Recrutarea şi selecţia candidaţilor pentru profesia militară şi menţinerea în activitate a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti – modificări (OMAPN nr. M.57/2015)

23 iun. 2015
Vizualizari: 2831

Despre

  • M. Of. nr. 434 din 18 iunie 2015
  • OMAPN nr. M.57/2015 pentru modificarea şi completarea unor instrucţiuni

Art. 18 alin. (2) lit. d) din Instrucțiuni (modificate prin OMAPN nr. M.57/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 18 alin. (2) lit. d) prevedea printre criteriile specifice de recrutare a candidaților din rândul subofițerilor în rezervă, pentru formarea pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate, și acela de a fi absolvenți ai învățământului liceal sau postliceal de specialitate, cu certificat de absolvire/de competență profesională pentru specialitatea de asistent medical generalist (pentru serviciul medical).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 18 alin. (2) lit. d) prevede: „Criteriile specifice de recrutare a candidaților din rândul subofițerilor în rezervă, pentru formarea pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate, sunt următoarele:

(…)

d) pentru serviciul medical – să fie absolvenți ai învățământului liceal/postliceal sau universitar de specialitate, cu diplomă sau certificat de absolvire/de competență profesională pentru specialitatea de asistent medical generalist”.

 

Art. 18 alin. (3) lit. b) și c) din Instrucțiuni (modificate prin OMAPN nr. M.57/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 18 alin. (3) lit. b) și c) prevedea printre criteriile specifice de recrutare a candidaților din rândul civililor din cadrul și din afara Ministerului Apărării Naționale, pentru formarea pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate și următoarele:

(…)

b) să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat, iar în cazul în care sunt elevi în ultimul an, să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere;

c) pentru serviciul medical – să fie absolvenți ai învățământului liceal sau postliceal de specialitate, cu certificat de absolvire/de competență profesională pentru specialitatea de asistent medical generalist.
 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 18 alin. (3) lit. b) și c) prevăd: „Criteriile specifice de recrutare a candidaților din rândul civililor din cadrul și din afara Ministerului Apărării Naționale, pentru formarea pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate, sunt următoarele:

b) să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere;

c) pentru serviciul medical – să fie absolvenți ai învățământului liceal/postliceal sau universitar de specialitate, cu diplomă sau certificat de absolvire/de competența profesională pentru specialitatea de asistent medical generalist”.

 

Art. 19 lit. a), b) și c) din Instrucțiuni (modificate prin OMAPN nr. M.57/2015)

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 19 lit. a), b) și c) prevedeau printre criteriile specifice de recrutare a candidaților pentru formarea soldaților și gradaților profesioniști și următoarele:

a) să aibă vârsta între 18 ani împliniți până la data începerii programului de instruire și cel mult 46 de ani împliniți până la data finalizării programului de instruire, astfel încât să poată încheia primul contract de angajare cu durata de 4 ani, conform legii;

b) să fie absolvenți cel puțin ai învățământului general obligatoriu, iar în cazul în care sunt elevi în ultimul an, să facă dovada absolvirii/promovării examenelor până la data începerii programului de instruire;

c) să posede permis de conducere auto categoriile B și C – numai candidații care optează pentru armele „auto”, „geniu” și „tancuri”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 19 lit. a), b) și c) prevăd: „Criteriile specifice de recrutare a candidaților pentru formarea soldaților și gradaților profesioniști sunt următoarele

a) să aibă vârsta între 18 ani, împliniți până la data începerii programului de instruire, și cel mult 50 de ani, împliniți până la data încheierii primului contract de angajare;

b) să fie absolvenți cel puțin ai învățământului general obligatoriu sau să facă dovada absolvirii acestuia, până la data începerii programului de instruire;

c) să posede permis de conducere auto categoriile B și C – numai candidații care optează pentru arma «auto», iar pentru arma «geniu» doar pentru specialitățile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto”.

 

Art. 21 lit. b) din Instrucțiuni (modificate prin OMAPN nr. M.57/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 21 lit. b) prevedea printre criteriile specifice pe care trebuia să le îndeplinească candidații pentru unitățile de învățământ liceal militar și acela de a fi absolvenți ai învățământului secundar inferior – ciclul gimnazial și să fi promovat evaluarea/testele naționale, iar în cazul în care era elev în ultimul an, să facă dovada promovării evaluării/testelor naționale până la data concursului de admitere.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 21 lit. b) prevede: „Candidații pentru unitățile de învățământ liceal militar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice:

(…)

b) să fie absolvenți ai învățământului secundar inferior – ciclul gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia, până la data concursului de admitere”.

 

Art. 22 lit. h), j), l) și o) din Instrucțiuni (modificate prin OMAPN nr. M.57/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 22 lit. h), j), l) și o) prevedeau faptul că pentru fiecare candidat care îndeplinea criteriile de recoltare se întocmea un dosar cu următoarele documente:

(…)

h) copia legalizată a documentului de absolvire a studiilor, care să ateste promovarea evaluării/testelor naționale, sau adeverință din care să reiasă că solicitantul este înmatriculat în ultimul an de studii – numai pentru candidații care optează pentru instituțiile de învățământ liceal militar;

j) copia legalizată a diplomei de bacalaureat sau adeverință din care să rezulte că a promovat examenul de bacalaureat ori adeverință din care să reiasă că solicitantul este înmatriculat în ultimul an de studii;

l) copia legalizată a diplomei de licență sau adeverință din care să rezulte că a promovat examenul de licență, profilul și specializarea – numai pentru candidații care optează pentru formarea pe filiera indirectă a ofițerilor în activitate;

o) copia permisului de conducere – pentru candidații care optează pentru formarea pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate sau pentru candidații care optează pentru formarea ca soldați și gradați profesioniști în armele „auto”, „geniu” și „tancuri”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 lit. h), j), l) și o) prevede: „Candidații pentru unitățile de învățământ liceal militar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice:

(…)

h) adeverință din care să reiasă că solicitantul este înmatriculat în ultimul an de studii sau că a absolvit învățământul secundar inferior sau ciclul gimnazial – numai pentru candidații care optează pentru instituțiile de învățământ liceal militar;

(…) j) copia legalizată a diplomei de bacalaureat sau adeverință din care să rezulte că a promovat examenul de bacalaureat ori adeverință/certificat din care să reiasă că solicitantul este înmatriculat în ultimul an de studii sau a absolvit învățământul liceal;

(…) l) copia legalizată a diplomei de licență sau adeverință din care să rezulte că a promovat examenul de licență, profilul și specializarea, sau adeverință din care să reiasă că solicitantul a absolvit învățământul universitar, profilul și specializarea – numai pentru candidații care optează pentru formarea pe filiera indirectă a ofițerilor în activitate;

(…) o) copia permisului de conducere – pentru candidați care optează pentru formarea pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate în armele «auto» și «geniu» și pentru candidații care optează pentru formarea ca soldați și gradați profesioniști în arma «auto» sau pentru specialitățile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma «geniu»”.

 

Art. 44 din Instrucțiuni (modificate prin OMAPN nr. M.57/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 44 prevedea faptul că pe baza dosarului de candidat, în cursul unui an de recrutare, un candidat putea să participe o singură dată la procesul de selecție și orientare profesională pentru aceeași categorie de personal, același tip de instituție de învățământ militar/program de formare/instruire.

Noua reglementare

Art. 44 – Abrogat.

 

Art. 461 din Instrucțiuni (modificate prin OMAPN nr. M.57/2015)

Noua reglementare

După art. 46 se introduce un nou articol, art. 461.

Potrivit noii reglementări, art. 461 prevede: „Elevii colegiilor naționale militare din ultimul an de învățământ nu participă la selecția organizată în centrele zonale de selecție și orientare”.

 

Recrutarea și selecția candidaților pentru profesia militară și menținerea în activitate a soldaților și gradaților profesioniști – modificări (OMAPN nr. M.57/2015) was last modified: iunie 23rd, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.