Metodologia privind stabilirea obligaţiilor de plată a energiei electrice reactive şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă, aprobată prin OPANRE nr. 33/2014 – modificări (OPANRE nr. 76/2016)

9 nov. 2016
Vizualizari: 1547

 

Actul modificatActul modificatorSumar
Metodologia privind stabilirea obligațiilor de plată a energiei electrice reactive și a prețului reglementat pentru energia electrică reactivă, aprobată prin OPANRE nr. 33/2014
(M. Of. nr. 408 din 2 iunie 2014)
 
OPANRE nr. 76/2016
(M. Of. nr. 893 din 8 noiembrie 2016)
modifică: sintagma „punct de delimitare”; sintagma „factor de putere limită”; art. 3 lit. c); art. 3 lit. d); art. 3 lit. f); art. 4 alin. (2); art. 5 alin. (1); art. 6 alin. (1); art. 9 alin. (1); art. 9 alin. (2); art. 10 alin. (2); art. 17 lit. b)
introduce: art. 2 alin. (11); art. 8 lit. g) și h)

 

În M. Of. nr. 893 din 8 noiembrie 2016, a fost publicat Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (OPANRE) nr. 76/2016 pentru modificarea și completarea Metodologiei privind stabilirea obligațiilor de plată a energiei electrice reactive și a prețului reglementat pentru energia electrică reactivă, aprobate prin OPANRE nr. 33/2014 (Metodologie).

În continuare, vom prezenta respectivele modificări.
 
Sintagma „punct de delimitare” din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot cuprinsul metodologiei se înlocuiește sintagma „punct de decontare” cu sintagma „punct de delimitare.

 
Sintagma „factor de putere limită” din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, sintagma „factor de putere neutral”, în tot cuprinsul metodologiei, se înlocuiește cu sintagma „factor de putere limită”.

 
Art. 2 alin. (11) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Noua reglementare

La art. 2, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11).

Potrivit noii reglementări, art. 2 alin. (11) prevede următoarele:

(11) Rețeaua electrică de distribuție reprezintă din punctul de vedere al obligațiilor de plată a energiei electrice reactive un loc de consum sau, după caz, un loc de consum și producere”.

 
Art. 3 lit. c) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 lit. c) prevedea faptul că în înțelesul respectivei metodologii, termenii și expresiile folosite se definesc după cum urmează:

(…)

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
  1. c) factor de putere mediu – cos – raportul dintre energia electrică activă măsurată și energia electrică aparentă calculată pe baza energiei electrice active și reactive măsurate, tranzitate printr-un punct de decontare într-un interval de decontare; (…).

Noua reglementarePotrivit noii reglementări, art. 3 lit. c) stabilește următoarele: în înțelesul respectivei metodologii, termenii și expresiile folosite se definesc după cum urmează:

(…)

c) factor de putere mediu – FP – raportul dintre energia electrică activă măsurată și energia electrică aparentă calculată pe baza energiei electrice active și reactive măsurate, tranzitate printr-un punct de delimitare într-un interval de decontare;”.

 
Art. 3 lit. d) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 lit. d) prevedea faptul că în înțelesul respectivei metodologii, termenii și expresiile folosite se definesc după cum urmează:

  1. d) interval de decontare – interval de o oră pentru utilizatorii care dețin în punctele de decontare sisteme de măsurare cu înregistrare orară, respectiv interval de o lună, pentru utilizatorii care dețin în punctele de decontare sisteme de măsurare fără înregistrare orară, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

Noua reglementarePotrivit noii reglementări, art. 3 lit. d) stabilește următoarele: în înțelesul respectivei metodologii, termenii și expresiile folosite se definesc după cum urmează:

d) interval de decontare – interval pentru care se stabilesc obligații privind plata energiei electrice reactive, identic cu intervalul de decontare a energiei electrice active și care este o oră pentru utilizatorii cu puncte de măsurare cu înregistrare orară, respectiv o lună pentru utilizatorii cu puncte de măsurare fără înregistrare orară, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare;”.

 
Art. 3 lit. f) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 lit. f) dispunea faptul că în înțelesul respectivei metodologii, termenii și expresiile folosite se definesc după cum urmează:

  1. f) punct de decontare – punct al unei rețele electrice stabilit prin reglementări sau prin contractul pentru serviciul de transport ori, după caz, de distribuție a energiei electrice încheiat între utilizator și operatorul de rețea la care acesta este racordat, pentru decontarea energiei electrice.

Noua reglementarePotrivit noii reglementări, art. 3 lit. f) prevede următoarele: în înțelesul respectivei metodologii, termenii și expresiile folosite se definesc după cum urmează:

f) punct de măsurare – punct al rețelei electrice stabilit conform reglementărilor în vigoare și prevăzut în contractul pentru serviciul de transport sau, după caz, de distribuție a energiei electrice încheiat între utilizator și operatorul de rețea la care acesta este racordat, în care se măsoară energia electrică în vederea decontării; de regulă, punctul de măsurare coincide cu punctul de delimitare a instalației utilizatorului față de rețeaua electrică la care aceasta este racordată;”.

 
Art. 4 alin. (2) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 4 alin. (2) prevedea faptul că utilizatorii rețelelor electrice participă la reglajul tensiunii/puterii reactive în punctele de delimitare/decontare a instalațiilor proprii față de rețeaua electrică la care acestea sunt racordate sau, după caz, iau măsuri de compensare a energiei electrice reactive tranzitate prin punctele de delimitare a instalațiilor care le aparțin față de rețelele electrice la care acestea sunt racordate.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 alin. (2) dispune următoarele:

(2) Utilizatorii rețelelor electrice participă la reglajul tensiunii/puterii reactive în punctele de delimitare a instalațiilor proprii față de rețelele electrice la care acestea sunt racordate sau, după caz, iau măsuri de compensare a energiei electrice reactive tranzitate prin punctele de delimitare a instalațiilor care le aparțin față de rețelele electrice la care acestea sunt racordate”.

 
Art. 5 alin. (1) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 alin. (1) stabilea faptul că energia electrică reactivă tranzitată prin punctele de delimitare a instalațiilor utilizatorilor față de instalațiile operatorilor de rețea se măsoară în punctele de decontare, se decontează pe intervale de decontare și se plătește în conformitate cu prevederile respectivei metodologii.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 alin. (1) dispune următoarele:

(1) Energia electrică reactivă tranzitată prin punctele de delimitare a instalațiilor utilizatorilor față de rețelele electrice de interes public ale operatorilor de rețea se măsoară în punctele de măsurare, se decontează pe intervale de decontare și se plătește în conformitate cu prevederile prezentei metodologii”.

 
Art. 6 alin. (1) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 alin. (1) prevedea faptul că energia electrică reactivă tranzitată prin punctul de decontare cu rețeaua electrică publică a unui loc de producere sau a unui loc de consum și producere se plătește în condițiile prezentei metodologii în intervalul de decontare în care, prin punctul de decontare, nu se livrează energie electrică activă în rețea și nu se consumă energie electrică activă din rețea.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 alin. (1) dispune următoarele:

(1) Energia electrică reactivă tranzitată prin punctul de delimitare cu rețeaua electrică de interes public a unui loc de producere, a unui loc de consum și producere sau a unui loc de consum se plătește în condițiile prezentei metodologii în intervalul de decontare în care, prin punctul de delimitare, nu se livrează energie electrică activă în rețea și nu se consumă energie electrică activă din rețea”.

 
Art. 8 lit. g) și h) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Noua reglementare

La art. 8, după lit. f) se introduc două noi litere, lit. g) și h).

Potrivit noii reglementări, art. 8 lit. g) și h) prevăd următoarele: prin excepție de la prevederile art. 6 alin. (1) și (2) nu se plătește energia electrică reactivă aferentă:

g) tranzitului de energie electrică activă de pe barele stațiilor electrice de conexiune;

  1. h) tranzitului de energie electrică activă între rețeaua electrică de transport și rețeaua electrică de distribuție aparținând operatorului de distribuție concesionar”.

 
Art. 9 alin. (1) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (1) prevedea faptul că utilizatorul plătește cantitatea de energie electrică reactivă tranzitată prin punctul de decontare în intervalul de decontare, care a determinat reducerea factorului de putere mediu realizat în acel interval față de factorul de putere neutral, determinată ca diferență dintre energia electrică reactivă măsurată în intervalul de decontare și energia electrică reactivă calculată pentru intervalul de decontare, aferentă factorului de putere neutral:

Ereactivă inductivă facturată = Ereactivă inductivă măsurată – Eactivă măsurată x tg (arccos (0,92))

Ereactivă capacitivă facturată = Ereactivă capacitivă măsurată

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (1) stabilește următoarele:

(1) Utilizatorul plătește cantitatea de energie electrică reactivă tranzitată prin punctul de delimitare în intervalul de decontare, care a determinat reducerea factorului de putere mediu realizat în acel interval față de factorul de putere limită, determinată ca diferență dintre energia electrică reactivă măsurată în intervalul de decontare și energia electrică reactivă calculată pentru intervalul de decontare, aferentă factorului de putere limită:

Ereactiva inductiva facturata = Ereactiva inductiva măsurată – Eactiva masurata x tg(arccos(0,9))

Ereactiva capacitiva facturata = Ereactiva capacitiva masurata – Eactiva masurata x tg(arccos (0,9))”.

 
Art. 9 alin. (2) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (2) dispunea faptul că factorul de putere neutral reprezintă factorul de putere limită, până la care consumul de energie electrică reactivă nu influențează semnificativ pierderile și reglajul de tensiune/putere reactivă în rețeaua electrică, și are valoarea stabilită experimental de 0,92 pentru regimul inductiv și 1 pentru regimul capacitiv.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (2) stabilește următoarele:

(2) Factorul de putere limită reprezintă factorul de putere până la care tranzitul de energie electrică reactivă se plătește și are valoarea de 0,9 atât pentru regimul inductiv, cât și pentru regimul capacitiv”.

 
Art. 10 alin. (2) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 10 alin. (2) prevedea faptul că factorul de putere mediu realizat într-un interval de decontare se determină pe baza energiei electrice active consumate din rețea (Eactivă) și a energiei electrice reactive tranzitate (Ereactivă) prin punctul de decontare, în acel interval de decontare, în regim inductiv, respectiv capacitiv, cu formula:

unde:

Ereactivă – energia electrică reactivă măsurată în regim inductiv, respectiv capacitiv.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10 alin. (2) dispune următoarele:

(2) Factorul de putere mediu realizat într-un interval de decontare FP se determină pe baza energiei electrice active consumate din rețea (Eactivă) și a energiei electrice reactive tranzitate (Ereactiva) prin punctul de delimitare, în acel interval de decontare, în regim inductiv, respectiv capacitiv, cu formula:

unde:

Ereactivă – energia electrică reactivă măsurată în regim inductiv, respectiv capacitiv”.

 
Art. 17 lit. b) din Metodologie (modificată prin OPANRE nr. 76/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 17 lit. b) stabilea faptul că obligația de decontare și cea de plată a energiei reactive reprezintă o măsură care are drept scop încurajarea utilizatorilor să limiteze tranzitul energiei electrice reactive prin punctele de decontare ale locurilor de producere/consum cu rețelele electrice publice, după caz, prin: (…)

  1. b) consum la factor de putere mai mare sau egal cu factorul de putere neutral; (…).

Noua reglementarePotrivit noii reglementări, art. 17 lit. b) dispune următoarele: obligația de decontare și cea de plată a energiei reactive reprezintă o măsură care are drept scop încurajarea utilizatorilor să limiteze tranzitul energiei electrice reactive prin punctele de decontare ale locurilor de producere/consum cu rețelele electrice publice, după caz, prin: (…)

b) tranzitarea energiei electrice reactive la factor de putere mai mare sau egal cu factorul de putere limită;” (…).

 
Alte prevederi relevante

Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor respectivului ordin.

Respectivul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017.

 

Metodologia privind stabilirea obligațiilor de plată a energiei electrice reactive și a prețului reglementat pentru energia electrică reactivă, aprobată prin OPANRE nr. 33/2014 – modificări (OPANRE nr. 76/2016) was last modified: noiembrie 9th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.