Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale – aprobată (OMFP nr. 3247/2017)

15 ian. 2018
Vizualizari: 1724
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale
(M. Of. nr. 30 din 12 ianuarie 2018)
Se aprobă Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevăzută în anexa care face parte integrantă din respectivul ordin.

În M. Of. nr. 30 din 12 ianuarie 2018, a fost publicat Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (OMFP) nr. 3247/2017 privind aprobarea Procedurii de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (M. Of. nr. 75 din 21 ianuarie 2005).

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivului ordin.

Art. 1 din OMFP nr. 3247/2017 prevede faptul că se aprobă Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevăzută în anexa care face parte integrantă din respectivul ordin.

Redăm în continuare conținutul anexei la OMFP nr. 3247/2017, referitor la Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal din 19 decembrie 2017.

 

[O.U.G. nr. 28/1999
„Art. 3
(2) Aparate de marcat electronice fiscale sunt considerate și casele de marcat electronice fiscale și alte sisteme ce includ dispozitive cu funcții de case de marcat, echipate cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, care înglobează constructiv un modul fiscal, prin intermediul căruia controlează memoria fiscală, dispozitivul de imprimare, dispozitivul de memorare, afișajul client, dispozitivul de salvare externă și dispozitivul de comunicație externă care permite integrarea într-un sistem informatic;”].

 

Art. 1 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale

Art. 1 prevede că operatorii economici care solicită emiterea avizului tehnic prevăzut la art. 78 alin. (1) lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin H.G. nr. 479/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare norme metodologice, depun la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București următoarele:

a) cererea prin care solicită eliberarea avizului tehnic, al cărei model este prevăzut în anexa 1 la respectiva procedură;

b) un aparat, ca model de referință, pentru efectuarea testelor și o memorie fiscală goală, accesibilă;

c) prospectul, manualele de utilizare, programare și documentația de service, în original sau copii conforme, traduse în limba română, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale provenite din afara țării;

d) declarația producătorului privind rezistența la condițiile de mediu, în conformitate cu prevederile art. 81 (2) din normele metodologice, tradusă în limba română, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale provenite din afara țării;

e) declarația producătorului cu privire la modulul criptografic, din care să reiasă certificarea acestuia în conformitate cu standardul FIPS 140-2 Level 2 sau minimum Common Criteria EAL3, prin indicarea numărului de certificat;

f) copia aprobării de model evidențiată prin Declarația de conformitate CE, referitoare la compatibilitate electromagnetică, echipamente electrice de joasă tensiune, echipamente terminale de radio și telecomunicații după caz, precum și certificatul de conformitate examinare CE de tip în cazul taximetrelor;

g) documentația tehnică de implementare a jurnalului electronic, precum și dispozitivele și/sau programele de citire a memoriei fiscale și programele de citire și de verificare a integrității fișierelor jurnal electronice, traduse în limba română, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale provenite din afara țării;

h) declarația producătorului cu privire la asigurarea stocării datelor și funcționarea ceasului de timp real minimum 1.440 de ore în absența tensiunii de alimentare de către modulul fiscal;

i) o memorie fiscală la limita de umplere și un dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, în conformitate cu art. 33 pct. C a) din normele metodologice.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Art. 2 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale

Art. 2 dispune că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București verifică și/sau testează:

a) îndeplinirea funcțiilor și condițiilor tehnice prevăzute în secțiunea a 2-a din normele metodologice, cu excepția celor prevăzute la art. 23 b), c) și e) și la art. 33 pct. A lit. f), pentru care verificarea se asigură de organismul notificat care a eliberat certificatul de conformitate examinare CE de tip;

b) îndeplinirea cerințelor generale prevăzute la 81 din normele metodologice;

c) programarea aparatului de marcat electronic fiscal;

d) funcțiile obligatorii;

e) imposibilitatea accesului la funcțiile interzise, cu excepția celei prevăzute la art. 35 a) pentru care verificarea se asigură de organismul notificat care a eliberat certificatul de conformitate examinare CE de tip;

f) memoria fiscală și jurnalul electronic;

g) funcționarea în cadrul unui sistem de gestiune, dacă este cazul;

h) imposibilitatea accesării componentelor aparatului de marcat electronic fiscal și programului de operare;

i) posibilitatea ieșirii din situațiile de pană.

 

Art. 3 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale

Art. 3 stabilește faptul că testarea programării aparatului de marcat electronic fiscal constă în programarea parametrilor și în listarea documentelor, în condițiile prevăzute de normele metodologice.

 

Art. 4 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale

Conform art. 4, testarea funcțiilor obligatorii se efectuează prin apelarea funcțiilor obligatorii prevăzute la art. 33 din normele metodologice și prin verificarea rezultatelor obținute.

 

Art. 5 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale

În art. 5 se prevede faptul că programul aparatului de marcat electronic fiscal corespunde cerințelor dacă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 24-29 din normele metodologice și nu permite accesul la funcțiile interzise prevăzute în secțiunea a 3-a din normele metodologice.

 

Art. 6 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale

Art. 6 stabilește faptul că testarea memoriei fiscale constă în activarea acesteia și în efectuarea programului de înregistrare, pe baza instrucțiunilor de folosire a aparatului de marcat electronic fiscal.

Se verifică rezultatele înregistrărilor și se fac încercări de schimbare a înregistrărilor din memoria fiscală sau de ștergere a acestora.

Memoria fiscală corespunde numai dacă satisface prevederile referitoare la securitatea datelor înregistrate.

 

Art. 7 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale

Art. 7 dispune că testarea jurnalului electronic pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare ordonanță de urgență, constă în:

a) inițializarea și programarea jurnalului electronic;

b) calculul valorii SHA-2 a fișierului jurnal electronic;

c) înregistrarea valorii SHA-2 în memoria fiscală și în fișierul jurnal electronic;

d) verificarea integrității înscrierilor valorilor SHA-2 cu ajutorul programelor externe de verificare;

e) tipărirea de rapoarte și memorarea fișierelor jurnal electronice pe un dispozitiv de salvare extern.

Jurnalul electronic corespunde numai dacă satisface prevederile referitoare la securitatea datelor înregistrate.

Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale – aprobată (OMFP nr. 3247/2017) was last modified: ianuarie 15th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.