. 75 pentru derularea procedurii de vămuire la domiciliu se parcurg următoarele etape:

a) obținerea sigiliilor vamale, după caz;

b) declararea și punerea la dispoziție pentru control a mărfurilor pentru export utilizând sistemul de control al exportului, respectiv aplicația informatică ECS-RO;

c) efectuarea analizei de risc în vederea luării deciziei de control sau nu a documentelor și/sau a mărfurilor.

d) acordarea liberului de vamă;

e) depunerea la biroul vamal a unui exemplar al declarației vamale de export, împreună cu documentele însoțitoare, prevăzute la art. 221 din Regulamentul (CEE) nr. 454/93;

f) justificarea utilizării sigiliilor vamale, după caz.

La art. 76, se prevede la alin. (1) Pentru operațiunile de export titularul poate solicita punerea la dispoziție de către biroul vamal a unui număr de sigilii vamale estimat a fi necesar pentru o perioadă de justificare.

La alin. (2), se prevede faptul că sigiliile vamale se predau pe baza procesului-verbal de predare-primire, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3.

Art. 77 prevede următoarele:

„(1) Sigiliile vamale se înregistrează, în ordinea eliberării lor, în Registrul de evidență a sigiliilor vamale al biroului vamal, conform prevederilor legale în vigoare.

(2) Titularul este obligat să înregistreze sigiliile vamale primite într-un registru identic cu al autorității vamale și să țină evidența utilizării acestora, cu mențiunea că la rubrica „Numele și prenumele lucrătorilor vamali care au primit sau utilizat sigiliile vamale” se înscriu datele persoanei care a fost desemnată de titular să gestioneze și să utilizeze sigiliile”.

Art. 78 prevede la alin. (1), faptul că declarația vamală de export se transmite prin intermediul aplicației ECS-RO către biroul vamal în zilele și orele de program ale acestuia.

La alin. (2), se prevede faptul că declarația de export poate fi trimisă și în afara programului de lucru al biroului vamal, atunci când acesta și titularul autorizației convin asupra prelungirii programului de lucru.

Art. 79 prevede următoarele:

„(1) Declarația vamală de export poate fi transmisă și în afara programului de lucru al biroului vamal, fără a fi asigurată prezența personalului vamal atunci când sunt îndeplinite următoarele condiții:

a) titularul autorizației pentru utilizarea procedurii simplificate de vămuire la domiciliu este titularul unui certificat AEO, prevăzut la art. 14 a alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 454/93;

b) valoarea statistică a mărfurilor exportate în ultimul an calendaristic este de minimum 40 milioane de lei;

c) titularul autorizației sau persoana reprezentată de titularul autorizației desfășoară activitate de producție și/sau distribuție și în afara programului de lucru al biroului vamal;

d) biroul vamal nu poate asigura disponibilitatea personalului vamal.

(2) La cererea de aprobare a transmiterii declarațiilor vamale de export în afara programului de lucru, solicitantul anexează o declarație pe propria răspundere, semnată de reprezentantul legal al acestuia, prin care operatorul economic declară că îndeplinește condițiile prevăzute la alin. (1) și prin care se obligă:

– să notifice biroului vamal orice modificare survenită în activitatea pe care urmează să o desfășoare, legată de operațiunile pe care le reglementează procedura de vămuire la domiciliu;

– să informeze biroul vamal cu privire la evenimentele semnificative care ar putea afecta autorizarea sa, inclusiv cu privire la cazurile în care apare o modificare a condițiilor de autorizare.

(3) În soluționarea cererilor de aprobare a transmiterii declarațiilor vamale de export în afara programului de lucru, biroul vamal are în vedere, în principal, următoarele aspecte:

a) volumul și complexitatea operațiunilor derulate de titularul autorizației, inclusiv fluxul de producție și/sau distribuție, rezultate din documentele referitoare la organizarea activității, precum și din evidențele contabile;

b) gradul de pregătire profesională a angajaților responsabili cu derularea de activități reglementate de legislația vamală;

c) modul de organizare a evidențelor, respectiv îndeplinirea condițiilor necesare desfășurării în condiții optime a supravegherii vamale și exercitării controlului ulterior asupra operațiunilor derulate;

d) informațiile transmise de alte structuri din cadrul autorității vamale române sau de alte autorități ale statului, la solicitarea expresă a autorității ce efectuează autorizarea;

e) informațiile rezultate din certificate, autorizații emise anterior pe numele operatorului economic în cauză.

(4) Aprobarea de transmitere a declarației de export în afara programului de lucru a biroului vamal va fi menționată la caseta 15 din autorizație și va fi transmisă Direcției Generale a Vămilor”.

Art. 80 prevede următoarele:

„(1) În cazul în care încărcarea mărfurilor se realizează în afara programului de lucru, iar titularul autorizației a obținut aprobarea menționată la art. 79 alin. (3), acesta depune anticipat, prin fax, în timpul programului de lucru al biroului vamal, o informare de încărcare cu datele și informațiile disponibile, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2.

(2) Informarea de încărcare se utilizează de către biroul vamal pentru evidența și monitorizarea operațiunilor de export ce urmează a fi efectuate de către societate.

(3) În situația în care în urma analizei de risc automate declarația vamală primește liberul de vamă mărfurile pot fi încărcate după expirarea timpului stabilit de către biroul vamal.

(4) În situația în care pentru o declarație vamală de export, în urma analizei de risc realizate automat de sistemul informatic a fost luată decizia de control, liberul de vamă nu se acordă, încărcarea mărfurilor este oprită, iar lucrătorul vamal desemnat se prezintă la locația autorizată, în dimineața zilei următoare pentru efectuarea controlului vamal”.

Potrivit art. 81, În aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 în declarația vamală de export se înscrie în caseta 1, subdiviziunea a doua, codul „Z”.

Art. 82 prevede următoarele

„(1) Un exemplar al declarației vamale de export se depune, în cadrul termenului stabilit în autorizație, la biroul vamal împreună cu setul de documente care include în mod obligatoriu, atunci când este cazul, și documentele speciale cerute în conformitate cu prevederile art. 269 alin. (2) și (3) din Legea nr. 86/2006, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Termenul menționat la alin. (1) nu poate fi mai mare de 30 de zile de la data acordării liberului de vamă”.

Potrivit art. 83, la depunerea declarației vamale de export se efectuează controlul concordanței dintre datele cuprinse în acesta cu cele din documentele însoțitoare.

Conform art. 84, exporturile de mărfuri de grupaj se pot plasa în regim de tranzit comunitar/comun – procedura simplificată, cu condiția aplicării în mod corespunzător a prevederilor art. 349 și 357 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93.

Art. 85 prevede următoarele:

„(1) În situația în care au fost utilizate sigilii, titularul este obligat ca, în termenul aprobat de biroul vamal, să justifice sigiliile vamale, pentru fiecare operațiune derulată.

(2) Sigiliile vamale deteriorate sunt predate autorității vamale, însoțite de registrul de evidență a sigiliilor, precum și o notă din care să rezulte cauzele ce au condus la imposibilitatea utilizării lor. Sigiliile vamale sunt scăzute din evidențe și păstrate în gestiunea biroului vamal până la distrugerea lor conform normelor legale”.

Cap. VII: Dispoziții finale

Art. 86 are următorul conținut:

„(1) În cazul în care un operator economic autorizat să utilizeze procedurile simplificate dorește utilizarea unei proceduri simplificate care necesită autorizare la un alt birou vamal, acesta întocmește o nouă cerere scrisă potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 67 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93.

(2) Cererea se completează utilizând aplicația „autorizări pentru procedurile simplificate de vămuire”, aflată pe website-ul Direcției Generale a Vămilor www.customs.ro, secțiunea „Agenți economici/Utilizarea sistemului informatic vamal”. Cererea înregistrată în aplicația informatică se tipărește și se depune, semnată și ștampilată de către solicitant, la biroul vamal împreună cu:

a) declarația-angajament și declarația pe propria răspundere prevăzute, în funcție de procedura solicitată, la art. 16 alin. (2) lit. d) și alin. (3) sau la art. 28 alin. (2);

b) o fotocopie a autorizației inițiale.

(3) Biroul vamal căruia îi este adresată noua cerere verifică condițiile privind organizarea evidențelor și, în cazul procedurii de vămuire la domiciliu, noul loc solicitat. Totodată acesta solicită biroului vamal emitent al primei autorizații fotocopii ale celorlalte documente depuse la dosarul inițial de autorizare.

(4) În cazul în care condițiile legale sunt îndeplinite, noua autorizație pentru utilizarea procedurilor simplificate de vămuire se completează și se tipărește în două exemplare din aplicația „autorizări pentru procedurile simplificate de vămuire”. Modelul autorizației este prevăzut în anexa nr. 67 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93. Aceasta se semnează de către șeful biroului vamal. Un exemplar al autorizației se predă solicitantului, iar celălalt exemplar se păstrează în evidența biroului vamal”.

Potrivit art. 87, în situația utilizării procedurilor simplificate de vămuire pentru încheierea unui regim vamal economic conform prevederilor art. 278 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, notificarea prevăzută la art. 34 conține informații despre regimul vamal economic respectiv.

Conform art. 88, operațiunile vamale derulate potrivit prezentelor norme sunt supuse controlului ulterior în conformitate cu procedura de reverificare a activităților desfășurate de operatorii economici posesori ai Certificatului de operator economic autorizat și vor fi incluse în programele de activitate trimestriale regionale, în conformitate cu art. 15 din Ordinul vicepreședintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 7.521/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind realizarea supravegherii și controlului vamal ulterior.

Potrivit art. 89, controlul garanției depuse la autorizare se va efectua periodic de către compartimentul de specialitate din cadrul biroului vamal, în funcție de numărul și frecvența operațiunilor de vămuire, cel puțin o dată pe an.

Conform art. 90, orice modificare intervenită în datele avute în vedere la acordarea autorizației vor fi aduse la cunoștința biroului vamal competent, în scris, în termen de 3 zile de la producerea lor. Pe baza acestor date, atunci când este cazul, biroul vamal reverifică îndeplinirea condițiilor de autorizare și ia măsurile care se impun.

Art. 91 prevede la alin. (1), faptul că în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme, birourile vamale verifică autorizațiile pentru utilizarea procedurilor simplificate de vămuire, emise anterior intrării în vigoare a prezentelor norme, în ceea ce privește categoriile de mărfuri pentru care se aplică procedurile simplificate de vămuire, precum și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească titularii autorizațiilor care au obținut scutire de la transmiterea notificării de sosire.

La alin. (2), se prevede faptul că dacă în urma verificării prevăzute la alin. (1) se constată că nu sunt îndeplinite cerințele prevăzute la art. 7, respectiv art. 36, autorizațiile emise se modifică în mod corespunzător.

Potrivit art. 92, dispozițiile prezentelor norme se completează cu prevederile Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92, cu modificările și completările ulterioare, Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93, Legii nr. 86/2006, cu modificările și completările ulterioare, și Hotărârii Guvernului nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, cu modificările și completările ulterioare.

Conform art. 93, Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme.

Alte prevederi ale Ordinului ANAF nr. 163/2015

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării. La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul vicepreședintelui ANAF nr. 5.465/2007 pentru aprobarea Normelor privind procedurile simplificate de vămuire (publicat în M. Of. nr. 377 din 4 iunie 2007, cu modif. și compl. ult.).

Normele privind procedurile simplificate de vămuire (OPANAF nr. 163/2015) was last modified: februarie 2nd, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.