Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţei de certificate verzi, aprobat prin OPANRE nr. 60/2015 – modificări (OPANRE nr. 17/2016)

4 mai 2016
Vizualizari: 926

Despre

  • M. Of. nr. 323 din 27 aprilie 2016
  • OPANRE nr. 17/2016
  • Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţei de certificate verzi, aprobat prin OPANRE nr. 60/2015
Actul modificatActul modificatorSumar
Regulamentul de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi, aprobat prin OPANRE nr. 60/2015
(M. Of. nr. 287 din 28 aprilie 2015; cu modif. ult.)
OPANRE nr. 17/2016
(M. Of. nr. 323 din 27 aprilie 2016)
modifică: art. 3 alin. (2) lit. b) și o); art. 34 alin. (1) lit. e); art. 46 alin. (1) lit. c); art. 52 alin. (1) lit. d)

 

În M. Of. nr. 323 din 27 aprilie 2016, a fost publicat Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (OPANRE) nr. 17/2016 privind modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 60/2015 (Regulament).

În continuare, vom prezenta modificările respective.
 
Art. 3 alin. (2) lit. b) și o) din Regulament (modificat prin OPANRE nr. 17/2016)
 
Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 alin. (2) lit. b) și o) stabileau faptul că în înțelesul respectivului regulament, termenii acolo enumerați se definesc astfel, printre care: certificat verde anulat — certificatul verde care a fost anulat de către operatorul de transport și de sistem sau certificat verde care și-a încetat valabilitatea, se găsește în contul operatorului economic cu obligație de achiziție de certificate verzi și este excedentar cotei acestuia pentru anul de analiză sau certificatul verde care a fost emis de operatorul de transport și de sistem unui producător de energie electrică din surse regenerabile de energie, nu a fost tranzacționat de acesta pe piața de certificate verzi și și-a încetat valabilitatea; respectiv, durata de valabilitate a certificatului verde — perioada de 12 luni cuprinsă între luna emiterii certificatului verde pentru tranzacționare de către operatorul de transport și de sistem și luna în care acesta este anulat din Registrul certificatelor verzi.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 alin. (2) lit. b) și o) dispun următoarele:

b) certificat verde anulat – certificatul verde care a fost anulat de către operatorul de transport și sistem sau a cărui valabilitate a expirat la data de 31 decembrie a anului de analiză, se găsește în contul operatorului economic cu obligație de achiziție de certificate verzi și este excedentar cotei acestuia pentru anul de analiză sau certificatul verde care a fost emis de operatorul de transport și sistem unui producător de energie electrică din surse regenerabile de energie, nu a fost tranzacționat de acesta pe piața de certificate verzi și și-a încetat durata de valabilitate;

[…..]

o) durata de valabilitate a certificatului verde – perioada de 12 luni de la data emiterii certificatului verde pentru tranzacționare de către operatorul de transport și sistem;”.

 
Art. 34 alin. (1) lit. e) din Regulament (modificat prin OPANRE nr. 17/2016)
 
Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 34 alin. (1) lit. e) prevedea faptul că participantul inițiator/respondent, cumpărător de CV de pe piața centralizată a CBCV, are anumite drepturi, printre care: să utilizeze, într-un an, CV cumpărate suplimentar față de cota obligatorie a anului de analiză pentru îndeplinirea obligațiilor aferente anului următor, dacă acestea își păstrează valabilitatea la data stabilirii gradului de îndeplinire a cotei obligatorii de achiziție CV pentru anul de analiză.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 34 alin. (1) lit. e) stabilește următoarele: participantul inițiator/respondent, cumpărător de CV de pe piața centralizată a CBCV, are anumite drepturi, printre care:

e) să utilizeze într-un an CV cumpărate suplimentar față de cota obligatorie a anului de analiză pentru îndeplinirea obligației aferente anului următor celui de analiză, dacă acestea își păstrează valabilitatea la data stabilirii gradului de îndeplinire a cotei obligatorii de achiziție de CV pentru anul de analiză sau dacă expiră după data de 31 decembrie a anului de analiză;”.

 
Art. 46 alin. (1) lit. c) din Regulament (modificat prin OPANRE nr. 17/2016)
 
Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 46 alin. (1) lit. c) stabilea faptul că cumpărătorul de CV prin CBCV negociate direct are anumite drepturi, printre care: să achite la OPCV tarifele practicate de acesta aferente PCBCV, conform reglementărilor în vigoare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 46 alin. (1) lit. c) dispune următoarele: cumpărătorul de CV prin CBCV negociate direct are anumite drepturi, printre care:

c) să utilizeze CV cumpărate într-un an suplimentar față de cota obligatorie a anului de analiză pentru îndeplinirea obligației aferente anului următor celui de analiză, dacă acestea își păstrează valabilitatea la data stabilirii gradului de îndeplinire a cotei obligatorii de achiziție de CV pentru anul de analiză sau dacă expiră după data de 31 decembrie a anului de analiză;”.

 
Art. 52 alin. (1) lit. d) din Regulament (modificat prin OPANRE nr. 17/2016)
 
Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 52 alin. (1) lit. d) dispunea faptul că participanții la PCCV au anumite drepturi, printre care: să utilizeze CV cumpărate într-un an suplimentar față de cota obligatorie a anului de analiză pentru îndeplinirea obligațiilor aferente anului următor, dacă acestea își păstrează valabilitatea la data stabilirii gradului de îndeplinire a cotei obligatorii de achiziție CV pentru anul de analiză.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 52 alin. (1) lit. d) stabilește următoarele: participanții la PCCV au anumite drepturi, printre care:

d) să utilizeze CV cumpărate într-un an suplimentar față de cota obligatorie a anului de analiză pentru îndeplinirea obligației aferente anului următor celui de analiză, dacă acestea își păstrează valabilitatea la data stabilirii gradului de îndeplinire a cotei obligatorii de achiziție de CV pentru anul de analiză sau dacă expiră după data de 31 decembrie a anului de analiză;”.

 
Alte prevederi relevante din OPANRE nr. 17/2016
 
Societatea „Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM” SA actualizează Procedura privind stabilirea datei de expirare a perioadei de valabilitate a certificatelor verzi și consemnarea în registrul certificatelor verzi a stării certificatelor verzi în concordanță cu prevederile Regulamentului prevăzut la art. I, așa cum este modificat prin prezentul ordin, și o supune spre avizare Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în termen de 3 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a respectivului ordin.

Operatorii economici din sectorul energiei electrice și Societatea „Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM” SA duc la îndeplinire prevederile respectivului ordin.

Entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor respectivului ordin.

Regulamentul de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi, aprobat prin OPANRE nr. 60/2015 – modificări (OPANRE nr. 17/2016) was last modified: aprilie 28th, 2016 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.