Ordin de protecţie. Stare de pericol pentru viaţa şi integritatea fizică a soţiei şi fiului pârâtului. Temeinicie (Art. 23 din Legea nr. 217/2003)

29 feb. 2016
Vizualizari: 4848
  • Legea nr. 217/2003: art. 23

Tribunalul apreciază că într-adevăr, pârâtul prezintă pericol pentru viața și integritatea fizică și psihică a soției sale și a fiului său, care trebuie protejat, cel puțin temporar, până când pârâtul va înțelege consecințele actelor sale și gravitatea acestora și până va remedia problemele comportamentale de care dă dovadă, probleme pe care acesta însuși le recunoaște și pe care chiar tribunalul le-a putut observa pe parcursul desfășurării ședinței de judecată.
Și măsurile de obligare a pârâtului la a păstra o distanță minimă față de soția și fiul său, față de imobilele în care aceștia locuiesc, precum și de interdicție a corespondenței prin orice mijloace cu soția, se impun temporar, tot din cauza stării de pericol pe care o prezintă pârâtul prin comportamentul său agresiv verbal și fizic, comportament ce cauzează reclamantei stres, stări de tensiune și de suferințe psihice.
Faptul că apelantul-pârât prezintă pericol pentru integritatea fizică și psihică a soției și fiului său poate rezulta indirect și din împrejurarea că pârâtul are același tip de comportament agresiv psihic și fizic și față de ceilalți membrii ai familiei sale, respectiv cu părinții săi și cu fratele său, apelantul fiind implicat în mai multe dosare penale în care este cercetat sub aspectul mai multor fapte privind violențe în familie, amenințări, distrugere și violare de domiciliu.
Toate aceste împrejurări duc la concluzia că apelantul pârât, nu a avut doar un moment în care și-a pierdut cumpătul și și-a agresat fizic soția, ci comportamentul său general și obișnuit este unul de agresivitate și violență, ceea ce justifică concluzia că pârâtul prezintă o stare de pericol pentru integritatea fizică și psihică a soției și fiului său.

(Trib. Hunedoara, S. I civ., dec. nr. 285/A/5 iunie 2014)

Florin Radu
Avocat, consilier – Baroul Hunedoara

Apreciem cu fermitate că cele două hotărâri judecătorești reproduse mai sus sunt legale și temeinice. Astfel, prin art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, legiuitorul a instituit o serie de măsuri, menite a proteja persoanele față de care există o stare de pericol pentru viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea acestora, stare de pericol care să fie creată printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei. Totodată, întrucât aceste măsuri sunt restrictive de drepturi, întotdeauna instanța de judecată trebuie să manifeste o deosebită atenție, pentru a nu dispune aceste restricții decât atunci când este într-adevăr necesar. Cu alte cuvinte, orice restricție a drepturilor unei persoane trebuie să fie temeinic justificată, iar măsura să fie proporțională cu scopul urmărit, eventualul prejudiciu produs astfel, nefiind mai mare decât prejudiciul ce s-ar crea în lipsa măsurilor respective. În concret, din probele administrate în cauză, rezultă cu prisosință starea de pericol pe care pârâtul o reprezenta față de reclamantă și copilul acestora. În egală măsură, în mod corect s-a apreciat că angajamentele pârâtului în sensul schimbării comportamentului său nu erau, cel puțin la acea dată, suficient de convingătoare pentru a conduce la o respingere a acțiunii civile, instanța manifestând prudență față de declarațiile pârâtul, unele din ele chiar neprobate.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Ordin de protecție. Stare de pericol pentru viața și integritatea fizică a soției și fiului pârâtului. Temeinicie (Art. 23 din Legea nr. 217/2003) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: