Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar. Organizarea şi desfăşurarea testului de verificare a cunoştinţelor pentru accesul la stagiu (OASPAAS nr. 25/2018)

23 feb. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1835

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
OASPAAS nr. 25/2018
(M. Of. nr. 164 din 21 februarie 2018)
Domeniile din care se susține testul de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu, sesiunea 24 februarie 2018, sunt cele propuse de Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) prin Adresa nr. 485 din 25 ianuarie 2018.

În M. Of. nr. 164 din 21 februarie 2018, a fost publicat Ordinul președintele Autorității pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (OASPAAS) nr. 25/2018 privind organizarea și desfășurarea testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu.

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivului ordin.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

 

Art. 1 din OASPAAS nr. 25/2018

Art. 1 prevede faptul că persoanele fizice pot dobândi calitatea de stagiar în activitatea de audit financiar, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 11 alin. (6) din Legea nr. 162/2017 .

 

[Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative

„Art. 5 („Buna reputație”)
(1) ASPAAS autorizează numai persoanele fizice sau firmele cu o bună reputație.
(2) Buna reputație trebuie să aibă în vedere un comportament adecvat, cu respectarea cerințelor Codului etic emis de Federația Internațională a Contabililor (IFAC) și adoptat de ASPAAS, denumit în continuare Codul etic, astfel cum se prevede la art. 20 alin. (1). Criteriile privind buna reputație se stabilesc de ASPAAS”.

„Art. 11 („Pregătirea practică”)
(…)
(6) Sunt stagiari în activitatea de audit financiar persoanele fizice care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:
a) sunt licențiate ale unei instituții de învățământ superior. Diploma obținută la absolvirea instituției de învățământ superior trebuie să fie recunoscută/echivalată de către Ministerul Educației Naționale;
b) au promovat testul de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu;
c) au o bună reputație conform art. 5”.]

 

Art. 2 din OASPAAS nr. 25/2018

Art. 2 dispune că în vederea susținerii testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu se pot înscrie persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ condițiile prevăzute la art. 11 alin. (6) lit. a) și c) din Legea nr. 162/2017.

 

Art. 3 din OASPAAS nr. 25/2018

Art. 3 stabilește faptul că nu se acordă echivalări sau exceptări de la îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 11 alin. (6) din Legea nr. 162/2017, astfel încât orice alte reglementări, protocoale sau acorduri care conțin dispoziții contrare sunt lipsite de efecte juridice.

 

Art. 4 din OASPAAS nr. 25/2018

În art. 4 se prevede că domeniile din care se susține testul de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu, sesiunea 24 februarie 2018, sunt cele propuse de Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) prin Adresa nr. 485 din 25 ianuarie 2018.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Art. 5 din OASPAAS nr. 25/2018

Conform art. 5, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS) supraveghează și controlează organizarea și desfășurarea testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu organizat de CAFR, sesiunea 24 februarie 2018, prin reprezentanții săi desemnați în baza mandatului emis de președintele ASPAAS.

 

Art. 6 din OASPAAS nr. 25/2018

Art. 6 prevede că supravegherea și controlul se realizează în conformitate cu prevederile mandatului prevăzut la art. 5, care conține obiecții perioada și componența echipei ASPAAS și se comunică CAFR cel mai târziu în ziua anterioară celei stabilite pentru desfășurarea testului de verificare a cunoștințelor pentru
accesulla stagiu.

 

Art. 7 din OASPAAS nr. 25/2018

Potrivit art. 7, ca urmare a activităților de supraveghere și control efectuate, reprezentanții ASPAAS întocmesc un raport de informare privind rezultatele supravegherii, care se comunică președintelui ASPAAS, și un proces-verbal, care se comunică CAFR după transmiterea raportului de informare către președintele ASPAAS.

 

Art. 8 din OASPAAS nr. 25/2018

Art. 8 dispune faptul că prevederile reglementărilor emise de Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile și CAFR până la data intrării în vigoare a Legii nr. 162/2017 cu incidență asupra organizării și desfășurării testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu se aplică în măsura în care acestea nu intră în contradicție cu Legea nr. 162/2017.

 

Art. 9 din OASPAAS nr. 25/2018

Art. 9 stabilește că respectivul ordin se publică în Monitorul Oficial al României.

Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar. Organizarea și desfășurarea testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu (OASPAAS nr. 25/2018) was last modified: februarie 23rd, 2018 by Redacția ProLege

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter