Regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Naţionale de Integritate (OPANI nr. 7962/2016)

9 iun. 2016
Vizualizari: 1423

Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Regulamentul de organizare și funcționare al Agenției Naționale de Integritate, aprobat prin OPANI nr. 7962/2016
(M. Of. nr. 429 din 8 iunie 2016)
Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Scopul și obiectivele Agenției”)
Cap. III („Organizarea și structura Agenției”)
Cap. IV („Conducerea Agenției”)
Cap. V („Atribuțiile compartimentelor funcționale din structura organizatorică a Agenției”)
Cap. VI („Dispoziții finale”)

În M. Of. nr. 429 din 8 iunie 2016, a fost publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Integritate (OPANI) nr. 7962/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Naționale de Integritate (Regulament).

Vom prezenta, în continuare, structura respectivului Regulament.

Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Scopul și obiectivele Agenției”)
Cap. III („Organizarea și structura Agenției”)
Cap. IV („Conducerea Agenției”)
Cap. V („Atribuțiile compartimentelor funcționale din structura organizatorică a Agenției”)
Cap. VI („Dispoziții finale”)

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivului Regulament.

Cap. I („Dispoziții generale”) din Regulament

Cap. I prevede faptul că respectivul regulament de organizare și funcționare este întocmit în temeiul art. 16 alin. (4) din Legea nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, dispozițiile Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Naționale de Integritate, denumit în continuare regulament, se aplică personalului Agenției Naționale de Integritate, denumită în continuare Agenție.

Respectivul regulament poate fi completat prin ordin al președintelui Agenției cu norme interne, precum și cu norme specifice în domeniul conduitei funcționarilor publici și a persoanelor angajate cu contract individual de muncă din cadrul Agenției.

Cap. II („Scopul și obiectivele Agenției”) din Regulament

Cap. II stabilește, printre altele, faptul că Agenția este organizată și funcționează în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, rep., cu modif. și compl. ult., și ale Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, cu modif. ult.

Agenția este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, ce funcționează la nivel național, ca structură unică, cu sediul în municipiul București.

Scopul Agenției este asigurarea integrității în exercitarea demnităților și funcțiilor publice și prevenirea corupției instituționale, prin exercitarea de responsabilități în evaluarea declarațiilor de avere, a datelor și informațiilor privind averea, precum și a modificărilor patrimoniale intervenite, a incompatibilităților și a conflictelor de interese potențiale în care se pot afla persoanele prevăzute la art. 1 din Legea nr. 176/2010; cu modif. ult., pe perioada îndeplinirii funcțiilor și demnităților publice.

Cap. IV („Conducerea Agenției”) din Regulament

Cap. IV dispune asupra conducerii Agenției, asigurată prin președintele Agenției, vicepreședinte, prin secretarul general. De asemenea, sunt prezentate atribuțiile conducerii Agenției pe niveluri ierarhice, avându-se în vedere atribuțiile vicepreședintelui Agenției, atribuțiile secretarului general, precum și atribuții comune ale directorilor generali, directorilor, șefilor de servicii și șefilor de birou.

Cap. V („Atribuțiile compartimentelor funcționale din structura organizatorică a Agenției”) din Regulament

Cap. V dispune asupra atribuțiilor compartimentelor funcționale din structura organizatorică a Agenției, precum: cabinetul președintelui, compartimentul audit public intern, serviciul de tehnologia informației, registratura generală și arhivă, inspecția de integritate, Direcția generală juridică, relații publice și comunicare, Direcția generală economică, Serviciul resurse umane,

Cap. VI („Dispoziții finale”) din Regulament

Cap. VI prevede, printre altele, faptul că toate structurile și întregul personal din cadrul Agenției au obligația:

a) să asigure realizarea la timp și de calitate a tuturor sarcinilor stabilite de conducerea Agenției;

b) să manifeste fermitate în aplicarea legilor și solicitudine față de organele centrale sau locale cu care colaborează ori care cer sprijin în rezolvarea unor probleme din domeniile de activitate ale Agenției;

c) să manifeste solicitudine față de toți cetățenii care se adresează Agenției prin audiențe, cereri, sesizări sau reclamații, în vederea rezolvării acestora potrivit dispozițiilor legale în vigoare;

d) să nu divulge datele sau informațiile la care au avut acces decât în condițiile legii. Această obligație se menține timp de 5 ani după încetarea activității, sub sancțiunea legii penale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În ceea ce privește atribuțiile stabilite prin respectivul regulament se detaliază pentru fiecare post din structura organizatorică prin fișa postului.

Prevederile respectivului regulament se completează cu orice alte dispoziții legale care privesc organizarea, funcționarea și atribuțiile Agenției.

Conducătorii compartimentelor din cadrul Agenției sunt obligați să asigure cunoașterea și însușirea de către întregul personal din subordine a respectivului regulament.

Nerespectarea prevederilor respectivului regulament antrenează răspunderea disciplinară prevăzută de Legea nr. 188/1999, rep., cu modif. și compl. ult., sau, după caz, de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, rep., cu modif. și compl. ult.

Alte prevederi relevante din OPANI nr. 7962/2016

Art. 2 stabilește faptul că la data intrării în vigoare a respectivului ordin, Ordinul președintelui Agenției Naționale de Integritate nr. 86/2013 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Naționale de Integritate, publicat în Monitorul Oficial nr. 158 din 25 martie 2013; cu modif. ult., se abrogă.

Art. 3 dispune faptul că structurile de specialitate din cadrul Agenției Naționale de Integritate vor duce la îndeplinire prevederile respectivului ordin.

Art. 4 prevede faptul că respectivul ordin se aduce la cunoștința salariaților prin grija Serviciului resurse umane și a conducătorilor compartimentelor din cadrul Agenției Naționale de Integritate.

Regulamentul de organizare și funcționare al Agenției Naționale de Integritate (OPANI nr. 7962/2016) was last modified: iunie 8th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.