Normele metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni de fuziune, divizare, dizolvare şi lichidare a societăţilor (OMFP nr. 897/2015)

25 sept. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 5139

Despre

  • M. Of. nr. 711 din 22 septembrie 2015
  • OMFP nr. 897/2015
  • Normele metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni de fuziune, divizare, dizolvare şi lichidare a societăţilor

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Actul de aprobareActul aprobat
OMFP nr. 897/2015
(M. Of. nr. 711 din 22 septembrie 2015)
Normele metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților, precum și de retragere sau excludere a unor asociați din cadrul societăților


 

În M. Of. nr. 711 din 22 septembrie 2015, s-a publicat Ordinul ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților, precum și de retragere sau excludere a unor asociați din cadrul societăților.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

 

Art. 1 OMFP nr. 897/2015

Potrivit art. 1, se aprobă Normele metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților, precum și de retragere sau excludere a unor asociați din cadrul societăților, cuprinse în anexa nr. 1[1], care face parte integrantă din respectivul ordin.

Art. 2 OMFP nr. 897/2015

Art. 2 prevede la primul alineat faptul că respectivul ordin se aplică de către societățile cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014 (M. Of. nr. 963 din 30 decembrie 2014; cu modif. ult.).

Potrivit alineatului următor, societățile care aplică Reglementările contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, aprobate prin OMFP nr. 1.286/2012 (M. Of. nr. 687 din 4 octombrie 2012; cu modif. și compl. ult.), și care efectuează operațiuni de natura celor reglementate de normele metodologice prevăzute în anexa nr. 1, procedează la evidențierea lor în contabilitate utilizând aceste reglementări, cu respectarea legislației care reglementează din punct de vedere juridic operațiunile respective.

Art. 3 OMFP nr. 897/2015

Art. 3 dispune la primul alineat faptul că societățile care se reorganizează trebuie să ia măsurile necesare pentru respectarea prevederilor legale cu privire la păstrarea și arhivarea documentelor justificative și a registrelor de contabilitate. În acest sens, societățile care au preluat elemente de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii de la alte societăți în urma operațiunilor de reorganizare poartă răspunderea pentru păstrarea și arhivarea documentelor și registrelor contabile aparținând societăților predătoare, corespunzătoare elementelor preluate.

Potrivit alineatului următor, în proiectul de fuziune sau divizare trebuie să se prevadă societatea care răspunde de păstrarea și arhivarea documentelor justificative și a registrelor de contabilitate ale societății care își încetează existența.

Art. 4 OMFP nr. 897/2015

Art. 4 stabilește faptul că exemplele privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților, precum și de retragere sau excludere a unor asociați din cadrul societăților, cuprinse în anexa nr. 2[2] care face parte integrantă din respectivul ordin, ilustrează modul de aplicare a prevederilor respectivului ordin și nu sunt limitative.

Art. 5 OMFP nr. 897/2015

Conferintele lunii noiembrie
”

Conform art. 5, la data intrării în vigoare a respectivului ordin se abrogă OMFP nr. 1.376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților comerciale, precum și retragerea sau excluderea unor asociați din cadrul societăților comerciale și tratamentul fiscal al acestora (M. Of. nr. 1.012 și 1.012 bis din 3 noiembrie 2004).


[1] Anexa nr. 1 se publică în M. Of. nr. 711 bis din 22 septembrie 2015.
[2] Anexa nr. 2 se publică în M. Of. nr. 711 bis din 22 septembrie 2015.

Normele metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților (OMFP nr. 897/2015) was last modified: septembrie 24th, 2015 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter