Metodologia pentru analiza potenţialului turistic al teritoriului (OVMDRAP/OVMECRMA nr. 549/518)

17 iun. 2016
Vizualizari: 1586

Despre

  • M. Of. nr. 444 din 14 iunie 2016
  • Metodologia pentru analiza potenţialului turistic al teritoriului, aprobată prin OVMDRAP/OVMECRMA nr. 549/518

Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Metodologia pentru analiza potențialului turistic al teritoriului, aprobată prin OVMDRAP/OVMECRMA nr. 549/518
(M. Of. nr. 444 din 14 iunie 2016)
Se aprobă Metodologia pentru analiza potențialului turistic al teritoriului, prevăzută în anexa care face parte integrantă din respectivul ordin

În M. Of. nr. 444 din 14 iunie 2016, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice, și viceprim-ministrului, ministrului economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri (OVMDRAP/OVMECRMA) nr. 549/518 privind aprobarea Metodologiei pentru analiza potențialului turistic al teritoriului (Metodologie).

În continuare, vom prezenta structura respectivei Metodologii.

Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Comisia interinstituțională pentru evaluarea potențialului turistic al teritoriului”)
Cap. III („Analizarea potențialului turistic al teritoriului la solicitarea autorităților administrației publice locale”)
Cap. IV („Dispoziții finale”)

Vom prezenta, în continuare, câteva dintre dispozițiile respectivei Metodologii.

Cap. I („Dispoziții generale”) din Metodologie

Cap. I prevede faptul că scopul respectivei Metodologii pentru analiza potențialului turistic al teritoriului, denumită în continuare metodologie, îl constituie stabilirea modului de analiză în vederea evaluării/reevaluării potențialului turistic al teritoriului pentru reactualizarea periodică a anexelor la O.U.G. nr. 142/2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 190/2009, în conformitate cu prevederile art. 10 din actul normativ.

Semnificația sintagmelor utilizate în prezenta metodologie este cea prevăzută în O.U.G. nr. 142/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 190/2009.

Art. 3 stabilește faptul că în înțelesul respectivei metodologii, potențialul turistic al teritoriului este rezultatul existenței resurselor turistice la nivelul teritoriului, resurse definite ca fiind componente ale mediului natural și antropic, care prin calitățile și specificul lor recunoscute și înscrise pot genera dezvoltarea uneia sau mai multor forme de turism, în măsura în care nu sunt supuse unui regim de protecție integrală.

Unitate administrativ-teritorială cu resurse naturale și antropice foarte mari reprezintă unitatea administrativ-teritorială care a obținut peste 25,00 de puncte din maximul de 50 de puncte atribuite resurselor turistice, conform metodei de calcul prevăzute în anexele la prezenta metodologie.

De asemenea, unitate administrativ-teritorială cu resurse naturale și antropice mari reprezintă unitatea administrativ-teritorială care a obținut între 14,00 și 24,99 de puncte din maximul de 50 de puncte atribuite resurselor turistice, conform metodei de calcul prevăzute în anexele A și B la prezenta metodologie.

Cap. II („Comisia interinstituțională pentru evaluarea potențialului turistic al teritoriului”) din Metodologie

Cap. II dispune, printre altele, faptul că în vederea actualizării anexelor la Planul de amenajare a teritoriului național Secțiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice, în raport cu dinamica resurselor antropice, infrastructurii turistice și infrastructurii tehnice, potențialul turistic al teritoriului se analizează și se evaluează/reevaluează periodic de către Comisia interinstituțională pentru analiza potențialului turistic al teritoriului, denumită în continuare Comisia.

Evaluarea/Reevaluarea potențialului turistic al teritoriului în vederea includerii/excluderii în anexele cuprinzând unitățile administrativ-teritoriale se face conform procedurii stabilite prin respectiva metodologie.

Comisia este un organism cu caracter interinstituțional, interdisciplinar, fără personalitate juridică, fiind prezentată și structura Comisiei, precum și atribuțiile președintelui Comisiei, ale vicepreședintelui Comisiei, ale membrilor Comisiei.

Cap. III („Analizarea potențialului turistic al teritoriului la solicitarea autorităților administrației publice locale”) din Metodologie

Cap. III stabilește faptul că pentru realizarea analizei, reprezentantul legal al unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia există resurse naturale și antropice care pot genera dezvoltarea uneia sau mai multor forme de turism întocmește, prin structurile de specialitate din cadrul primăriei, dosarul de analiză a potențialului turistic al teritoriului, urmărind criteriile de evaluare prezentate în anexa A, care face parte integrantă din respectiva metodologie.

Dosarul de analiză a potențialului turistic al teritoriului se depune la registratura Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în vederea analizării sale de către Comisie.

Cap. IV („Dispoziții finale”) din Metodologie

Cap. IV prevede faptul că, urmare a deciziei Comisiei de aprobare a includerii/excluderii, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin structura responsabilă cu domeniul amenajării teritoriului, inițiază proiectul de hotărâre a Guvernului de reactualizare a anexelor la O.U.G. nr. 142/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 190/2009.

Metodologia pentru analiza potențialului turistic al teritoriului (OVMDRAP/OVMECRMA nr. 549/518) was last modified: iunie 16th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.